Ce este hernia femurală?

Hernia femurală apare prin exteriorizarea în canalul femural, la baza coapsei, a unui organ abdominal printr-un defect muscular al peretelui. Hernia se manifestă sub forma unei umflături care apare sub ligamentul inghinal. Conținutul herniat trece prin inelul femural și, mai departe, în canalul femural, un spațiu aproape gol, ce conține doar câțiva ganglioni limfatici și țesut conjunctiv.

Rolul acestui spațiu este de a permite creșterea diametrului venei femurale, care se află imediat lateral de acest canal, în condiții de creștere a presiunii abdominale. În general, prin acest orificiu femural pot hernia anse de intestin subțire, grăsime intraabdominală (preperitoneală) sau oment (epiplon).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Herniile femurale, alături de herniile inghinale, fac parte din categoria herniilor orificiului miopectineal. Acest orificiu este o zonă de slăbiciune a pelvisului, ce apare încă din perioada embrionară și care se datorează coborârii din abdomen a testiculului, respectiv a ligamentului rotund uterin. Dintre acestea, herniile femurale sunt mult mai rare, însumând sub 5% dintre herniile orificiului miopectineal. În general, hernia femurală se prezintă ca o umflătură apărută sub piele, în regiunea situată inferior de ligamentul inghinal, pe fața anterioară a coapsei.

Hernia femurală este rar întâlnită la bărbați, fiind de 10 ori mai frecventă la femei, din cauza anatomiei acestora, ele prezentând un pelvis mai larg, care permite o deschidere mai mare la nivelul spațiului femural.

Aceste hernii prezintă cel mai mare risc pentru strangulare dintre toate tipurile de hernii abdominale, deoarece limitele spațiului femural sunt majoritatea osoase, deci dure și inextensibile. Această complicație gravă reprezintă o urgență chirurgicală și înseamnă blocarea conținutului herniar prin breșa (defectul parietal) de la nivel abdominal, ce asociază și compresia și oprirea fluxului de sânge către segmentul herniat.

Cauze și factori de risc

Herniile femurale apar atunci când conținutul intraabdominal protruzionează prin inelul femural. Orice activitate sau afecțiune care determină creșterea presiunii intraabdominale poate determina apariția unei hernii femurale. Astfel, factorii de risc sunt:

  • Obezitatea;
  • Tusea;
  • Ridicarea unor obiecte grele;
  • Ascita (prezența de lichid în interiorul cavității abdominale);
  • Eforturile de defecație în cazul constipației;
  • Sarcina;
  • Eforturile de urinare, ce pot apărea în cazurile de hipertrofie benignă de prostată (adenom de prostată) sau de litiază renală;
  • Prezența șunturilor ventriculoperitoneale – căi de drenaj al lichidului cefalorahidian în cantitate excesivă către cavitatea abdominală;
  • Statul prelungit în picioare;
  • Dializa peritoneală;
  • Boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC).

Semne și simptome de hernie femurală

O hernie femurală se poate resimți ca o proeminență situată sub ligamentul inghinal, pe fața medială a coapsei. Aceasta se mărește în dimensiuni odată cu creșterea presiunii intraabdominale, de exemplu în cazul efortului de tuse sau în condițiile ridicării unor greutăți.

Aceste hernii pot provoca durere sau o senzație ca de arsură, resimțită în regiunea internă a coapsei. Un alt simptom pe care îl pot resimți pacienții cu hernie femurală este parestezia, o senzație ca de furnicături la nivelul regiunii afectate, determinate de compresia conținutului herniat asupra unor nervi senzitivi care se regăsesc în adiacența canalul femural.

O altă caracteristică a herniilor este posibilitatea de reducere a acestora, adică reintroducerea conținutul herniat înapoi în cavitatea abdominală. Dacă hernia nu este complicată, aceasta se poate reduce cu ușurință la trecerea în poziția culcată sau manual, prin compresie digitală, de către pacient.

Simptomele unei hernii femurale pot fi intense în cazul apariției complicațiilor. O hernie femurală poate să se complice prin încarcerare sau strangulare. Încarcerarea presupune blocarea conținutului herniar, care nu mai poate fi readus la loc în abdomen. Strangularea reprezintă încarcerarea herniei, asociată cu compromiterea fluxului sanguin al organului herniat, care poate suferi ischemie și necroză (moarte).

Atunci când pacientul cu hernie femurală se prezintă la medic într-un stadiu complicat, simptomatologia poate fi zgomotoasă, cu dureri abdominale intense, greață și vărsături, tahicardie (puls accelerat) și febră, umflătura poate deveni mai mare și mai dură la palpare, iar culoarea pielii ce o acoperă poate fi modificată. Dacă în sacul herniei se regăsește o ansă de intestin subțire sau de colon, încarcerarea acesteia poate determina obstrucție intestinală, ceea ce se manifestă prin dureri abdominale, distensia abdomenului, greață, vărsături și absența tranzitului intestinal.

Stabilirea diagnosticului

Aproximativ o treime din cazurile de hernie femurală sunt asimptomatice la momentul diagnosticului. Examenul clinic al pacientului cu suspiciune de hernie femurală trebuie efectuat atât în poziție de clinostatism (culcată), cât și în picioare. De multe ori, hernia poate să nu fie evidentă la examenul în clinostatism, însă, atunci când pacientul trece în poziția de ortostațiune (în picioare), gravitația determină protruzia conținutului herniei și aceasta devine vizibilă. De asemenea, pentru a pune în evidență hernia, pacientul poate fi rugat să tușească, pentru a crește presiunea intraabdominală și a evidenția hernia.

Pentru diagnostic, pot fi efectuate și investigații imagistice, precum ecografia abdominală sau tomografia computerizată (CT abdominal). Acestea pot evalua caracterele herniei, dimensiunea, precum și complicațiile asociate, însă nu sunt obligatorii pentru diagnostic.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratament pentru hernia femurală

Tratamentul chirurgical este singurul care poate vindeca hernia femurală. Herniile femurale mici, asimptomatice, pot să nu necesite tratament. Cu toate acestea, din cauza riscului crescut de strangulare al herniilor femurale, este indicată intervenția chirurgicală la momentul diagnosticului. Dacă sunt prezente complicații, atunci intervenția chirurgicală imediată, în urgență, devine obligatorie.

Terapia chirurgicală a herniilor femurale poate fi realizată prin intervenție chirurgicală clasică, dar și prin abord minim-invaziv, prin operație laparoscopică sau prin chirurgie robotică. Pașii chirurgicali sunt reprezentați de reintroducerea organului herniat în cavitatea abdominală, urmată de sutura (coaserea) defectului și, în unele cazuri, întărirea acestuia folosind o proteză (plasă).

La Spitalul Clinic SANADOR, toate procedurile robotice sunt realizate cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic disponibil în prezent la nivel mondial.

Atunci când sunt prezente complicații precum încarcerare sau strangulare, chirurgul va recurge la un abord pe cale deschisă, care să permită inspecția anselor abdominale herniate și o eventuală rezecție a celor compromise (necrozate).

Timp de câteva săptămâni postoperator, pacientul trebuie să evite efortul fizic susținut și ridicarea de obiecte grele. Pentru pacienții operați prin proceduri minim invazive, perioada de recuperare este, în general, mai scurtă.

Tratamentul minim invaziv ale herniei femurale la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament minim invaziv, laparoscopic sau prin chirurgia robotică a herniilor abdominale, care permite incizii de mici dimensiuni, o durată scurtă de spitalizare și o recuperare rapidă. Toate intervențiile se desfășoară în condiții de maximă siguranță, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din România.

Operațiile sunt efectuate de o echipă medicală cu îndelungată experiență în intervenții chirurgicale minim invazive. Toate procedurile robotice sunt realizate cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic disponibil în prezent la nivel mondial.

Acest echipament medical de ultimă generație poate fi folosit pentru tratamentul chirurgical al diferitelor tipuri de hernii abdominale, deoarece permite incizii de mare finețe, cu protejarea țesuturilor sănătoase, inclusiv a celor mai mici structuri anatomice, precum vasele de sânge și terminațiile nervoase.

Sângerarea intraoperatorie este astfel semnificativ redusă, la fel și durerea postoperatorie. Datorită acestor avantaje importante pe care le oferă în  prezent chirurgia robotică, pacientul se poate da jos din pat după doar câteva ore de la operație și poate fi externat în scurt timp.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR