5 pași simpli pentru a preveni uzura dentară

Uzura dentară

Uzura dentară este normală și însoțește procesul de înaintare în vârstă. Această condiție fiziologică ar trebui să ne îngrijoreze atunci când sunt atinse anumite praguri de afectare a smalțului.

Când uzura depășește smalțul și afectează structurile interne ale dinților, aceștia sunt expuși cariilor și infecțiilor. În plus, pierderea dinților și scăderea dimensiunii etajului inferior al feței dau un aspect îmbătrânit, cu accentuarea ridurilor din jurul gurii, gâtului. De asemenea, în cazurile grave, scrâșnirea dinților poate fi însoțită de dureri musculare, articulare sau migrene.

Cum încetinim uzura dentară?

Există anumite măsuri pe care le putem pune în aplicare pentru a încetini uzura dinților sau pentru a preveni apariția acesteia:

1. Reducerea stresului și anxietății

Bruxismul este cauza cea mai frecventă a consumării dinților (prin frecare unul de altul) și este strâns legat de nivelul de stres și anxietate (bruxismul diurn).

Una dintre cele mai eficiente metode de relaxare este meditația. Poate părea imposibil de realizat la început, dar, cu exercițiu și voință, câteva minute de meditație pe zi pot face minuni pentru starea noastră psihică și fizică.

Dacă anxietatea este factorul declanșator, o discuție cu un psiholog te poate ajuta să o gestionezi mai bine.

2. Tratarea problemelor legate de somn

Apneea în somn (oprirea temporară a respirației) face ca dinții să se încleșteze (bruxism nocturn) cu consecințe atât asupra dinților, cât și asupra articulației temporo-mandibulare. O analiză a somnului și un tratament corespunzător pot reprezenta uneori cheia reducerii bruxismului.

3. Igiena corectă

Periajul de două ori pe zi, dimineața și seara este suficient. Dacă periem mai des, cu periuțe prea dure, prea energic sau cu paste prea abrazive, consecințele asupra smalțului dinților nu vor întârzia să apară.

Folosirea zilnică a produselor pentru albirea dinților duce, de asemenea, în timp la expunerea dentinei, țesutul moale din interiorul dinților.

4. Reducerea cantității de acid din cavitatea bucală

Țesutul cel mai dur din corpul uman, smalțul, este rezistent în fața forțelor masticatorii, dar nu și în fața atacului acid.

Fie că este vorba de acidul din refluxul gastroesofagian, fie că este vorba de cel cauzat de consumul zilnic de băuturi carbogazoase sau de lămâie, consecințele nu vor întârzia să apară: de la o simplă strepezire a dinților, până la sensibilitate, durere, pierdere de substanță dentară sau chiar pierderea dinților.

5. Îndreptarea dinților

Dinții înghesuiți, maxilarele prea înguste sau prea late fac ca forțele dezvoltate fie în statică, fie în cursul masticației să nu se distribuie uniform. Astfel, anumiți dinți sunt suprasolicitați și apare o uzură accelerată: micșorarea dimensiunilor dinților, subțierea smalțului, apariția muchiilor zimțate sau transparente.

Ortodonția (îndreptarea dinților) și chirurgia ortognată readuc echilibrul în distribuția forțelor masticatorii și îmbunătățesc funcția respiratorie, urmând ca ulterior substanța dentară pierdută prin uzură să fie reconstruită minim invaziv.

Prevenție și tratament precoce

Prevenția uzurii este la îndemâna noastră. Cu cât ne prezentăm mai devreme la stomatolog, cu atât tratamentele dentare vor fi mai conservative și mai minim invazive, cum este tehnica 3Step.

Articol realizat de Dr. Mihaela Chivu, medic primar Stomatologie generală, competențe în endodonție, parodontologie, coordonatoarea Clinicii de Stomatologie SANADOR

SANADOR