« Înapoi la site-ul SANADOR

Vino la Centrul Oncologic SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii de radioterapie, de medici competenți și cu multă experiență, într-o abordare integrată pentru tratamentul multidisciplinar al cancerului!

Radioterapia este o specialitate medicală implicată în principal în tratamentul cancerului, folosind doze mari de radiații pentru a distruge celulele și țesuturile tumorale sau pentru a micșora dimensiunea unor tumori, în vederea optimizării tratamentului chirurgical.

Radioterapia poate fi o metodă de tratament de sine stătătoare sau, mai frecvent, se asociază cu alte mijloace terapeutice precum chimioterapia, hormonoterapia, imunoterapia sau chirurgia oncologică, în cadrul tratamentului multimodal.

  • Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de cele mai avansate tehnologii medicale folosite în tratamentul neoplaziilor!

Cuprins:

Ce este Radioterapia?

Radioterapia este o modalitate de tratament care folosește radiațiile ionizante pentru a distruge celulele canceroase. Fasciculele de radiație cu energie înaltă sunt produse de un echipament special creat pentru a ținti o regiune anatomică anume, astfel încât țesutul sănătos din jur să fie cât mai puțin afectat.

În general, radioterapia este folosită cu scop curativ în tratamentul anumitor tipuri de cancer (cancer de col uterin, cancer de sân etc.) sau cu scop neo-adjuvant, în asociere cu chimioterapia sau chirurgia. Radioterapia adjuvantă reduce riscul de recidivă al cancerului după tratamentul chirurgical, iar radioterapia paliativă reduce intensitatea simptomatologiei, atunci când tratamentul curativ nu este posibil.

Terapia de iradiere este efectuată cu ajutorul unui accelerator liniar, un echipament modern care direcționează fasciculele iradiante cu energie înaltă într-un mod controlat pentru fiecare situație în parte, astfel încât să livreze doza de radiație prescrisă de medic, cu precizie și siguranță. În cele mai multe cazuri, ședințele de radioterapie se efectuează pe parcursul a mai multor săptămâni, conform schemei de tratament.

Ce tipuri de radioterapie există?

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții pot beneficia de radioterapie externă, radioterapie internă (brahiterapie) și radioterapie metabolică, sub atenta supraveghere  a personalului medical experimentat, folosind echipament modern, ultraperformant.

Radioterapia externă are acțiune locală, țintită, modularea radiațiilor ionizante realizându-se cu un accelerator liniar aflat în apropierea pacientului. La SANADOR radioterapia externă cuprinde:

  • Radioterapie cu intensitate modulată (IMRT)
  • Radioterapie cu arc modulată volumetric (RapidArc)
  • Radioterapie ghidată imagistic (IGRT)
  • Radioterapie conformațională 3D
  • Radioterapie stereotaxică (radiochirurgie și stereotaxie fracționată)

Radioterapia internă, denumită și brahiterapie, este o modalitate de tratament în care sursa radioactivă se introduce în interiorul sau în apropierea unei tumori, astfel încât să se administreze o doză mare de radiații în țesutul tumoral. Brahiterapia este ghidată imagistic și se folosește în tratamentul cancerelor de col uterin sau de endometru.

Radioterapia izotopică (radioterapia cu iod radioactiv) este o opțiune terapeutică în tratamentul hipertiroidismului sau a cancerului tiroidian, care folosește un izotop radioactiv al iodului pentru a distruge celulele neoplazice anormale. Iodoterapia poate fi realizată în condiții de siguranță optime în cadrul Secției de Terapie Izotopică de la Centrul Oncologic SANADOR.

Care sunt indicațiile radioterapiei?

Terapia cu radiații ionizante este indicată în tratamentul multor tipuri de cancer. Cu ajutorul radioterapiei se tratează cu succes:

Riscurile asociate tratamentului cu radiații depind de regiunea corpului expusă la radiații și, bineînțeles, de doza de radiații utilizată. Majoritatea efectelor adverse sunt temporare și controlabile, de obicei dispărând în câteva zile de la tratament. Cele mai întâlnite reacții adverse sunt pierderea temporară a părului, iritațiile pielii, starea de oboseală accentuată, greața, vărsăturile, diareea, dispneea sau dificultatea la înghițire.

Radioterapia la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamente și tehnologii de ultimă generație, care asigură pacienților oncologici accesul la o gamă variată de modalități terapeutice. Acceleratoarele liniare Varian TrueBeam STX High Definition și True Beam, folosite în radioterapia externă, și echipamentul Varian GammaMedPlus iX, folosit în brahiterapie, oferă beneficii maxime pacienților în condiții de siguranță, prin iradierea de înaltă precizie.

Centrului Oncologic SANADOR asigură accesul pacienților la tratamente multimodale sub atenta supraveghere a unei echipe multidisciplinare formată din medic oncolog, radioterapeut și chirurg. Pacienții oncologici au, de cele mai multe ori, nevoie de tratamente complexe și selective care să le asigure confortul și starea de bine.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp