Urmarind noutatile medicale ale ultimilor luni, vedem cat de important este sa ne cunoastem grupa sanguina pentru a putea dona si a primi sange in cazurile medicale unde aceasta se impune.

Cunoasterea grupei de sange este esentiala si in cazul sarcinilor, pentru ambii parteneri. Aparent, sangele oamenilor este similar, insa analizele de laborator identifica diferentele in functie de prezenta sau absenta unui antigen pe suprafata globulelor rosii. Antigenele sunt substante pe care organismul nu le recunoaste ca fiind proprii, ceea ce determina un raspuns imun din partea lui, care vizeaza neutralizarea si eliminarea lor.

De aceea, transfuziile gresite cu alta grupa de sange decat cea proprie, duce la complicatii si la deces.

Grupele de celule rosii ale sistemului AOB sunt: A, B, AB, si O, literele simbolizand cei doi antigeni denumiti A si B. - Grupa de sange A, are doar antigenul A - Grupa de sange B, are doar antigenul B - Grupa de sange AB, are ambii antigeni - Grupa O nu are nici unul.

Factorul RH al sangelui (Rhesus) este o alta trasatura care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa, Rh-ul negativ.

Grupa sanguina este un factor genetic mostenit de la parinti la copii, insa nu este un test de paternitate. Factorul Rh are un impact major asupra sarcinii, complicatiile putand duce pana la pierderea sarcinii sau la decesul fetal, atunci cand mama are Rh-ul negativ iar tatal Rh pozitiv. Inca de la confirmarea sarcinii medicul va recomanda determinarea grupelor de sange si ale Rh-ului partenerilor, pentru a preintampina orice complicatii.

Grupele sanguine ce se intalnesc mai des sunt A si 0, B si AB fiind mai rare. Grupa sanguina a unui individ ramane neschimbata pe parcursul vietii, cu exceptia cazurilor de transplant de maduva sau in infectii, boli maligne sau boli autoimune. Determinarea grupei de sange si a RH-ului este simpla, se obtine din sange venos, fara a necesita orice alta pregatire si nu este influentata de alimentatia matinala.

Pentru costurile analizelor și informații legate de centrele de recoltare analize SANADOR puteți apela 021 9699, Call Center disponibil nonstop.

SANADOR