Cand este nevoie de excizia alunitelor?

Indiferent ca ne nastem cu ele sau ca apar de-a lungul timpului, majoritatea dintre noi avem cel putin cateva alunite (nevi melanocitari) la nivelul pielii. Aparitia acestora este determinata de o combinatie de factori genetici la care se adauga expunerea cumulativa a razelor ultraviolete. Alunitele se pot regasi absolut oriunde la nivelul corpului. Ele pot imbraca o serie de forme, culori, aspecte si structuri si unele dintre ele tind sa creasca destul de mult in dimensiune sau sa isi modifice aspectul initial

Indepartarea alunitelor de la nivelul pielii se incadreaza in sfera de „mica chirurgie”, extrem de frecventa in practica medicala, insotita de o recuperare rapida care nu interactioneaza cu activitatea de zi cu zi a pacientului.

Desi fac parte din categoria unor structuri cutanate benigne, excizia alunitelor este recomandata in urmatoarele situatii:

  • In cazul in care la nivelul unei alunite se observa de catre pacient sau medicul dermatolog orice fel de modificare in ceea ce priveste forma, culoarea sau dimensiunea acesteia, pentru a exclude transformarea ei intr-o formatiune cutanate maligna, respectiv cancer de piele (melanom). In Romania, in ultimii 25 de ani conform OMS, incidenta melanomului a crescut de aproximativ 4 ori.
  • Melanomul reprezinta cea mai agresiva forma de cancer cutanat, fiind asociata cu un grad ridicat de mortalitate, iar depistarea precoce a acestuia este esentiala pentru supravietuire.
  • In cazul in care discutam despre o alunita care este permanent supusa unor traumatisme zilnice constante (haine, alte circumstante – pieptanat, tuns, barbierit), pentru a diminua discomfortul local posibil /iritarea/ ruperea/ sangerarea acesteia.
  • Din ratiuni cosmetice, in scopul imbunatatirii stimei de sine si implicit calitatii vietii pacientului, in cazul in care discutam despre o alunita cu dimensiuni crescute sau aspect inestetic situata in zone vizibile ale corpului precum este fata.
  • Daca se observa orice schimbare, orice leziune care creste la nivelul pielii, este neregulata, mananca, ustura sau sangereaza, indicat ar fi sa se contacteze medicul curant dermatolog pentru un control clinic si dermatoscopic de specialitate, in vederea unui management corespunzator.

Informatiile au fost oferite de Dr. Oana Mihaela Mihalcea, Medic specialist Dermatologie-Venerologie, Centrul Oncologic SANADOR. Ele au fost publicate in editia din iulie 2020 a Click Sanatate