Testare Helicobacter pylori prin cultură de biopsie gastrică

Ce este testarea Helicobacter pylori prin cultură de biopsie și când este indicată?

Testarea Helicobacter pylori prin cultură de biopsie gastrică este o investigație avansată, care permite diagnosticarea infecției cu Helicobacter pylori prin izolarea în laborator, pe medii de cultură, a bacteriei și testarea acesteia la antibiotice. În acest fel, poate fi stabilit un tratament țintit, eficient, esențial pentru cazurile în care infecția este rezistentă la terapia cu antibiotice.

Pentru realizarea acestui test sunt folosite probe de țesut din mucoasa gastrică, prelevate prin biopsie, în timpul unei proceduri de endoscopie digestivă superioară. Din aceste probe, specialiștii izolează bacteria Helicobacter pylori, care este cultivată apoi în laborator. Această metodă avansată de testare pentru Helicobacter este recomandată pentru toate cazurile de eșec terapeutic post tratament.

Laboratorul SANADOR este unul dintre puținele centre din țară care efectuează cultură de biopsie din mucoasa gastrică, aceasta fiind o analiză pretențioasă, dar care oferă informații importante despre sensibilitatea la antibiotice a acestei bacterii, detalii care nu pot fi obținute prin alte metode.

Watch on YouTube

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și de ce este necesară testarea?

Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie Gram-negativă, spiralată, flagelată, care se localizează în stratul profund al stomacului uman. Infecția cu H. pylori este foarte răspândită, aproximativ 70% din populația României fiind infectată. Semnele și simptomele infecției sunt variabile. Cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici, în timp ce alții prezintă manifestări precum: durere epigastrică, greață, vărsături, disconfort în etajul abdominal superior, meteorism abdominal, etc.

Bacteria poate provoca gastrită erozivă, gastrită cronică (gastriră atrofică) și ulcer peptic (ulcer gastric sau ulcer duodenal), dar și duodenită, iar ultimele studii epidemiologice confirmă asocierea infecției persistente cu un risc crescut de apariție a cancerului gastric (H. pylori este recunoscut drept carcinogen de gradul I de către Agenția Internațională de Luptă Contra Cancerului). Principalul rezervor de infecție sunt indivizii H. pylori pozitivi, calea de transmitere este reprezentată de contactul interuman, iar infectarea se produce adesea în copilărie.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Fiind o bacterie incriminată în multe afecțiuni digestive, este absolut necesar ca identificarea H. pylori să se facă prompt și exact și, mai ales, să se stabilească sensibilitatea acesteia la agenții antimicrobieni. Din cauza creșterii rezistentei la antibiotice a tulpinilor de H. pylori, aceasta a devenit o amenințare serioasă pentru sănătate. Prin urmare, diagnosticul precis al infecției, respectiv determinarea rezistenței la antibiotice a acestei bacterii, este de mare importanță.

Diagnosticul infecției cu H. pylori se poate face prin metode directe și indirecte. Acestea din urmă constau în determinarea anticorpilor H. pylori IgG din sânge și în depistarea antigenului H. pylori în materiile fecale. Diagnosticul prin metodă directă implică efectuarea unei endoscopii digestive superioare, cu biopsie din mucoasa gastrică, din care Helicobacter pylori este evidențiat histologic, prin testul rapid la urează sau prin cultură.

Cum se realizează testul pentru Helicobacter pylori prin cultură de biopsie?

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Biopsia din mucoasa gastrică este realizată de personal medical specializat, în timpul unei proceduri de endoscopie digestivă superioară. Intervenția nu implică riscuri și nu este dureroasă, pentru că pacientul este sedat pe toată durata procedurii.

Este esențial ca pacientul să respecte instrucțiunile primite de la medicul gastroenterolog care va realiza endoscopia, pentru a se pregăti de intervenție. Astfel, cu 6-8 înainte de procedură, pacientul nu trebuie să mănânce nimic solid, iar cu 4 ore înainte nu are voie să mai consume nici lichide. În cazul în care pacientul are o afecțiune cronică pentru care primește medicație, trebuie să-l informeze pe medic, pentru că poate fi necesară întreruperea tratamentului. Dacă este vorba de o retestare, aceasta trebuie realizată după cel puțin 4 săptămâni de la încheierea tratamentului cu antibiotice pentru Helicobacter.

În timpul endoscopiei digestive superioare, medicul introduce endoscopul (un tub subțire, prevăzut în capăt cu o cameră video) prin cavitatea bucală a pacientului, până la nivelul stomacului și duodenului. Apoi, prin endoscop, introduce un instrument special pentru biopsie și recoltează câteva probe din mucoasa gastrică. Pentru testarea Helicobacter, sunt necesare 4 eșantioane, din zonele suspecte, care sunt apoi introduce într-un recipient steril, cu ser fiziologic și transportate în laborator, pentru analiză, în cel mult 3 ore de la momentul recoltării.

Rezultatul acestei analize pentru H. pylori este gata în aproximativ 10 zile. Dacă din probele de țesut este izolată bacteria, aceasta va fi cultivată în laborator, pentru ca specialiștii să poată stabili cu exactitate sensibilitatea la antibiotice. În acest fel, medicul va putea recomanda un tratament țintit, eficient.

Servicii medicale complete pentru afecțiunile digestive, la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR și în clinicile SANADOR, pacienții beneficiază de consultații se specialitate și de toate analize și investigații avansate necesare pentru diagnosticul afecțiunilor digestive.

Pentru o evaluare medicală completă, pacienții se pot adresa și Centrului de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, pentru efectuarea de endoscopii digestive în cele mai bune condiții de siguranță și confort. Toate procedurile sunt realizate cu anestezie, sub supravegherea unei echipe medicale cu specializare în Anestezie și Terapie Intensivă. Endoscopiile se pot realiza în regim ambulatoriu sau cu spitalizare de zi.

Echipamentele medicale de care dispune Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca sunt de ultimă generație, astfel încât intervențiile se realizează în deplină siguranță, cu rezultate rapide și precise. Printre dotările centrului se numără turnuri de endoscopie 3D 4K Olympus X1, echipate cu toate tipurile de sonde, inclusiv pentru ecoendoscopie.

La Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR, biopsiile necesare pentru testarea Helicobacter sunt realizate de medici gastroenterologi experimentați, iar probele recoltate sunt analizate în Laboratorul Central SANADOR, din strada Dr. Iacob Felix nr. 32.

Laboratoarele SANADOR sunt acreditate RENAR, participă la scheme de control extern de calitate, iar probele prelevate sunt analizate cu echipamente furnizate de cei mai importanți producători de aparatură medicală.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR