Ce este microangiopatia trombotică?

  • 0219699 Microangiopatia trombotică necesită tratament medical rapid. Vino la SANADOR!

Microangiopatia trombotică (TMA) este un termen care descrie tulburări rare, amenințătoare de viață, care afectează vasele mici de sânge. Se asociază cu tromboză și ischemia organelor – reducerea perfuziei de sânge, care produce necroză (moarte celulară ireversibilă). Cele mai afectate organe sunt creierul și rinichii. Statisticile arată că microangiopatia trombotică afectează doar 1-3 persoane dintr-un milion. Atunci când aceasta este depistată, se impune tratamentul de urgență în Secția de Hematologie sau Nefrologie.

Termenul de „trombotic” face referire la formarea unor trombi (cheag de sânge), iar „microangiopatia” descrie o afecțiune medicală ce afectează vasele mici de sânge – capilare și arteriole.

De asemenea, alte caracteristici specifice ale microangiopatiei trombotice sunt:

  • Trombocitopenia – număr scăzut al trombocitelor (plachetelor sangvine) în sânge, celule implicate în coagulare. Aceasta apare din cauza agregării plachetare în procesul de formare a trombilor;
  • Anemia hemolitică – descrie procesul de distrucție a hematiilor (celulele roșii din sânge) la nivelul microvasculaturii.

Cauze și factori de risc

Cauzele microangiopatiei trombotice diferă în funcție de forma clinică în care aceasta se prezintă. Cele mai întâlnite tipuri sunt:

  • Purpura trombotică trombocitopenică – se dezvoltă din cauza activității reduse a proteinei ADAMTS13, care este implicată în procesul de coagulare. Acest lucru poate avea loc în contextul unei mutații congenitale a genei cu același nume sau unei afecțiuni autoimune;
  • Sindromul hemolitic uremic – afectează în special vasele mici de sânge de la nivelul rinichilor. În general, apare din cauza infecției intestinale cu Escherichia coli (E.coli), producătoare de toxină Shiga. Infecția apare mai ales la copiii sub 5 ani.

TMA are și alte cauze posibile. Aceasta poate fi indusă de:

Cum se manifestă microangiopatia trombotică?

  • 0219699 Dacă te simți rău, apelează la SANADOR!

Afecțiunea nu prezintă manifestări specifice. Simptomele microangiopatiei trombotice diferă în funcție de forma clinică în care se prezintă și de regiunile anatomice afectate.

Anemia hemolitică poate produce:

  • Amețeli;
  • Dificultăți de respirație;
  • Oboseală.

Trombocitopenia se asociază cu apariția echimozelor (vânătăi) pe corp și a tulburărilor de coagulare, manifestate prin sângerări prelungite la nivelul rănilor.

Febra apare, în general, în cazul purpurei trombotice trombocitopenice. În schimb, infecția digestivă cu E.coli producătoare de toxină Shiga produce diareea acută cu sânge și dureri abdominale.

Dacă au fost afectați rinichii, pacientul poate prezenta:

  • Hipertensiune arterială;
  • Edeme la nivelul membrelor inferioare (picioare umflate);
  • Urinare redusă.

În cazul deteriorării vaselor de sânge din creier, pot apărea următoarele manifestări:

  • Stări de confuzie;
  • Somnolență pe timpul zilei;
  • Convulsii.

Analize pentru diagnostic

De obicei, TMA are un debut brusc, astfel încât pacienții se prezintă la spital pentru îngrijiri. După o anamneză și un examen clinic, medicul va recomanda efectuarea analizelor de laborator. O simplă hemoleucogramă completă și examenul citologic al frotiului sanguin (examinarea elementelor celulare ale sângelui sub microscop), sunt teste suficiente pentru a diagnostica această tulburare.

Dacă TMA este prezentă, analizele de sânge indică:

  • Număr scăzut al hematiilor;
  • Număr redus al trombocitelor;
  • Prezența schistocitelor – hematii deteriorate, fragmentate (în contextul hemolizei).

Medicul poate recomanda și alte analize de sânge, cum ar fi creatinina, ale cărei valori anormale pot sugera afectarea funcției renale.

Complicațiile provocate de microangiopatia trombotică

Lăsată netratată, microangiopatia trombotică se poate asocia cu următoarele complicații:

  • Afectarea organelor vitale – afecțiunea poate produce ischemie (întreruperea fluxului sangvin) la nivelul creierului, provocând un accident vascular cerebral, sau la nivelul inimii, provocând un infarct miocardic. De asemenea, și alte organe pot fi afectate, cum ar fi sistemul gastrointestinal, respirator sau renal. Mulți pacienți necesită temporar dializă pentru susținerea funcției renale, dacă TMA a produs leziuni la nivelul rinichilor. Deși cei mai mulți se recuperează complet, aproximativ 30% dintre pacienții cu sindrom hemolitic uremic asociat infecției cu E.coli prezintă complicații renale pe termen lung;
  • Deces – boala se asociază cu o rată ridicată a mortalității. În cazul purpurei trombotice trombocitopenice, 50% dintre decese apar în primele 24 de ore. În lipsa tratamentului, aproximativ 95% dintre pacienții cu această formă clinică de TMA mor.

Totuși, noile tratamente permit tratarea acestei afecțiuni cu succes. Dacă în trecut 90% dintre cazuri erau fatale, în prezent rata de supraviețuire este de până la 90%, datorită tehnologiei medicale avansate. În general, după tratament, vasele de sânge afectate se vindecă cu timpul. Pe de altă parte, afecțiunea poate recidiva la o treime dintre pacienți.

Tratamentul recomandat

Tratamentul diferă în funcție de tipul de microangiopatie trombotică și trebuie efectuat cât mai rapid. Medicul poate lua în considerare următoarele metode de tratament:

  • Plasmafereză: Purpura trombotică trombocitopenică și formele atipice de TMA necesită transfuzie de plasmă. Procedura implică extragerea sângelui cu ajutorul unui cateter (tub subțire din plastic), de la nivelul unei vene din zona gâtului sau din regiunea inghinală. Acesta este transferat la un aparat care separă partea lichidă a sângelui (plasma) de componentele sale și o înlocuiește cu plasmă de la donator. Sângele tratat se întoarce, apoi, în corpul pacientului. Tratamentul se efectuează în mai multe sesiuni de câteva ore, care se repetă în decurs de 2 săptămâni;
  • Administrare intravenoasă de fluide și nutrienți: În cazul sindromului hemolitic uremic, pacienții trebuie spitalizați și ținuți sub monitorizare, deși aceștia nu au indicație pentru plasmafareză. Administrarea perfuzabilă de fluide și substanțe nutritive sunt măsuri suficiente în această situație. Uneori, pot fi necesare și transfuziile de sânge;
  • Dializă: Pacienții cu funcție renală sever afectată au nevoie temporar de dializă. Această procedură se efectuează cu ajutorul unui aparat care are rolul de a înlocui funcția rinichiului – filtrarea sângelui, cu scopul de a îndepărta substanțele nefolositoare și excesul de fluid. Procedura presupune atașarea unui tub la nivelul brațului (hemodializă) sau la nivel abdominal, printr-o incizie (dializă peritoneală);
  • Medicamente: În cazul unei infecții bacteriene, medicul poate prescrie antibiotice. Dacă suferi de o boală autoimună, pot fi necesare imunosupresoarele.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu simptome de microangiopatie trombotică beneficiază de consultații asigurate de medici experimentați și de analize și investigații rapide și precise. În Departamentul de Hematologie, echipa medicală diagnostichează și oferă tratament pentru afecțiuni hematologice, ca trombocitopeniile și purpura trombocitopenică autoimună. Spitalul Clinic SANADOR este cel mai mare spital multidisciplinar din România, astfel că pacienții cu complicații provocate de TMA au acces rapid la medici cu specializări corespunzătoare diferitelor probleme de sănătate apărute.

În cazul în care funcția renală are de suferit, echipa medicală a Secției de Nefrologie asigură tratament prompt. Secția este dotată cu echipamente performante pentru dializă și alte tipuri de proceduri, inclusiv pentru plasmafereză.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR