Evoluția sarcinii pe săptămâni

Câte săptămâni are o sarcină?

Sarcina constă în dezvoltarea viitorului bebeluș de la stadiul de zigot (ou) până la naștere. Evoluția sarcinii durează în medie 38-40 de săptămâni (266 de zile), însă variațiile între 37 și 42 de săptămâni sunt considerate normale. Nașterea la termen este importantă pentru dezvoltarea armonioasă a sugarului.

Fecundația reprezintă prima etapă a unei sarcini. În fiecare lună, la ovulație (ziua a paisprezecea a unui ciclu menstrual regulat) ovulul poate fi fecundat de un spermatozoid la nivelul trompei uterine. Acesta se implantează la nivelul uterului, unde se va dezvolta pentru aproximativ 38-40 de săptămâni (9-10 luni).

Watch on YouTube

Trimestrul 1 de sarcină: săptămânile 1-13

Primele două săptămâni de sarcină reprezintă părțile normale ale ciclului menstrual. Durata sarcinii este calculată în funcție de data ultimei menstruații. În funcție de acest moment, se calculează etapele sarcinii pe săptămâni. Astfel, prima săptămână reprezintă menstruația, iar cea de a doua cuprinde momentul ovulației. Dacă fecundarea a avut loc, evoluția sarcinii continuă cu deplasarea zigotului spre uter, în cea de a treia săptămână. De aceea, în primele trei săptămâni de sarcină, viitoarea mamă nu va prezenta simptome specifice.

Primul semn ce apare în această perioadă este absența menstruației. În acest moment, se poate realiza un test de sarcină din urină acasă sau, pentru mai multă siguranță, se poate recolta beta-HCG (hormonul sarcinii) din sânge venos. Ulterior se va prezenta la primul consult la medicul obstetrician.

În primul trimestru apar modificări hormonale normale. În perioada de sarcină, o femeie produce mai mult estrogen decât în restul zilelor de viață adunate. Este normal să apară modificări ale stării generale, oboseală, greață sau vărsaturi. Primele modificări ce pot fi observate la nivelul sânilor sunt hiperpigmentarea areolei mamare (zona centrală a sânului ce conține mamelonul se închide la culoare), dilatarea circulației la acest nivel (se pot observa mai pregnant traiectele venoase albăstrui) și mărirea sânilor. Greața matinală și vărsăturile pot fi prezente în primul trimestru de sarcină. Datorită schimbărilor hormonale, mama poate observa apariția acneei. Nevoia de a urina se poate amplifica, iar necesarul de somn și odihnă poate să crească în această perioadă.

Pe măsură ce evoluția sarcinii continuă, din celule se formează placenta, cordonul ombilical și sacul amniotic. Sistemul nervos central și cardio-circulator încep diferențierea, iar embrionul este de mărimea unui bob de orez.

Între săptămânile 5 și 8, la ecografia de sarcină se va auzi prima bătaie a inimii, când embrionul ajunge la mărimea unei zmeure.

La sfârșitul primului trimestru, fătul își mișcă degetele de la mâini și picioare și gura. Acesta este momentul în care sexul poate fi determinat ecografic, prin vizualizarea vaginului (în cazul unei fete) sau a penisului (în cazul unui băiat). Fătul este de mărimea unei prune.

În primul trimestru de sarcină, mama se prezintă la medic pentru primul consult de monitorizare a evoluției sarcinii. În cadrul acestuia, se va stabili greutatea mamei, tensiunea arterială, se va realiza un screening pentru boli cu transmitere sexuală, un sumar de urină, se va stabili Rh-ul, nivelul fierului și alte investigații, în funcție de riscul sarcinii. Ecografia face parte din investigațiile obligatorii în primul trimestru de sarcină pentru a evidenția prezenta fătului și viabilitatea sa (prin frecventa cardiacă a fătului). Tot în acest trimestru este indicată efectuarea unui dublu test, ca parte a screeningului prenatal de trimestrul I.

Începând cu această perioadă, mama va evita fumatul, consumul de alcool sau droguri recreaționale, sporturile de contact sau hrana nepreparată corespunzător (exemplu: sushi), pentru a nu afecta evoluția sarcinii. Vitaminele prenatale, în special acidul folic, sunt recomandate înaintea concepției, precum și la începutul sarcinii.

Trimestrul 2 de sarcină: săptămânile 14-27

Trimestrul 2 de sarcină este perioada în care mama simte primele mișcări ale fătului. Acesta se mișcă mult în aceasta perioadă, iar studiile arată că acesta este momentul în care începe să audă zgomotele din jurul său.

Sexul copilului poate fi determinat cu certitudine la vârsta de 20 de săptămâni.

Fătul se dezvoltă mult în această perioadă și determină creșterea uterului. La sfârșitul trimestrului doi, acesta este de dimensiunea unui dovleac.

Mama va observa o creștere în greutate datorită poftei de mâncare crescute. Această modificare bruscă a greutății poate duce la apariția vergeturilor. De aceea, este necesar ca pielea să fie hidratată corespunzator. Mâinile și picioarele se pot umfla, însă greața matinală și oboseala dispar, de obicei, în trimestrul 2 de sarcină. Dacă nu dispar și sunt severe, gravida poate suferi de disgravidie emetizantă.

La ecografia de trimestrul 2, se vor analiza cu atenție părțile organismului fătului pentru a detecta eventuale malformații apărute pe parcursul evoluției sarcinii. Această ecografie de sarcină se numește morfologie fetală. Între săptămânile 24 și 28 de sarcină, medicul va recomanda efectuarea testului de toleranță orală la glucoză pentru identificarea diabetului gestațional. De asemenea, în cazul în care mama prezintă Rh negativ, aceasta va primi o injecție în săptămâna 28, pentru a evita formarea anticorpilor în sânge, care pot afecta copilul la naștere.

În trimestrul 2 se recomandă ca mama sa mențină un stil de viață sănătos și să continue exerciții ușoare (mers) timp de 20 de minute pe zi. Exercițiile Kegel întăresc musculatura pelvină, pregătind-o pentru nașterea naturală.

Trimestrul 3 de sarcină: săptămânile 28-40

  • Medicii SANADOR au experiență vastă și pregătire de elită. Programează-te!

În trimestrul 3 pot fi resimțite contracții Braxton-Hicks (false), în special după efort fizic. Uterul de dimensiuni crescute poate crea dificultăți în respirație sau urinări frecvente. Mama poate prezenta de asemena dureri lombare, hemoroizi, dilatații varicoase sau arsuri epigastrice.

Începând cu vârsta de 32 de săptămâni, controalele medicale vor fi mai dese, pentru a identifica precoce orice problemă apărută pe parcursul evoluției sarcinii.

Fătul este complet dezvoltat, la finalul sarcinii dimensiunea sa fiind asemănată cu cea a unui pepene. La vârsta de 40 de săptămâni, fătul este complet pregătit pentru a părăsi uterul.

Mama poate alege analgezia prin injecție epidurală sau nu. Nașterea pe cale naturală (vaginală) este recomandată dacă nu există nicio contraindicație legată de poziția fătului, a placentei sau cordonului ombilical sau de dimensiunea bazinului mamei. În cadrul nașterii naturale, se poate realiza o tăietură de dimensiuni mici (epifiziotomie) la nivelul musculaturii pelvine, pentru a preveni rupturi musculare. Nașterea pe cale vaginală fără anestezie epidurală stimulează secreția lactată precoce, prima alăptare fiind indicată în primele 30 de minute de viață. Dacă nașterea naturală prezintă riscuri sau dacă pe parcursul nașterii apar complicații, medicul poate opta pentru cezariană.

Monitorizarea sarcinii și nașterea la Maternitatea SANADOR

  • Nașterea copilului tău trebuie să aibă loc într-o maternitate modernă, echipată după cele mai înalte standarde. Alege SANADOR!

La Maternitatea SANADOR, echipa medicală de top asigură monitorizare atentă pe tot parcursul sarcinii, într-un mediu sigur, dotat după cele mai înalte standarde. Viitoarele mame au acces la investigații prenatale performante, realizate cu aparatură de ultimă generație, într-un cadru confortabil și sigur, precum ecografia de sarcină, Dublu Test, Triplu Test, amniocenteza și condrocenteza. De asemenea, li se recomandă analize de sarcină complete și amănunțite, iar în caz de sarcină cu risc, monitorizarea este intensificată.

Nașterea în Maternitatea SANADOR are loc într-un mediu aseptic, în care mamele au garanția siguranței și confortului. Cele 3 blocuri de nașteri sunt echipate modern, astfel că medicii de elită au la dispoziție tot echipamentul necesar pentru situațiile neprevăzute care pot apărea. Secția de Neonatologie asigură cele mai bune condiții pentru bebeluși, iar în Secția de Terapie Intensivă Neonatală nou-născuții cu probleme sau prematuri sunt îngrijiți cu cea mai mare atenție, de personal experimentat și bine pregătit.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR