Reprezentând o inflamație a foliculului sebaceu provocată de blocarea sebumului, acneea este localizată îndeosebi la nivelul feței, gâtului, pieptului și spatelui. Această afecțiune dermatologică este întâlnită cu predilecție la sexul masculin, chiar dacă cele mai multe persoane se confruntă cu acneea la pubertate. Nu este o afecțiune gravă, însă netratarea acesteia poate duce la tulburări de ordin psihologic, precum scăderea stimei de sine, depresie sau anxietate.

Putem distinge între 4 tipuri de acnee, care își fac apariția în funcție de vârstă:

1. Acneea neonatală - apare din cauza hormonilor materni, dispărând spontan.

2. Acneea copilăriei - apare din cauza unei crize de hormoni și poate anunța o formă de acnee mai severă.

3. Acneea juvenilă - denumită și vulgară, apare în perioada pubertății. Sunt afectați de regulă baieții, ca urmare a secreției de hormoni androgeni.

4. Acneea la adulți - este cunoscută și sub denumirea de acnee rozacee, afectând persoanele adulte.

Cauzele acneei

Acneea nu are o cauză fixă, fiind mai degrabă manifestarea unui cumul de factori predispozanți, precum:

  • Stresul - declanșează tulburări hormonale prin suprastimularea sistemului nervos central cu cortizol;
  • Dieta - deși nu este coroborată cu date științifice exacte, studiile efectuate până în prezent arată o corelație între dietă și apariția acestei afecțiuni;
  • Produsele cosmetice - îndeosebi cele pe bază de uleiuri;
  • Transpirația, mediul umed sau hainele prea strâmte pot declanșa sau întreține acneea;
  • Razele UV.

Acneea vulgară se manifestă din cauza producției excesive de sebum a glandelor sebacee, din cauza porilor blocați, a celulelor epiteliale moarte și prin multiplicarea bacteriilor la nivelul foliculului sebaceu. Ca urmare a prezenței acestor foliculi la nivelul feței, gâtului și toracelui, aceste zone sunt predispuse la declanșarea afecțiunii. Sebumul în exces duce la blocarea porilor, realizând un mediu propice pentru dezvoltarea și înmulțirea microorganismelor precum stafilococul epidermidis, Malasezia Furfur și Propionibacterium Acnes.

În cazul adulților, acneea rozacee prezintă drept cauze diferite tulburări emoționale sau digestive, stresul, expunerea la ultraviolete, ingestia de alcool sau a unor medicamente. Acest tip de acnee afectează de regulă bărbații de vârstă mijlocie, dar și femeile ajunse la menopauză.

Tratamentul acneei

Tratamentul pentru acnee constă în evitarea factorilor declanșatori și în diminuarea simptomatologiei. În cazurile ușoare, medicul dermatolog va prescrie antiinflamatoare. Pentru cazuri mai grave, se fac asocieri de antibiotice cu spectru larg, precum Tetraciclina, Eritromicina sau Clindamicina. În cazuri foarte avansate se poate recurge și la terapie laser sau remodelare chirurgicală.

SANADOR