Ce este chistul hidatic hepatic?

Chistul hidatic hepatic este o manifestare a echinococozei, boală cauzată de infecția cu Echinococcus granulosus. Hidatioza, denumită și boală hidatică chistică sau echinococoză, este o boală infecțioasă parazitară, caracterizată de dezvoltarea unor chisturi (formațiuni rotunde, pline cu lichid) în diferite organe, în special la nivelul ficatului.

Boala este provocată de larvele de Echinococcus granulosus, un vierme din clasa cestodelor, care are o lungime de 2-7 mm. Câinele este adesea gazda definitivă a acestui parazit, iar gazde intermediare pot fi oile, caprele, bovinele, porcii și omul. Animalele carnivore devin gazde definitive prin consumul organelor animalelor infectate, dezvoltând viermele matur în intestin.

Watch on YouTube

La om, infecția este adesea asimptomatică și cauzează o creștere lentă a chisturilor în organe, care rămân neobservate timp de mai mulți ani. În 50-70% dintre cazuri, acestea apar la nivelul ficatului, chistul hidatic hepatic fiind unul dintre cele mai întâlnite semne clinice ale infecției. Totuși, parazitul se poate răspândi și în alte organe sau țesuturi, cum ar fi plămâni, mușchi, rinichi, splină, sistem nervos, oase.

Spre deosebire de un chist hepatic obișnuit, cel hidatic sau hidatida este, de fapt, o larvă și se tratează diferit. Acesta are caracteristici morfologice distincte, lichidul său fiind infecțios – conține mii de scolecși (parazitul în stadiul larvar), care odată ingerați de către câine, se transformă tenii adulte.

Chistul hidatic hepatic poate crește mult în dimensiuni și poate ajunge la o capacitate de câțiva litri de lichid, afectând funcția ficatului. Boala produce complicații severe, potențial letale, motiv pentru care tratamentul are o importanță vitală.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru boala hidatică chistică

Transmiterea infecției cu Echinococcus granulosus are loc prin ingestia de ouă ale parazitului. Acestea sunt eliberate în materiile fecale ale animalelor infectate, fiind ingerate accidental de către om. Parazitul poate contamina apa, solul și, implicit, fructele sau legumele cultivate pe terenul afectat.

De asemenea, infecția poate fi contactată după atingerea blănii animalului. Manipularea alimentelor cu mâinile neigienizate duce la contaminarea lor, ceea ce favorizează ingestia parazitului. Infecția nu se transmite de la om la om.

Odată ajunse în intestin, ouăle de Echinococcus granulosus eliberează embrioni care traversează peretele intestinal și ajung în circulația sangvină sau limfatică. Astfel, aceștia migrează spre diferite organe, cauzând formarea chisturilor.

Boala este mai des întâlnită la populația din mediul rural.

Semne și simptome de chist hidatic hepatic

Manifestările hidatiozei pot rămâne absente mulți ani. Totuși, pe măsură ce chistul hidatic hepatic crește, pot apărea următoarele semne și simptome:

Ruptura chistului hidatic hepatic, o complicație serioasă a bolii, produce simptome acute severe – febră, urticarie, șoc anafilactic.

Dacă echinococoza a afectat și alte organe, pot apărea și alte manifestări clinice. Spre exemplu, chisturile hidatice în plămâni pot provoca tuse cronică și dificultăți de respirație.

Pentru că este adesea asimptomatic, chistul hidatic hepatic este de multe ori descoperit întâmplător, în timpul unei ecografii abdominale de rutină sau care vizează diagnosticul altor afecțiuni.

Complicațiile chistului hidatic hepatic

Principala complicație a chistului hidatic hepatic este ruptura, care poate fi spontană sau traumatică și care poate pune viața în pericol. Aceasta cauzează diseminarea agentului patogen în organism și formarea de chisturi hidatice în alte organe (echinococoză secundară). De asemenea, poate cauza:

Stabilirea diagnosticului de boală hidatică chistică

În cadrul anamnezei, medicul va adresa întrebări pacientului, pentru a stabili dacă prezintă factori de risc pentru hidatioză și manifestări clinice sugestive. Apoi va recomanda o analiză specială de sânge (test ELISA), care va releva un nivel crescut al anticorpilor specifici împotriva Echinococcus granulosus. De asemenea, pot fi necesare și alte analize de sânge, cum ar fi hemoleucograma completă.

Testele imagistice permit detectarea și examinarea leziunilor chistice. Medicul poate recomanda:

Investigațiile imagistice pun în evidență o serie de caracteristici specifice ale formațiunii, cum ar fi perete cu straturi multiple, zone calcificate sau solide (chist hidatic hepatic calcificat), prezența mai multor formațiuni chistice în chistul hidatic (aspect de fagure). Toate acestea îl diferențiază de un chist obișnuit.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru chistul hidatic hepatic

În urma explorărilor imagistice, medicul va stabili cea mai potrivită metodă de tratament. Astfel, specialistul poate recomanda:

  • Tratament medicamentos – medicamente antiparazitare, pentru a distruge parazitul;
  • Operație pentru chist hidatic hepatic – chisturile mari sau complicate trebuie îndepărtate chirurgical și poate fi necesară inclusiv îndepărtarea unei porțiuni din ficat. Rar, poate fi necesar transplant hepatic;
  • Tehnica PAIR (puncție, aspirație, injecție, reaspirație) – procedură minim invazivă, ghidată ecografic, care presupune puncția chistului cu ajutorul unui ac sau al unui cateter, urmată de aspirația lichidului. Ulterior, medicul injectează o substanță antiparazitară și aspiră din nou conținutul chistului. Intervenția este indicată pacienților care nu pot fi operați, celor care nu răspund la tratamentul medicamentos și celor care prezintă recidivă după tratamentul chirurgical.

Acestea sunt singurele tratamente eficiente pentru tratarea bolii hidatice chistice și prevenirea complicațiilor. Nu există un regim alimentar pentru chistul hidatic hepatic sau produse naturiste care să elimine infecția. Totuși, pentru chisturile necomplicate, inactive, specialistul poate recomanda doar monitorizarea pacientului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Măsuri de prevenire a hidatiozei

Următoarele măsuri te pot ajuta să previi boala hidatică chistică:

  • Deparazitarea regulată a câinilor (de cel puțin 4 ori pe an), sub îndrumarea medicului veterinar;
  • Evitarea consumului de apă sau alimente care ar putea fi contaminate cu materii fecale ale câinilor;
  • Evită sacrificarea animalelor acasă;
  • Spălarea pe mâini cu apă și săpun, inclusiv în zona de sub unghii. Igienizarea mâinilor după contactul cu animalele, înainte de a manipula sau prepara alimente și înainte de fiecare masă;
  • Spălarea fructelor și a legumelor înainte de consum.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură servicii medicale complete, la cele mai înalte standarde de calitate, pentru prevenția, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pe termen lung a bolilor ficatului. Pacienții beneficiază de consulturi multidisciplinare și de expertiza unor medici cu experiență vastă în diferite specialități medicale – hepatologie, boli infecțioase, chirurgie hepatică, oncologie, nutriție.

Tratamentul chirurgical al chistului hidatic hepatic, atunci când este indicat, este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară. De asemenea, implicarea medicului infecționist cu competențe în parazitologie este esențială în tratamentul hidatiozei.

Pentru a preveni alte infecții parazitare, pacienții beneficiază și de consiliere pentru urmarea unui stil de viață echilibrat, cu stabilirea unui regim alimentar personalizat, esențial pentru sănătatea ficatului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR