Sanatatea copilului in colectivitate

O problema ce il macina pe fiecare parinte

Parintii considera ca niciodata nu pot fi prea grijulii in ceea ce priveste sanatatea copiilor. Mai ales dupa ce micutii au intrat deja in colectivitate.

Cei mici trebuie supusi unor analize in mod regulat pentru a se asigura ca starea medicala se inscrie in parametri normali. Pediatrii ne transmit ca analizele nu se fac doar la intrarea in colectivitate si la inceputul fiecarui an scolar, ci si in perioadele dintre aceste borne. De ce? Pentru ca, desi analizele initiale pot indica faptul ca micutul este sanatos, nu trebuie sa uitam ca, in colectivitate, copiii se contamineaza unii pe ceilalti. De exemplu, daca in mediul in care ei "activeaza" apare un caz de scarlatina, de infectie steptococica, micutii trebuie verificati cu un test de exudat faringian.

In momentul in care survine un astfel de episod, se recomanda ca toti copiii din acel anturaj sa faca exudat. Care ar mai fi situatiile in care se pliaza un exudat nazal? In primul rand, in cazul unui nou-nascut sau sugar mic cu secretii nazale colorate. In al doilea rand, daca apare tusea persistenta.

SANADOR va propune PACHETUL SANADOR BABY, ce contine urmatoarele analize:

Pachet SANADOR Baby: Examen coproparazitologic, Cultura exsudat faringian (+ antibiograma, daca este cazul), Cultura secretii nazale (+ antibiograma, daca este cazul). Pret pachet: 95 lei.

Ce tip de exudat avem si de ce e necesar

1. Exudatul faringian: acesta ne arata daca exista streptococul beta-hemolitic. Se face pentru a descoperi starea de purtator a copilului, agentul etiologic sau cauza unei infectii faringiene.

Aproximativ 70% din faringite sunt de etiologie virala: rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale. Daca faringita are etiologie bacteriana cel mai frecvent implicat este Streptococcus pyogenes (Streptococ b hemolitic grup A, PYR pozitiv).

2. Examenul coproparazitologic iese foarte rar. Trebuie sa fie o infestare masiva. Aici, exista reguli importante: Nu se amesteca cu urina, nu se recolteaza imediat dupa tratamente antidiareice sau antibiotice. Recipientele speciale se cumpara de la farmacie. La sugari, parintele va lua o proba suficienta de materii fecale din scutec. Proba trebuie sa ajunga cat mai repede la laborator.

3. Examenul nazal poate pune in evidenta starea de purtator sanatos sau o infectie cu stafilococ, pneumococ sau haemophilus influenzae. Pot fi depistate tulpinile acestea in nasul copiilor care sunt sanatosi, dar care au fost vaccinati. Tulpinile respective din nas nu sunt tulpini periculoase, dar pot exista. Rinita este un diagnostic des intalnit si este cauzata des de virusuri (rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale, Coxsackie A) si rareori de bacterii.