Acest tip de anemie este asociat cu o maduva hematopoietica hipocelulara (numar mic de celule produse la nivelul maduvei), manifestandu-se prin pancitopenie in sangele periferic. Insuficienta medulara este secundara disparitiei partiale sau complete a tesutului hematopoietic, fara proliferare celulara anormala, putand fi congenitala sau dobandita. Formele congenitale sunt intalnite de regula la copii, anemia aplastica avand doua varfuri de incidenta (intre 20-25 de ani si dupa 60 de ani).

Cauze

In cazul anemiei aplastice dobandite, in jur de jumatate dintre cazuri sunt idiopatice (nu au o cauza cunoscuta). Pintre alte cauze se numara agentii externi fizici, biologici sau chimici (virusi, bacilul Koch, expunerea la substante radioactive, radiatii ionizante, insecticide pe baza de fosfor), precum si unele medicamente (Sulfamide, Tetraciclina, Penicilina, Carbamazepina etc.).

Tratament

Tratamentul anemiei aplastice difera in functie de severitatea si evolutia bolii, de varsta pacientului si de statusul biologic al acestuia.