Glanda tiroida este un organ situat la baza gatului, mai jos de "marul lui Adam", avand un rol foarte important in organism, prin productia hormonilor tiroidieni. Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai des intalnite tipuri de cancer (pe locul 5 la femei) si reprezinta 3% din toate cancerele ca numar de cazuri diagnosticate intr-un an. Estimativ, 1.3% din populatia generala va dezvolta cancerul tiroidian pe parcursul vietii.

Cancerul tiroidian este de 3 ori mai des diagnosticat la femei, insa numarul de decese este similar, ceea ce arata ca barbatii au prognostic mai rezervat.

Cel mai des, cancerul tiroidian este diagnosticat la pacientii in varsta de 45-54 ani. Este important de mentionat ca 36% dintre cazurile cancerului tiroidian sunt diagnosticate la pacienti in varsta de <45 ani.

Conform prognosticurilor (www.cancer.net, site-ul oficial al Societatii Americane de Oncologie Clinica, ASCO), in anul 2020 cancerul tiroidian va fi cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer la barbati intre 30-39 ani si pe locul 2 la femei de aceeasi varsta.

Incidenta cancerului tiroidian (numarul de pacienti diagnosticati intr-un an) creste anual cu 0.8% la femei si cu 1.5% la barbati (pe primul loc la barbati). De asemenea, mortalitatea creste la barbati cu 0.6% anual.

Tipuri de cancer tiroidian

Exista diferite tipuri de cancer tiroidian, cu diferente mari intre ele ca origine (tipul de celula din care provine cancerul), prognostic si atitudinea terapeutica (metode de tratament).

Cel mai des, avem de a face cu un grup de cancere numit diferentiat (96% din cancere tiroidiene), care include urmatoarele tipuri: papilar, folicular si cancerul cu celule Hurthle.

Carcinomul medular reprezinta 1.5-3% din cancere tiroidiene.

Carcinomul anaplastic reprezinta sub 1% din cancere tiroidiene si are comportament agresiv.

Limfomul primar al tiroidei este o tumora rara care se trateaza ca si alte limfoame non-Hodgkin.

Cancer tiroidian - Simptome

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu cancer tiroidian nu au simptome sugestive si sunt diagnosticati intamplator, fie in cadrul ecografiei efectuate ca investigatie de screening, fie pentru prezenta unei formatiuni ("galma") in zona gatului, care de multe ori nu este observata de pacienti, ci de medici, rude, prieteni. Aceasta poate indica un nodul tiroidian, o parte (aproximativ 5%) dintre nodulii tiroidieni fiind maligni (cancerosi). In stadii mai avansate, pacientul poate avea vocea ragusita de ceva timp sau sa aiba dificultate la inghitire, sa simta o apasare in zona gatului (de obicei, in anumite pozitii).

Cauze si factori de risc

  • In unele situatii, mutatiile genetice pot explica aparitia cancerului tiroidian, mai ales la copii, adolescenti si adulti tineri. Cauzele genetice sunt suspectate cand mai multi membri de familie au fost diagnosticati cu cancerul tiroidian sau cand pacientul are alte boli care sunt cunoscute sa faca parte dintr-un sindrom genetic care predispune si pentru dezvoltarea unui cancer tiroidian (de exemplu, sindroamele Gardner, Cowden, DICER-1, MEN-2A si MEN-2B, complexul Carney).
  • Radiatiile ionizante sunt o alta cauza dovedita a cancerului tiroidian. Putem mentiona cresterea incidentei de cancer tiroidian la cei expusi in copilarie la radiatiile de la Cernobil sau Hiroshima si Nagasaki. De asemenea, radioterapia pentru alte cancere in copilarie creste riscul de aparitie a cancerului tiroidian pe parcursul vietii.
  • Pacientii cu tiroidita autoimuna au risc crescut de aparitie a cancerului tiroidian.
  • Fumatul, obezitatea si consumul de alcool sunt asociate cu riscul crescut de noduli tiroidieni.

Diagnostic

Prima si cea mai informativa investigatie este ecografia tiroidiana. Aici, putem identifica nodulii tiroidieni, precum si prezenta unor semne care ridica suspiciunea de nodul malign (canceros). De asemenea, ecografic evaluam ganglionii limfatici din zona gatului pentru a identifica ganglionii cu suspiciunea de invazie canceroasa. Urmatorul pas este, de obicei, o punctie cu ac subtire pentru a obtine celule din nodulul/nodulii cu suspiciune.

Cancerul medular este singurul care poate fi exclus printr-o analiza de sange (calcitonina).

Prognostic

  • Prognosticul este unul foarte bun in cazul cancerelor tiroidiene diferentiate.
  • In 30 ani de la diagnostic, numai 6% dintre pacientii cu carcinom papilar si 15% dintre pacientii cu carcinom folicular vor deceda din cauza cancerului.
  • Barbatii au prognostic mai rezervat decat femeile. Tumora primara >4cm are prognostic mai rezervat.
  • Varsta avansata este considerata un factor de risc.
  • In cazul cancerului medular, vorbim de supravietuirea la 10 ani de 100% (stadiul I), 93% (stadiul II), 71% (stadiul III), 21% (stadiul IV).
  • Cancerul anaplastic are prognosticul rezervat, supravietuirea mediana fiind de 5 luni.

Cancer tiroidian - Tratament

Prima linie de tratament este o interventie chirurgicala, adica operatie. Volumul acesteia depinde de descrierea ecografica. In unele situatii, se poate opta pentru lobectomie (se scoate doar jumatate din glanda tiroida, pe partea unde este situat nodulul suspect). In cazul in care sunt identificati ganglionii invadati la ecografie, operatia nu se limiteaza doar la extirparea glandei tiroide, ci si la curatarea ganglionilor la nivelul gatului pe partea unde au fost identificati ganglionii cu suspiciune.

Daca glanda a fost extirpata complet, pacientul va ramane toata viata pe tratament cu hormoni tiroidieni sub forma de medicament.

Dupa operatie, in functie de rezultatul histopatologic, se decide tratamentul necesar.

Daca este un cancer diferentiat (papilar, folicular sau cu cellule Hurthle), poate fi necesar tratamentul cu radioiod, in functie de categoria de risc, aspectul ecografic, rezultatul analizelor. Acest tratament presupune administrarea unei capsule de iod radioactiv in doza necesara pacientului, care are ca scop distrugerea resturilor tiroidiene, atat a celulelor sanatoase, cat si a celor canceroase. Dupa aceea, pacientul se monitorizeaza prin analize de sange (nivelul tiroglobulinei) si ecografic.

Daca este cancerul medular, terapia cu radioiod nu se administreaza. Daca nu exista dovezi de boala persistenta (resturi de cancer), pacientul nu necesita alte tratamente si este urmarit prin analize de sange (nivelul calcitoninei).

Cancerul anaplastic necesita tratament sistemic, care poate insemna chimioterapia, radioterapia, imunoterapia sau combinatia acestora.

Preventie

Nu exista dovezi solide ca un medicament sau un supliment alimentar ar preveni cancerul tiroidian.

Supravietuirea la cancerul tiroidian este foarte buna chiar si in faza de extindere regionala (prezenta unor ganglioni limfatici invadati), insa depistarea precoce ofera beneficiul de o mai buna calitate a vietii (mai putine  tratamente si riscul scazut de recidiva).

Din acest punct de vedere, ecografia tiroidiana ar putea fi o optiune accesibila de screening pentru identificarea precoce a cancerului tiroidian.