« Înapoi la site-ul SANADOR

Investigațiile imagistice de medicină nucleară de tip SPECT-CT/scintigrafie sunt neinvazive, nedureroase și permit diagnosticarea unei game complexe de afecțiuni prin evidențierea exactă a modificărilor metabolice la nivel celular.

Examinarea SPECT-CT permite medicului să analizeze din punct de vedere funcțional diferite țesuturi și organe, folosind substanțe radioactive și tehnologie avansată de procesare și creare a imaginilor. De exemplu, imaginile rezultate la SPECT-CT pot caracteriza în detaliu circulația sângelui la nivelul inimii sau pot evidenția și localiza activitatea cerebrală.

La SANADOR, pacienții beneficiază de echipamentul SPECT-CT pentru scintigrafii tridimensionale de ultimă generație Siemens Symbia Intevo Bold, care oferă mai multă claritate și precizie în diagnosticul oricărei afecțiuni.

Programează-te cu încredere la SANADOR pentru a beneficia de echipamente moderne, de ultimă generație, pentru SPECT-CT/scintigrafie!

Cuprins:

Ce sunt SPECT-CT și scintigrafia?

Scintigrafia simplă bidimensională (planară) și scintigrafia tridimensională (SPECT-CT) sunt investigații imagistice de medicină nucleară care utilizează substanțe radiofarmaceutice pentru a investiga cât mai specific metabolismul unor sisteme și organe. Substanțele radiofarmaceutice țintesc anumite tipuri de țesuturi, astfel încât imaginile rezultate în urma investigației să ofere imagini cu rezoluție mare, specificitate înaltă și cea mai bună calitate.

Radiotrasorii sunt injectați intravenos și se leagă de celulele țintă, fiind detectați apoi de tehnologia de medicină nucleară. Camerele captează radiațiile în timpul rotației la 360 de grade în jurul pacientului, permițând imaginilor să fie procesate și construite într-un mod tridimensional. Suprapunerea anatomiei (rezultate prin funcția CT a echipamentului Siemens Symbia Intevo Bold) cu evaluarea funcțională metabolică a țesutului examinat generează imagini de calitate, tridimensionale, detaliate și fără artefacte.

Indicații

Medicii recomandă SPECT-CT/scintigrafia pentru a diagnostica sau pentru a monitoriza afecțiuni oncologice, dar și unele patologii neurologice, cardiovasculare, endocrine sau ortopedice. SPECT-CT vine în ajutorul medicilor oncologi cu tehnologie de ultimă oră pentru diagnosticarea precoce, în stadii incipiente, a tumorilor.

În cardiologie, SPECT-CT evidențiază defectele de perfuzie a miocardului, atunci când arterele coronare sunt îngustate, sau evaluează funcția cardiacă și viabilitatea mușchiului cardiac după un infarct miocardic acut.

Scintigrafia și examinarea SPECT-CT sunt folosite în ortopediepentru a localiza fracturi osoase sau tumori osoase greu detectabile cu ajutorul altor investigații. SPECT-CT poate diagnostica și monitoriza progresia leziunilor de cancer osos.

Neurologia și neurochirurgia utilizează SPECT-CT pentru a diagnostica demența, boala Parkinson, boala Alzheimer, epilepsia sau traumatismele cerebrale, dar și pentru a identifica tumorile primare de la nivelul sistemului nervos central.

Urologia și nefrologia folosesc scintigrafia renală pentru a stadializa și a urmări evoluția funcției renale în afecțiuni precum nefropatiile tubulo-interstițiale.

În domeniul endocrinologiei, scintigrafia tiroidiană și paratiroidiană sunt indispensabile, fiind utilizate pentru diagnosticul și monitorizarea tratamentului unor boli precum hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul. SPECT-CT joacă un rol important în localizarea nodulilor tiroidieni și paratiroidieni, altfel greu de identificat.

Ce avantaje aduce examinarea SPECT-CT?

Echipamentul SPECT-CT este dotat cu un software ultraperformant care efectuează reconstrucția tridimensională a imaginilor, pentru evaluarea corectă a leziunilor, pentru creșterea siguranței procedurii și pentru reducerea duratei investigației.

Examinarea SPECT-CT este o procedură simplă pentru pacient, nedureroasă și neinvazivă. Ghidurile europene și internaționale recomandă SPECT-CT atât pentru detecția precoce a unei proliferări neoplazice primare sau secundare, cât și pentru urmărirea răspunsului la tratament.

Pregătirea pentru SPECT-CT

Examinarea SPECT-CT implică administrarea intravenoasă a substanței radiofarmaceutice și scanarea unei regiuni specifice a corpului. Pacientul este rugat în prealabil să nu poarte accesorii sau bijuterii metalice și să anunțe personalul medical în cazul în care a avut antecedente de alergii severe la anumite substanțe. Contraindicațiile principale ale procedurii sunt sarcina și alăptarea.

Substanțele radiofarmaceutice și radioizotopii se administrează venos, nu sunt alergogeni și nu intră în interacțiune cu medicația de fond a pacientului. Substanța administrată se elimină din corp prin urină în câteva ore de la examinare. În principal, este nevoie ca pacientul să consume lichide suficiente pentru ca rinichii să poată elimina radiotrasorul din organism.

SPECT-CT la Centrul Oncologic SANADOR

În Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR se efectuează scintigrafii de tip SPECT-CT (tridimensionale) la cele mai înalte standarde datorită echipamentului de ultimă generație Siemens Symbia Intevo Bold. Calitatea superioară a imaginilor oferă medicului posibilitatea de a vizualiza leziuni ale țesuturilor greu vizibile în anumite conjuncturi.

Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacientului examinări scintigrafice sigure, non-invazive, care asigură confortul necesar tuturor persoanelor, chiar și acelora care suferă de claustrofobie. Dotările Centrului Oncologic SANADOR includ echipamente ultraperformante ce realizează scintigrafii osoase, miocardice, renale, tiroidiene sau paratiroidiene, inclusiv în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de servicii medicale integrate și de examinări de medicină nucleară decontate de Casa de Asigurări de Sănătate!

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp