Ce este alergia la câini sau pisici

Alergia la câini sau pisici este frecventă, estimându-se că între 10 și 20% din populație suferă de acest tip de alergie. SANADOR asigură acces la consultații de alergologie și la teste cutanate pentru alergii, pentru o evaluare corectă și indicarea tratamentului adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte.  

Alergia la animalele de companie apare la toate vârstele și poate fi ușor confundată cu o răceală sau cu o iritație cutanată banală, fiind o reacție întâlnită mai ales ca răspuns la contactul cu blana animalelor, precum cea a câinilor și pisicilor.

Watch on YouTube

Alergia la câini

Alergia la câini se referă la reacția anormală a organismului la un antigen comun, care poate fi purtat prin aerosoli (alergie respiratorie) sau poate intra în contact direct cu pielea (alergodermie). Pielea câinilor se descuamează periodic, fiind o reacție fiziologică, iar celulele moarte se prind de blana animalelor și ulterior se depun în diferite zone din casă, mai ales în așternuturi, sau se amestecă cu praful. La câinii care nu sunt deparazitați extern, alergia la purici este frecventă și constă în apariția dermatitelor cu prurit și zone eritematoase.

Alergia la pisici

Alergia la părul de pisică este la fel de frecventă precum cea declanșată de blana câinilor. Proteinele din salivă sau urină sunt alte surse de alergeni, iar uneori chiar mâncarea pisicilor poate conține proteine alergizante ce ajung sub formă de aerosoli în aerul din încăpere. Există anumite rase de pisici denumite hipoalergenice, adică au un risc scăzut (dar nu inexistent) de a determina alergii, printre care se numără pisica sfinx, siberiană sau siameză.

Cauzele și factorii de risc pentru alergia la animale de companie

Reacția alergică la câine sau pisică este o reacție de hipersensibilitate de tip I, care implică activarea unor celule precum mastocite și bazofile, dar și a unor anticorpi specifici, de tipul imunoglobulinelor E. La contactul cu alergenul, celulele din piele și mucoasa respiratorie se activează excesiv și se degranulează, eliberând histamină, prostaglandine și molecule inflamatorii (citokine, interleukine). În plus, local se produce vasodilatație, sunt atrase și alte celule, precum neutrofilele și leucocitele, iar reacția se amplifică pe măsură ce crește expunerea.

Principalul factor de risc în dezvoltarea alergiilor la animalele de companie este istoricul personal de alergii sau dermatite, ori antecedentele heredocolaterale de alergii (rude apropiate cunoscute cu rinită/sinuzită, ori dermatită atopică), ceea ce confirmă predispoziția genetică la dezvoltarea acestor reacții. Conform unor studii, expunerea copiilor la câini sau pisici încă din prima parte a copilăriei pare să crească rezistența acestora la alergeni și poate oferi o protecție mai bună împotriva infecțiilor respiratorii.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum se manifestă o alergie la părul animalelor de companie

O alergie la câini și pisici se manifestă prin:

Alergia la pisici la copii poate contribui la agravarea astmului bronșic sau poate declanșa crize astmatice care se manifestă prin:

  • dispnee (dificultate de a respira);
  • senzație de greutate în piept;
  • raluri joase (zgomote) care se aud în expir, denumite wheezing;
  • tulburări de somn din cauza tusei seci și a dispneei.

Diagnosticul de alergie la câini sau pisici

În faza acută, alergia la părul animalelor de companie trebuie diferențiată de o răceală banală, prin durata prelungită a simptomelor și prin faptul că nu răspunde la medicația clasică. Ulterior, medicul poate ridica suspiciunea de alergie pe baza anamnezei detaliate și a examenului clinic (mucoasă nazală/oculară inflamată și/sau raluri la auscultația cu stetoscopul).

Diagnosticul de certitudine este stabilit, în general, de medicul alergolog, prin efectuarea unor serii de analize specifice. De exemplu, testele pentru alergia la pisici includ:

  • testarea patch – aplicarea de plasturi care conțin mici cantități de substanțe alergizante pe toracele posterior, cu citirea rezultatelor la 48 și 72 de ore. Un rezultat este considerat pozitiv dacă pielea din dreptul unui plasture se înroșește, devine pruriginoasă, sau chiar exsudativă;
  • testarea prick – administrarea unei mici cantități de alergeni în stratul superficial al pielii (de obicei de la nivelul brațului) prin înțepare cu citirea rezultatului;
  • spirometrie cu teste de bronhodilatație, dacă se suspectează astmul bronșic.

Analizele de sânge recomandate le includ pe cele uzuale, precum hemoleucograma (care poate fi normală sau poate evidenția creșteri ale eozinofilelor și/sau IgE), dar și anumite teste mai specifice, precum testul ALEX (Allergy Explorer) care măsoară cantitatea de IgE îndreptate împotriva alergenilor. De obicei, evaluarea începe cu testele cutanate de tip patch sau prick și se continuă cu teste sangvine mai specifice, pentru a confirma diagnosticul.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru alergie la câini sau pisici

Prima măsură pentru a controla alergia la blana animalelor este limitarea contactului cu aceasta (dacă nu se poate evita complet) sau adoptarea unui câine sau a unei pisici dintr-o rasă hipoalergenică. Medicamentele pentru alergia la pisici sau câini includ:

  • antihistaminice – reduc degranularea mastocitelor și se administrează topic (creme, spray-uri de nas sau picături de ochi), ori sistemic (pastile);
  • corticosteroizi – scad inflamația de la nivelul pielii și căilor respiratorii și se găsesc sub diverse forme și combinații (inclusiv cu antihistaminice);
  • decongestionante (de exemplu, spray cu apă de mare) – reduc edemul mucoasei, facilitând respirația;
  • inhibitori de leucotriene, utili mai ales în astmul bronșic.

Un tratament mai specific ce se efectuează doar de către medicul alergolog include imunoterapia (denumită și terapia de desensibilizare). Aceasta constă în „acomodarea” treptată a sistemului imunitar cu alergenul, prin administrarea repetată de „shoturi” care conțin proteine alergizante, iar desensibilizarea organismului se produce în 1-2 ani.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recomandări pentru persoanele care suferă de alergie la câini sau pisici

În caz de alergie la câini sau pisici, există câteva măsuri generale care se pot lua acasă, pentru ameliorarea simptomelor, printre care:  

  • curățarea periodică a încăperilor, schimbarea frecventă a așternuturilor (inclusiv a fețelor de pernă) și înlocuirea covoarelor (de preferat evitarea folosirii lor);
  • igiena periodică a animalelor de companie care include spălarea și perierea frecventă, iar dacă spațiul o permite, mutarea animalului în curte;
  • utilizarea unor purificatoare de aer care conțin filtru HEPA ce captează alergenii din aer.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticare și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de alergologie efectuate de medici cu vastă experiență, precum și la o gamă variată de teste performante pentru identificarea agentului alergen. Printre testele cu un grad ridicat de acuratețe se numără și testul Allergy Explorer (Alex), prin care este testată sensibilitatea la 282 de alergeni. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, investigațiile pot include și testare patch sau prick.

După identificarea exactă a factorului alergen și stabilirea diagnosticului, medicul alergolog va recomanda tratamentul optim, în funcție de severitatea simptomelor și de opțiunile pacientului. Astfel, pacientul poate urma un tratament pentru ameliorarea simptomelor sau poate începe, la SANADOR, terapia de desensibilizare, cu ajutorul căreia să obțină, în timp, toleranța la alergenul respectiv.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR