Importanța alimentației în alăptare

Alimentația în alăptare este importantă pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a sugarului. Prin alăptare, copilul este expus la cantități mici din anumite alimente care trec în laptele matern, obișnuindu-se cu diferite gusturi, precum și cu diferiți alergeni. La Maternitatea SANADOR, mămicile beneficiază de îngrijire postpartum la cele mai înalte standarde, de consiliere în alăptare și de recomandări utile pentru îngrijirea nou-născutului, iar micuții au acces la consultații neonatologice minuțioase.

Alimentația unei mame care abia a născut și alăptează poate reprezenta o adevărată provocare. Consumul anumitor produse ar trebui evitat, pentru a reduce disconfortul digestiv al sugarului, în timp ce alte alimente ar trebui consumate regulat, pentru susținerea unei producții de lapte suficientă cantitativ.

În perioada în care alăptează, mămica trebuie să fie foarte atentă la alimentație.

Cum influențează alimentația sănătatea mamei care alăptează și a bebelușului

Alimentația în timpul alăptării ar trebui conțină aproximativ 2000-2800 kcalorii pe zi. Dieta mamei care alăptează trebuie să conțină un nivel optim de nutrienți, atât pentru ea, cât și pentru bebeluș.

Deși mama va mânca mai mult cantitativ în timpul alăptării, hrănirea la sân a bebelușului favorizează scăderea în greutate după sarcină.

De asemenea, alimentele consumate de mamă în timpul alăptării sunt importante pentru luarea în greutate a sugarului și asigurarea unui nivel optim de nutrienți.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Alimente recomandate în alăptare

În alăptare, este recomandat ca mama să consume mai multe calorii decât în mod normal (aproximativ cu 400 calorii mai mult pe zi) pentru a susține procesul de producere a laptelui. Alimentele bogate în proteine (ouă, carne sau lactate), precum și fructe, legume și cereale integrale sunt recomandate în alăptare. Anumite tipuri de pește, precum somonul, sunt recomandate datorită conținutului bogat în Omega 3, vitamina D și proteine.

Alimente interzise în alăptare

Băuturile alcoolice fac parte din lista de produsele interzise în alăptare. Dacă mama consumă alcool, trebuie să evite alăptarea timp de câteva ore. Alcoolul ajunge în laptele matern, putând duce la afectarea neurologică a bebelușului, precum și la scăderea cantității de lapte produsă de către mamă.

În ceea ce privește cafeina, aceasta nu este interzisă, însă consumul trebuie limitat. Produsele ce conține cafeină sunt cafeaua, ceaiul negru sau ciocolata.

Fructele de mare și peștele pot conține cantități mari de mercur (macrou, pește-spadă), motiv pentru care acestea ar trebui evitate sau excluse din dietă în timpul alăptării. De aceea, deși anumite tipuri de pește fac parte din alimente permise în alăptare, mama ar trebui să ceară sfatul medicului sau să se informeze în cazul în care consumă cantități mari de acest fel.

În cazul în care bebelușul prezintă alergie la proteina din laptele de vacă, produsele lactate vor fi interzise în alimentația mamei pe perioada alăptării. În ceea ce privește înlocuitorii, trebuie consumate cu atenție produsele pe bază de soia, deoarece conțin fitoestrogeni, ce pot cauza dezechilibre hormonale la sugar. Laptele de soia, tofu sau alte produse care conțin soia pot fi consumate în cantitate moderată.

Alimente care stimulează lactația

Consumul de lichide este încurajat în alăptare, în special în primele zile până se instalează lactația (peste 2L/zi). Pe lista de alimente recomandate în alăptare se regăsesc și cerealele integrale (ovăz, orz), anumite legume (spanac, morcovi, dovleac), plante (ghimbir, fenicul, busuioc, chimion), proteine (somon, ou, linte), migdale, nuci, semințe de susan și de in și lactate.

  • Maternitatea SANADOR susține alăptarea la sân din primele ore de la naștere. Programează-te!

Alimentația în alăptare împotriva colicilor

Colicile la sugari sunt frecvente și dispar după vârsta de 3-4 luni. Dacă sugarul este alăptat exclusiv, mama ar trebui să evite consumul de alimente care balonează în alăptare. Alimentația în alăptare împotriva colicilor include probiotice naturale, din iaurt, alimente bogate în Omega-3 (somon, nuci), ceai de fenicul, chimen, fructe și legume (morcov, spanac, mere coapte, banane) și, în general, alimente ușor digerabile, precum carnea slabă de pui.

Anumite alimente, precum varză, conopidă, broccoli, ridichi, usturoi, ceapă sau ardei iute, precum și fasole, mazăre sau năut, favorizează balonarea și colicile copilului. Lactatele pot cauza balonare, dacă sugarul are alergie la proteina din laptele de vacă. Dacă este diagnosticată această alergie alimentară, mama va elimina din dietă acest tip de produse, pentru a diminua disconfortul digestiv al sugarului.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Mituri despre dieta în alăptare  

Alăptarea este înconjurată de numeroase mituri legate de dietă, ce pot crea restricții alimentare inutile pentru mamă sau copil. Un mit complet fals este cel ce susține că mama trebuie să bea lapte de vacă pentru a produce ea însăși lapte în cantitate suficientă.

Un alt mit este acela care spune că agitația bebelușului este favorizată de consumul de cafea. Consumul moderat (o ceașcă pe zi) de cafea nu va afecta sugarul. Deși există mituri privind alimente care cresc lactația, niciunul dintre acestea nu asigură instant o cantitate mai mare de lapte matern. Printre alimentele ce cresc cantitatea de lapte matern se numără fulgii de ovăz, orz, ghimbir, busuioc, banane sau dovleac.

Pe de altă parte, o credință adevărată este aceea că mama trebuie să mănânce mai mult pentru a produce lapte. Ea nu trebuie însă să mănânce cantități duble, cât pentru două persoane, ci doar mai multe calorii pe zi (2000-2800 kcal/zi). Un alt mit parțial adevărat este că mama va pierde secreția de lapte dacă este stresată. Stresul poate favoriza scăderea cantității de lapte produse și de aceea ar trebui evitat sau gestionat pe perioada alăptării.

  • Alege nașterea la Maternitatea SANADOR!

Sfaturi pentru o alimentație echilibrată în alăptare

În concluzie, alimentația în alăptare trebuie să fie echilibrată și să conțină proteine (carne de pui, curcan, ouă), carbohidrați (cereale integrale), grăsimi sănătoase (somon, nuci, semințe de chia) și fructe și legume, zilnic.

Și hidratarea este importantă în susținerea producției de lapte, recomandându-se un consum zilnic de 2-3 litri de apă sau ceai. Ceaiul pentru alăptare poate fi indicat pentru a stimula producția de lapte.

Alimentele alergizante pot trece în lapte și pot produce reacții alergice la sugar. Printre alimentele ce ar trebui evitate în dieta în alăptare se află usturoiul și ceapa. De asemenea, dacă este suspectată o alergie la proteina din laptele de vacă la sugar, mama va elimina lactatele din alimentație. Și alimentele picante sau foarte condimentate trebuie evitate, pentru a nu provoca disconfort digestiv bebelușului.

În cazul în care mama este vegetariană, poate fi nevoie ca alimentația să fie suplimentată cu vitamine, precum vitamina B12 în timpul alăptării.  Alte suplimente care pot fi recomandate în timpul alăptării sunt vitamina D, omega-3, calciu sau fier (dacă mama a prezentat anemie în timpul sarcinii). 

Consiliere pentru alăptare la SANADOR

Maternitatea SANADOR susține hrănirea la sân a bebelușilor și sprijină mamele să alăpteze chiar din primele ore după naștere, indiferent dacă aceasta a fost naștere naturală sau prin cezariană. Astfel, nou-născuții la termen, sănătoși, sunt puși la sânul mamei cât mai repede și cât mai des. Și asta datorită personalului specializat, care asigură suport și consiliere proaspetelor mămici.

De asemenea, mamele sunt încurajate să alăpteze, prin consiliere de specialitate și prin punerea la dispoziție a pompelor profesionale de sân, chiar și atunci când nou-născuții nu pot fi hrăniți natural sau se află în Secția de Terapie Intensivă Neonatală.

La Maternitatea SANADOR, în funcție de opțiunea pacientei, nou-născutul poate rămâne alături de mamă, într-o rezervă cu sistem rooming-in, sau poate sta în Secția de Neonatologie, sub supravegherea personalului medical.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR