« Înapoi la site-ul SANADOR

Terapia cu iod radioactiv, denumită și iodoterapie, este o metodă terapeutică destinată pacienților care suferă de cancer tiroidian diferențiat (papilar, folicular sau cu celule Hurthle) sau de hipertiroidism (boala Basedow-Graves, gușă nodulară toxică). Tratamentul cu iod radioactiv poate fi folosit pentru distrugerea țesutului tiroidian care nu a fost îndepărtat chirurgical sau pentru distrugerea celulelor canceroase tiroidiene ce s-au răspândit către nodulii limfatici sau alte regiuni ale corpului.

Tratamentul se bazează pe faptul că iodul radioactiv se acumulează preferențial la nivelul celulelor  glandei tiroidiene. Izotopii radioactivi ai iodului (precum izotopul I-131) se administrează sub supraveghere medicală pe cale orală. Iodul radioactiv administrat va fi captat de țesutul tiroidian iar substanța radioactivă este eliminată complet de către organism pe parcursul a câteva zile.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru dedicat patologiei oncologice din țară, oferă pacienților cu cancer tiroidian soluții terapeutice la cele mai înalte standarde, pentru ca aceștia sa beneficieze de tratamente mai eficiente și o recuperare mai ușoară.

La Centrul Oncologic SANADOR, îți oferim cele mai bune soluții pentru diagnosticarea și tratarea cancerului tiroidian. Programează-te pentru investigații complete, un diagnostic cert și pentru cele mai buni opțiuni terapeutice!

Cuprins:

Ce este terapia cu iod radioactiv?

Glanda tiroidă este localizată în porțiunea inferioară a gâtului, având ca principală funcție secreția de hormoni tiroidieni. Aceștia sunt implicați în reglarea funcției metabolice a corpului, dar și în menținerea unor funcții vitale ale organismului uman. Hormonii tiroidieni sunt sintetizați cu ajutorul moleculei de iod.

Iodul are o serie de izotopi radioactivi care pot fi sintetizați, cel mai important dintre ei fiind izotopul I-131. Odată administrat pe cale orală, iodul radioactiv se concentrează în țesuturile tiroidiene, distrugând parțial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberată.

Tratamentul cu iod radioactiv se efectuează în condiții speciale, pe Secția de Terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR, sub supravegherea atentă a personalului medical calificat. Pacienții necesită spitalizare, cu izolare în primele zile după ce primi pe cale orală o capsulă cu iodură de sodiu (NaI) cu izotopul I-131. Pacienții sunt spitalizați în saloane special amenajate, cu pereții, ușile și tavanul cu conținut de plumb pentru protecția împotriva radiațiilor.

Indicațiile terapiei cu iod radioactiv

Tratamentul cu iod radioactiv este recomandat de medicul endocrinolog în colaborare cu medicul oncolog și cu medicul de medicină nucleară. O astfel de abordare multidisciplinară pune pacientul pe primul plan, astfel încât acesta să beneficieze de stabilirea unui diagnostic de certitudine, de evaluarea corectă a parametrilor clinici necesari administrării tratamentului, precum și de optimizarea rapidă a modalităților terapeutice.

Terapia cu iod radioactiv este tratamentul standard, aplicat de primă intenție după extirparea glandei tiroide, pentru pacienții care suferă de cancer tiroidian papilar sau folicular (cancer tiroidian diferențiat) care s-a extins la nivelul gâtului sau a metastazat în alte regiuni ale corpului. Iodul radioactiv nu poate fi utilizat în tratamentul neoplaziilor glandei tiroide de tipul carcinoamelor nediferențiate (anaplazice) sau medulare, deoarece acestea nu îl captează.

Iodoterapia este indicată și în tratamentul hipertiroidismului de cauză autoimună, mai exact în boala Basedow-Graves, în tratamentul nodulilor tiroidieni sau al gușii tiroidiene. Beneficiile tratamentului cu iod sunt îmbunătățirea prognosticului de supraviețuire și scăderea ratei de recidivă.

Pregătirea pacientului pentru terapia cu iod radioactiv

Pentru ca terapia cu iod radioactiv să fie eficientă, se recomandă ca pregătirea pacientului să fie diferită în funcție de boala de care suferă. Prin urmare, pacienții cu hipertiroidism vor opri tratamentul medicamentos care blochează producția de hormoni tiroidieni cu 3–7 zile înainte de internare.

Pentru pacienții cu cancer tiroidian se recomandă fie oprirea tratamentului de substituție cu hormoni tiroidieni timp de 3 sau 4 săptămâni, fie oprirea tratamentului cu numai 3 zile înainte de administrarea iodului radioactiv. În acest ultim caz, pacientului i se va administra un preparat hormonal special, care va ajuta celulele tiroidiene să capteze iodul radioactiv.

Medicii specialiști recomandă ca înaintea tratamentului cu iod radioactiv pacientul să urmeze o dietă alimentară săracă în iod timp de 1–2 săptămâni. Acesta va evita alimentele care conțin sare iodată sau coloranți roșii, dar și produsele lactate, ouăle, fructele de mare și soia.

Ce riscuri are iodoterapia?

Dozele de iod radioactiv recomandate fiecărui pacient diferă în funcție de patologia asociată. Medicul stabilește cantitatea de iod radioactiv în conformitate cu recomandările ghidurilor de specialitate.

Efectele adverse ale iodoterapiei sunt rare, cele mai întâlnite fiind cele imediate sau acute. Pe termen lung, terapia cu iod radioactiv poate afecta tranzitoriu fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați. Efectele adverse temporare ale tratamentului cu iod radioactiv pot include:

  • Durere la nivelul gâtului;
  • Edemul regiunii gâtului;
  • Stare de greață;
  • Mărirea de volum a glandelor salivare;
  • Pierderea gustului sau modificarea acestuia;
  • Senzație de ochi uscați;
  • Lăcrimarea excesivă a ochilor.

Iodoterapia la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR oferă pacienților care suferă de cancer tiroidian investigații complete și soluții optime de tratament. Îngrijirea medicală a fiecărui pacient este personalizată cu ajutorul expertizei medicilor din diferite specialități (Oncologie medicală, Radioterapie, Medicină nucleară, Endocrinologie).

Tratamentul cu iod radioactiv se administrează numai în condiții speciale, acestea fiind create pe Secția de Terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR. Aici, pacienții sunt cazați în saloane special amenajate, cu pereții, ușile și tavanul cu conținut de plumb pentru protecție împotriva radiațiilor.

La Centrul Oncologic SANADOR, îți oferim cele mai bune soluții pentru diagnosticarea și tratarea cancerului tiroidian. Programează-te pentru investigații complete, un diagnostic cert și pentru cele mai buni opțiuni terapeutice!

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp