Cum sa tratezi eficient migrena

Dureri de cap, stari de greata, ameteli, ... sunt doar cateva dintre simptomele care anunta inceputul unei migrene. Daca si tu te confrunti cu astfel de crize, afla cum poti sa le ameliorezi, ba chiar sa le previi aparitia.

Migrena este o durere de cap care dureaza de la 4 pana la 72 ore ( in medie 18 ore), uneori mai mult sau mai putin, depinde de la caz la caz. Ea apare in mod frecvent in perioada adolescentei sau intre 20 si 40 de ani. Unele persoane pot suferi de migrena lunar sau de mai multe ori pe luna, in timp ce altele pot avea dureri o data sau de doua ori pe an, la intervale diferite de timp. Femeile sunt predispuse acestei boli de doua ori mai mult decat barbatii, de aceea se si spune despre migrena ca este o boala a femeilor.

Cum o recunoasti?
Migrena apare sub forma unei dureri puternice de cap, cu caracter pulsatil si este insotita de senzatie de greata si/sau varsaturi, sensibilitate la lumina si la zgomot, fiind precedata de simptome vizuale cum ar fi puncte luminoase, linii serpuite stralucitoare, stelute sau ameteli, care dureaza in jur de 30 de minute . Durerea puternica este limitata de obicei la o jumatate a capului.

Tipuri de migrene
Exista doua forme principale:

  • Migrena comuna (fara aura)
    Este forma cea mai frecventa, cefaleea apare de obicei pe jumatate de cap si este precedata de stare de oboseala accentuata.
  • Migrena cu aura
    Are patru stadii de dezvoltare: prodromul, aura, cefaleea si postcefaleea.
    Primul stadiu, prodromul se caracterizeaza prin oboseala, iritabilitate si depresie profunda. De obicei dureaza in jur de 24 de ore. Al doilea stadiu, aura, consta de regula in simptome vizuale. Cel de-al treilea stadiu, cefaleea se manifesta prin durere pulsatila de intensitate moderata pana la severa si poate fi insotita de greturi sau varsaturi, iar postcefaleea, cel de-al patrulea stadiu, se caracterizeaza prin stare de epuizare fizica.

Ce o determina?
Crizele de migrena sunt agravate de activitatea fizica si pot fi declansate de stres, post, lipsa sau excesul de somn, zgomote sau mirosuri neplacute, consum de alcool sau de tigari.

Metode de tratament
1. Controlarea factorilor declansatori
Evita produsele care contin tiamina si care iti provoaca accesele de migrena. Astfel de produse sunt vinul rosu, cascavalul si toate branzeturile fermentate, nucile, ciocolata, citricele, indulcitorii precum aspartamul. De asemenea, trebuie sa ai grija la stres, schimbarile bruste de mediu, lumina prea puternica sau prea slaba si la consumul exagerat de tutun.

2. Preventia
Aceasta presupune imbunatatirea sanatatii fizice, emotionale si mentale prin exercitii fizice, tehnici de relaxare si odihna, precum si reducerea stresului prin urmarea unui tratament care sa previna atacurile. Medicamentele ce pot fi recomandate pentru prevenirea crizelor de migrena sunt betablocantele, blocantele canalelor de calciu, antiepilepticele sau antidepresivele .
Atentie! Cel mai bine este ca tratamentul sa-ti fie prescris de un medic specialist.
3.Terapii eficiente
Din momentul in care criza de migrena a debutat, exista doua solutii prin care poti reduce durerea: terapia fara medicamente si terapia cu medicamente.
Prima forma de tratament consta in utilizarea compreselor reci aplicate pe frunte, repausul intr-o camera linistita, fara zgomote, masarea usoara a tamplelor.
Terapia cu medicamente implica combaterea crizei cu analgezice si antiinflamatoare sau medicamente specifice pentru migrena (triptani) prescrise de medicul tau specialist.
Bine de stiut!

  • Un rol important in aparitia migrenei il joaca ereditatea: daca parintii sufera de migrena, atunci, in 90% dintre cazuri, acestia transmit boala si copiilor.
  • Atunci cand durerile de cap sunt grave si repetitive si nu trec doar cu ajutorul calmantelor este indicat sa mergi sa te consulte un medic specialist.