« Înapoi la site-ul SANADOR

Brahiterapia este o metodă de tratament al cancerului prin care se introduce material radioactiv în interiorul sau în imediata apropiere a unei tumori. Doza de radiații administrată astfel este precisă și în cantitate foarte mare.

Spre deosebire de radioterapia externă, în care radiațiile se livrează din exterior, brahiterapia permite, spre beneficiul pacienților, administrarea radiațiilor cu maximă acuratețe, fără expunerea și afectarea țesuturilor sănătoase. Durata totală a tratamentului este mai redusă atunci când se utilizează radioterapia internă.

Vino la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de radioterapie internă și de expertiza unor medici competenți și dedicați, în vederea stabilirii unui tratament multimodal adecvat patologiei oncologice.

 • Vino la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii pentru brahiterapie și de expertiza unor medici competenți și dedicați, în vederea stabilirii unui tratament multimodal adecvat patologiei oncologice!

Cuprins:

Ce este brahiterapia?

Brahiterapia folosește materiale radioactive (iod, paladiu, cesiu sau iridiu) încapsulate într-un material metalic non-radioactiv, care se introduc în corpul pacientului prin dispozitive specializate, folosind echipamente ecografice sau radiografice. Tehnicile moderne de imagistică permit atât amplasarea cu precizie a sursei radioactive, cât și calcularea exactă a duratei optime de iradiere.

Cazurile care necesită efectuarea unui tratament radioterapic sunt discutate de medici cu experiență în oncologie, radioterapie, imagistică și chirurgie. Comisia Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board) stabilește împreună cu pacientul cea mai indicată metodă de tratament, luând în considerare și respectând standardele terapeutice oncologice internaționale.

Tipuri de brahiterapie

Conduita terapeutică în brahiterapie depinde de tipul și localizarea procesului tumoral. Radiațiile pot fi administrate, la recomandarea medicului, pe o durată scurtă de timp în doză foarte mare, sau pe o durată mai lungă de timp în doză mică.

Brahiterapia temporară cu doză mică (low dose rate – LDR) se realizează prin implantarea sursei radioactive în interiorul sau în vecinătatea formațiunii tumorale pentru o perioadă scurtă, de 1–7 zile, conform planului terapeutic individualizat.

În brahiterapia temporară cu doză mare (high-dose rate – HDR), materialul radioactiv implantat emite doze mari de radiații, rapid, timp de 10–20 de minute, fiind îndepărtat imediat după ședința de iradiere.

Brahiterapia permanentă se realizează prin implantarea materialului radioactiv cu ajutorul unui ghidaj imagistic CT sau ecografic. Sursa radioactivă va emite radiații constant, până la epuizare. Brahiterapia permanentă este folosită în anumite patologii oncologice, precum cancerul de prostată.

Tehnici de brahiterapie

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții oncologici pot beneficia de brahiterapie realizată prin multiple tehnici, în funcție de tipul tumorii și de recomandarea specialistului. Formele de radioterapie internă folosite în tratamentul cancerelor sunt: brahiterapia interstițială, intracavitară, intraluminală, intravasculară sau de suprafață.

Brahiterapia interstițială este o metodă de radioterapie internă de ultimă oră, performantă, prin care se plasează în țesuturile tumorale (tumoră de sân, de col uterin sau de prostată) surse radioactive de dimensiuni foarte mici. Brahiterapia interstițială se folosește în situațiile în care nu există o cavitate pentru amplasare implantului radioactiv. Tehnicile interstițiale pot fi folosite în asociere cu cele intracavitare pentru a mări beneficiul tratamentului și pentru a garanta controlul tumoral.

Serviciile de brahiterapie oferite de Centrul Oncologic SANADOR se realizează cu ajutorul echipamentelor medicale de ultimă generație, care asigură condiții optime și o abordare integrată pentru a spori șansele de reușită a tratamentului. Echipele medicale implicate în procedurile de brahiterapie au urmat stagii de perfecționare și supraspecializare în centre de prestigiu din străinătate și au o experiență bogată în domeniu.

Indicațiile brahiterapiei

Brahiterapia este un tratament loco-regional aplicat în numeroase tipuri de cancer, atât în stadii incipiente cât și în stadii avansate, fără metastaze la distanță. În cazurile metastatice, brahiterapia are scop paliativ, de ameliorare a simptomatologiei (hemostază, diminuarea durerii).

Brahiterapia se poate integra în tratamentul multimodal al cancerului, în asociere cu alte modalități de tratament precum radioterapia externă sau chirurgia. Radioterapia internă poate fi indicată în:

 • Cancerul cerebral
 • Cancerul mamar
 • Cancerul endometrial
 • Cancerul de col uterin
 • Cancerul esofagian
 • Cancerul pulmonar
 • Cancerul de prostată
 • Cancerul pancreatic
 • Cancerul rectal
 • Cancerul de piele

Avantajele brahiterapiei

Brahiterapia oferă pacienților o serie de avantaje în lupta cu cancerul:

 • Nu necesită internare
 • Nu este dureroasă
 • Este rapidă
 • Are eficiență ridicată
 • Permite administrarea unei doze exacte
 • Livrează o doză concentrată de radiații
 • Asociază efecte secundare minime
 • Emite radiații țintit, în cel mai scurt timp
 • Oferă o recuperare rapidă
 • Nu reprezintă un pericol pentru pacient sau pentru cei din jur

Procedurile de brahiterapie sunt efectuate ambulatoriu, pacientul putând pleca acasă în aceeași zi. Reacțiile adverse asociate brahiterapiei sunt specifice regiunii tratate de scurtă durată. Cel mai frecvent, pacienții experimentează simptome precum edemul și inflamația regiunii iradiate.

Brahiterapia la Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, oferim constant pacienților oncologici acces la o gamă largă de opțiuni de tratament. Cu ajutorul echipamentului modern pentru brahiterapie Varian GammaMedPlus iX și a echipamentelor imagistice CT dedicate radioterapiei, specialiștii SANADOR realizează tehnici precise de brahiterapie, protejând totodată țesuturile sănătoase.

La SANADOR, brahiterapia oferă șanse de vindecare a cancerului atunci când abordarea chirurgicală este limitată sau atunci când tumorile nu răspund optim la tratamentele de radioterapie externă. Vei găsi aici personal medical calificat și cu experiență pentru a beneficia de un tratament oncologic fără compromisuri.

Alege Centrul Oncologic SANADOR pentru a beneficia de soluții adaptate tipului și localizării cancerului!

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp