« Înapoi la site-ul SANADOR

Radioterapia externă este un tratament local, care țintește o anumită regiune a corpului pentru tratamentul cancerelor de orice fel. Radioterapia externă utilizează radiații ionizante pentru a distruge celulele tumorale. Tehnologia folosită în prezent pentru radioterapia externă oferă proceduri automate și foarte bine dozate, pentru ca procedura terapeutică să fie sigură, eficientă și precisă.

Centrul Oncologic SANADOR oferă pacienților oncologici modalități terapeutice de radioterapie externă de cea mai înaltă calitate, ușor accesibile, bazate pe o expertiză medicală personalizată. Folosind acceleratoarele liniare de ultimă generație TrueBeam STx High Definition și TrueBeam, produse de Varian, liderul mondial în domeniu, medicii radioterapeuți oferă pacienților tratament rapid, cu precizie ridicată și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase.

Pentru că știm cât de dificilă este lupta cu cancerul, SANADOR pune pe primul loc sănătatea și siguranța pacientului. Vino la SANADOR pentru a trata afecțiunea de care suferi printr-o gestionare corectă a opțiunilor de tratament, în colaborare cu specialiștii implicați! Important: o mare parte din procedurile de radioterapie externă pot fi realizate gratuit pentru pacienții asigurați.

 • Vino cu încredere la SANADOR pentru a beneficia de un plan de tratament atent realizat de medici înalt competenți și cu experiență vastă!

Cuprins:

Ce este radioterapia externă?

Radioterapia externă folosește radiații ionizante (fascicule de fotoni, protoni, electroni) administrate din exteriorul corpului, în doze zilnice (fracțiuni de doză), pentru a distruge celulele canceroase. Radiațiile sunt produse cu ajutorul unor acceleratoare liniare, echipamente de ultimă generație special create pentru a iradia cu precizie tumora și pentru a păstra în siguranță țesuturile normale.

Radioterapia externă este o metodă de tratament de sine stătătoare, cu scop curativ sau paliativ. Radioterapia externă are rol curativ atunci când este folosită după intervenția chirurgicală pentru a distruge resturile tumorale. Radioterapia paliativă micșorează volumul tumoral pentru a ameliora semnele și simptomele cauzate de cancer, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții.

Radioterapia externă este foarte frecvent folosită în asociere cu chimioterapia, hormonoterapia sau chirurgia, în cadrul tratamentului oncologic multimodal.

 • Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamente performante de radioterapie externă și dispune de personal medical foarte bine pregătit pentru a face posibilă tratarea prin radioterapie externă a cancerului.

Tipuri de radioterapie externă

La Centrul Oncologic SANADOR sunt disponibile mai multe tipuri de radioterapie externă, toate îndeplinind cele mai înalte standarde de calitate. Administrarea unor doze exacte de radiații și protejarea țesuturilor normale din vecinătatea leziunilor sunt posibile în prezent datorită tehnologiei moderne folosite de echipamentele de radioterapie.

 • Radioterapia cu arc modulată volumetric (RapidArc) distribuie dozele de radiații uniform datorită rotației complete la 360 de grade și variației de viteză a acceleratorului liniar.
 • Radioterapia 3D conformațională folosește imagini CT, RMN sau PET-CT pentru identificarea tridimensională exactă a volumului tumoral care trebuie tratat și pentru reducerea efectelor secundare ale iradierii.
 • Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) este o formă de radioterapie 3D care modelează forma și intensitatea fasciculelor iradiante pentru ca doza distribuită în volumul tumoral să fie precisă și să aibă efectul terapeutic dorit.
 • Radioterapia ghidată imagistic (IGRT) utilizează tehnologie imagistică avansată și detectează în timpul procedurii modificările tumorale, fiind folosită de obicei în tratamentul tumorilor dependente de mișcările respiratorii.
 • Radioterapia stereotaxică este o tehnică de radioterapie avansată, similară chirurgiei stereotaxice, care administrează doze mari de radiație, fiind folosită în tratamentul tumorilor cerebrale, a tumorilor spinale sau a tumorilor din ficat sau plămân.

Radioterapia externă în tratamentul oncologic multimodal

Tratamentul oncologic radioterapeutic este complex și are la bază o analiză detaliată a bolii pacientului. Indicația de radioterapie, metodele și asocierile terapeutice sunt hotărâte de o echipă multidisciplinară formată din specialiști în radioterapie, oncologie, chirurgie oncologică și imagistică medicală.

La SANADOR, conduita terapeutică este individualizată pentru fiecare pacient în parte prin implicarea unor medici competenți și dedicați. Echipa de experți din cadrul Centrului Oncologic SANADOR se întrunește săptămânal, în Comisia oncologică multidisciplinare (Tumor Board), pentru a analiza și optimiza planurile de tratament.

Tratamentul oncologic multimodal cuprinde mai multe etape, printre care și folosirea radioterapiei externe ca tratament curativ (definitiv), ca tratament neoadjuvant (preoperator) sau ca tratament adjuvant (postoperator).

Indicațiile radioterapiei externe

Radioterapia externă este indicată în tratamentul a numeroase patologii oncologice, precum:

 • Cancer de sân
 • Cancer vaginal
 • Cancer de col și corp uterin
 • Cancer esofagian
 • Cancer pulmonar
 • Tumori cerebrale
 • Cancer de stomac
 • Cancer de vezică urinară
 • Cancer colorectal
 • Cancer de prostată
 • Cancer faringian sau laringian
 • Limfoame maligne
 • Metastaze diverse (metastaze cerebrale, metastaze osoase etc.)

Durata tratamentului radioterapeutic variază în funcție de tipul și localizarea tumorii, dar și în funcție de scopul terapeutic urmărit – curativ sau paliativ.

Efecte adverse ale radioterapiei externe

Terapia prin iradiere poate determina apariția unor efecte secundare nedorite, în funcție de zona în care se aplică tratamentul. Deși tehnologia modernă folosită în radioterapie reduce la minim afectarea organelor din jurul tumorii, pacientul poate prezenta:

 • Stare de oboseală
 • Stare de greață
 • Căderea excesivă a părului
 • Diaree
 • Iritații ale pielii
 • Dificultate la urinat sau urinare frecventă

Majoritatea efectelor secundare descrise mai sus se vor ameliora după finalizarea tratamentului și vor dispărea cu timpul. Pacientul nu reprezintă o sursă de iradiere pentru cei din jur pe durata efectuării tratamentului.

Radioterapia externă la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamente performante de radioterapie externă (TrueBeam STx HD și TrueBeam) și dispune de personal medical foarte bine pregătit pentru a face posibilă tratarea prin radioterapie externă a cancerului.

La SANADOR, procedurile de radioterapie sunt precedate de obținerea imaginilor necesare planificării în siguranță și cu mare precizie a tratamentului prin intermediul echipamentului performant Philips Brilliance Big Bore 4D. Acest simulator CT oferă acuratețea scanării, performanță imagistică, reducerea artefactelor și optimizarea procesului.

Grija pentru fiecare pacient este asigurată prin echipa de medici de elită și prin empatia cu care tratăm nevoia pacienților de a înțelege tratamentul și succesiunea etapelor de terapie. Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii, de medici competenți și de o abordare integrată în tratamentul cancerului!

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp