Sănătatea copilului în colectivitate

O problemă ce îl macină pe fiecare părinte

Părinţii consideră că niciodată nu pot fi prea grijulii în ceea ce priveşte sănătatea copiilor. Mai ales după ce micuţii au intrat deja în colectivitate.

Cei mici trebuie supuşi unor analize în mod regulat pentru a se asigura că starea medicală se înscrie în parametri normali. Pediatrii ne transmit că analizele nu se fac doar la intrarea în colectivitate şi la începutul fiecărui an şcolar, ci şi în perioadele dintre aceste borne. De ce? Pentru că, deşi analizele iniţiale pot indica faptul că micuţul este sănătos, nu trebuie să uităm că, în colectivitate, copiii se contaminează unii pe ceilalţi. De exemplu, dacă în mediul în care ei „activează” apare un caz de scarlatină, de infecţie steptococică, micuţii trebuie verificaţi cu un test de exudat faringian.

În momentul în care survine un astfel de episod, se recomandă ca toţi copiii din acel anturaj să facă exudat. Care ar mai fi situaţiile în care se pliază un exudat nazal? În primul rând, în cazul unui nou-născut sau sugar mic cu secreţii nazale colorate. În al doilea rând, dacă apare tusea persistentă.

SANADOR vă propune PACHETUL SANADOR BABY, ce conţine următoarele analize:

Pachet Sanador Baby: Examen coproparazitologic, Cultură exsudat faringian (+ antibiograma, dacă este cazul), Cultură secreţii nazale (+ antibiograma, dacă este cazul). Preţ pachet: 95 lei.

Ce tip de exudat avem şi de ce e necesar

1. Exudatul faringian: acesta ne arată dacă există streptococul beta-hemolitic. Se face pentru a descoperi starea de purtător a copilului, agentul etiologic sau cauza unei infecţii faringiene.

Aproximativ 70% din faringite sunt de etiologie virală: rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale. Dacă faringita are etiologie bacteriană cel mai frecvent implicat este Streptococcus pyogenes (Streptococ β hemolitic grup A, PYR pozitiv).

2. Examenul coproparazitologic iese foarte rar. Trebuie să fie o infestare masivă. Aici, există reguli importante: Nu se amestecă cu urină, nu se recoltează imediat după tratamente antidiareice sau antibiotice. Recipientele speciale se cumpără de la farmacie. La sugari, părintele va lua o probă suficientă de materii fecale din scutec. Proba trebuie să ajungă cât mai repede la laborator.

3. Examenul nazal poate pune în evidenţă starea de purtător sănătos sau o infecţie cu stafilococ, pneumococ sau haemophilus influenzae. Pot fi depistate tulpinile acestea în nasul copiilor care sunt sănătoşi, dar care au fost vaccinaţi. Tulpinile respective din nas nu sunt tulpini periculoase, dar pot exista. Rinita este un diagnostic des întâlnit și este cauzată des de virusuri (rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale, Coxsackie A) și rareori de bacterii.