Ce este dishidroza

Dishidroza este o boală frecventă a pielii, care afectează preponderent palmele, ocazional, și tălpile. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de dermatologie și de alergologie, pentru investigarea cauzelor care provoacă semnele și simptomele, stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului adaptat nevoilor fiecărui caz în parte.

Dishidroza poate apărea atât la adulți, cât și la copii, nu este contagioasă, dar are o prevalență crescută la nivel mondial, fiind cauzată de o serie de factori, atât endogeni, cât și exogeni.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru dishidroză

Dishidroza, denumită medical și pompholyx, reprezintă un tip de eczemă acută, care are tendința de recidivă. Cauzele exacte ale apariției acestei afecțiuni nu sunt clare, dar se pare că predispoziția genetică joacă un rol important, alături de fondul alergic, respectiv istoric de dermatită atopică, urticarie, rinită alergică sau diferite tipuri de dermatite de contact.

Dinspre suprafață spre profunzime, pielea este alcătuită din trei straturi: epiderm, derm și hipoderm. În dishidroză, la nivelul celulelor din epiderm, respectiv stratul cel mai superficial, apare edemul spongiotic, cu ruperea legăturilor dintre acestea și formarea de vezicule. Suplimentar, în derm, apare infiltratul inflamator, alcătuit din limfocite și alte celule ale sistemului imunitar, care eliberează histamină responsabilă de mâncărime.

Factorii de risc pentru eczema dishidrotică includ:

  • stresul;
  • fumatul;
  • expunerea la anumite metale sensibilizante, precum nichel sau cobalt;
  • sensibilitatea pielii, ca de exemplu contactul prelungit cu apa și săpunurile/detergenții;
  • istoricul de alte alergii.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de dishidroză 

La debut, pielea de pe palme și/sau tălpi se înroșește și este dureroasă. Ulterior, pe măsură ce apar veziculele, respectiv bășici mici pline cu lichid clar, se declanșează și mâncărimea. Dishidroza la copii apare preponderent pe părțile laterale ale degetelor și poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni, precum boala gură-mână-picior.

În timp, pe parcursul zilelor, veziculele pot conflua și pot forma bule dureroase, care se sparg și lasă eroziuni, sau se pot usca, ducând la apariția scuamelor și crustelor. Pielea se poate îngroșa cu apariția de scuame groase, greu de detașat. Cu toate acestea, spre deosebire de bolile contagioase, dishidroza nu afectează starea generală și nu determină febră sau alte simptome sistemice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul de eczemă dishidrotică

Anamneza și examinarea clinică sunt, în general, suficiente pentru stabilirea diagnosticului. Cu toate acestea, după remiterea episodului acut, medicul alergolog poate realiza testarea patch, care constă în aplicarea unor plasturi cu substanțe alergizante pe spatele pacientului și citirea rezultatului la 48 și 72 de ore. În acest mod, se pot descoperi alergenii care pot favoriza apariția eczemei.

Dishidroza în sarcină se agravează și este însoțită de mai multe episoade acute, fiind mai greu de diferențiat de alte afecțiuni precum prurigo gestațional sau foliculita de sarcină. În caz de suprainfecție bacteriană, lichidul din vezicule devine tulbure cu aspect gălbui, moment în care se recomandă examen bacteriologic din pustule cu antibiogramă, după caz.

Leziunile de la nivelul tălpilor se pot suprainfecta fungic, mai ales dacă există istoric de onicomicoză veche, netratată, la unghiile de la picioare. Astfel, poate apărea piciorul de atlet peste dishidroză, fiind necesar un examen micologic direct cu KOH pentru depistarea hifelor/sporilor.

Tratament pentru dishidroză

În prezent, se cunosc numeroase tratamente pentru dishidroză, dar nici unul nu tratează definitiv afecțiunea, ci doar scurtează perioada de erupție. În cazurile mai puțin severe, se recomandă corticosteroizi topici sub formă de spray-uri sau creme/loțiuni în combinație cu diferite substanțe calmante, precum apă termală, aloe vera, etc. Dacă leziunile sunt extinse, medicul dermatolog sau alergolog pot prescrie cure scurte de corticosteroizi sistemici.

De regulă, suplimentar, se adaugă și antihistaminice orale, pentru a calma pruritul, respectiv mâncărimea. Alte opțiuni de tratament includ:

  • fototerapia cu ultraviolete de tip UVBnb;
  • inhibitori topici de calcineurină, sub formă de creme sau unguente. De obicei, se administrează după terminarea tratamentului cu corticosteroizi pentru a prelungi efectul acestora și perioada de remisiune;
  • injecții cu toxină botulinică de tip A la nivelul palmelor/tălpilor sau antiperspirante cu clorură de aluminiu, cu scopul de a reduce transpirația.

Cum poate fi prevenită eczema dishidrotică

În general, eczema dishidrotică are o ciclicitate, în sensul că apare cu precăderea primăvara și toamna și, deși nu poate fi prevenită în totalitate, există metode prin care se poate ameliora, precum:

  • evitarea iritanților cum ar fi detergenții, cimentul, bijuteriile cu metale alergizante în compoziție;
  • evitarea, pe cât posibil, a stresului;
  • renunțarea la fumat;
  • tratarea hiperhidrozei;
  • tratarea infecțiilor fungice sau infecțiilor bacteriene, care pot complica dishidroza, ca de exemplu apariția onicomicozei;
  • utilizarea cremelor de tip barieră împotriva factorilor poluanți sau iritanți, mai ales atunci când se poartă mănuși din latex sau se manipulează substanțe alergizante.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces pacienților care se confruntă cu afecțiuni dermatologice la consult multidisciplinar, asigurat de medici cu vastă experiență clinică în diagnosticarea exactă și indicarea tratamentului adecvat, cu rezultate pe termen lung. În funcție de indicație, pacienții au acces și la o varietate de teste alergologice, inclusiv testul Allergy Explorer/testul Alex, care cuprinde verificarea sensibilității pentru 282 de alergeni.

Stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentului se realizează în urma anamnezei, a examinării clinice și a realizării diferitelor testări, realizate în cadrul Laboratoarele SANADOR, dotate cu aparatură de înaltă performanță, unde sunt realizate teste alergologice și imunologice complexe, în funcție de indicație. 

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR