IRM multiparametric de prostată

Investigația imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) multiparametrică pentru diagnosticul cancerului de prostată

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) multiparametrică a prostatei este o metodă nouă și promițătoare pentru diagnosticul cancerului de prostată, care poate ajuta la reducerea supradiagnosticării cazurilor de cancer de prostată lipsite de semnificație clinică.

Examinarea IRM (RMN) multiparametrică a prostatei combină informațiile anatomice obținute cu ajutorul secvențelor ponderate T1 și T2 cu informații funcționale obținute cu ajutorul secvențelor de difuzie și scanarea dinamică după injectarea intravenoasă a substanței de contrast paramagnetice.

Watch on YouTube

Investigația RMN este neinvazivă, nedureroasă, nu iradiază și permite diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunii. În baza informațiilor relevate de această investigație, medicul poate diferenția clar între cancerele cu risc scăzut, care au nevoie doar de urmărire, și cele care necesită tratament, astfel încât să propună cea mai bună abordare terapeutică pentru fiecare caz în parte.

Obiectivele investigației IRM multiparametrice de prostată

Obiectivele investigației IRM multiparametrice a prostatei

Scopurile principale ale examinării prostatei prin intermediul imagisticii prin rezonanță magnetică sunt reprezentate de:

  • Diagnosticul cancerului de prostată, depistarea leziunilor prostatice înalt suspecte oncologic din punct de vedere imagistic, interpretarea și încadrarea leziunilor descoperite imagistic necesitând încadrarea conform clasificării PI-RADS (sistem de raportare a datelor imagistice în cazul examinărilor IRM prostatice, care clasifică pacienții, în funcție de clasa de risc, în 5 grupe, ce ghidează procedeul terapeutic viitor).
  • Selecționarea cazurilor în care se impune biopsierea leziunilor.
  • Ghidarea biopsiei (net superioară față de tehnica clasică ghidată doar de ecografie). La SANADOR, pacienții beneficiază de cel mai avansat ecograf pentru urologie, BK3000. Acesta permite fuziunea (combinația) dintre RMN și ecografie în timp real, fiind conceput pentru realizarea de biopsii de prostată foarte precise. Avantajele includ proceduri de biopsie potențial mai rapide, biopsie țintită, cu riscuri mai mici decât în cazul altor proceduri similare, astfel că aparatul este foarte util pentru cazurile în care diagnosticul este neclar sau care necesită repuncționare.
  • Managementul pacientului și diferențierea adecvată între pacienții care necesită tratament de cei la care monitorizarea periodică este suficientă, aici fiind vorba despre așa-zisa urmărire activă, adică follow-up-ul pacientului cu diagnostic de cancer de prostată (fără semnificație clinică) prin măsurarea periodică a valorilor serice ale antigenului specific prostatic (PSA) și evaluare imagistică IRM multiparametrică prostatică periodică, în principal o dată pe an.

Beneficiile investigației IRM multiprametrice de prostată

Beneficiile pentru pacienți ale examenului IRM (RMN) multiparametric de prostată

Principalele beneficii ale examinării IRM multiparametrice prostatice sunt următoarele:

  • Reduce numărul de biopsii (în special al biopsiilor „neindicate”) și reduce numărul de ace folosite, limitând complicațiile ulterioare.
  • Reduce probabilitatea de diagnosticare a cancerelor cu risc scăzut, indolente.
  • Crește acuratețea diagnosticului pentru cancerele prostatice cu risc intermediar/crescut.
  • Face clar diferența între cancerele care au nevoie doar de urmărire și cele care necesită tratament.
  • Crește complianța pacienților la tratament și la respectarea indicațiilor de urmărire activă.

În cadrul SANADOR, această investigație este realizată cu echipamentul RMN Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai puternic și sofisticat scanner al corpului uman creat până acum. Acest echipament oferă imagini de înaltă rezoluție, timp de examinare mult redus și diminuează la maximum nivelul de stres pentru pacient. Datorită puterii câmpului magnetic și tehnologiilor avansate, investigarea prin rezonanță magnetică 3T permite identificarea celor mai fine leziuni.

Informații oferite de Dr. Miruna Călinescu, medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în rezonanță magnetică, tomografie computerizată și senologie imagistică, Spitalul Clinic SANADOR.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR