Ce este hidroureterul?

Hidroureterul este o afecțiune care se dezvoltă atunci când un ureter, care transportă urina de la nivelul rinichilor la vezica urinară, se dilată anormal și astfel își mărește dimensiunea. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tractului urinar.

Ureterectazia, numită și hidroureter, înseamnă dilatarea unuia sau ambelor uretere la un diametru de peste 3 mm. În situația dilatării la diametre mai mari de 7 mm, hidroureterul se denumește megaureter.

Din cauza unui blocaj care împiedică curgerea normală a urinei din rinichi spre vezica urinară, crește presiunea în uretere, provocând astfel dilatarea acestora. Hidroureterul poate fi prezent independent sau împreună cu alte afecțiuni ale tractului urinar, cum este hidronefroza (dilatarea rinichilor).

Un hidroureter poate apărea la toate grupele de vârstă, de la nou-născuți la vârstnici, având un spectru de cauze extrem de extins. Dilatarea poate apărea oriunde pe traseul ureterului, fiind posibilă prezența unui hidroureter distal sau a unui hidroureter proximal.

Din punct de vedere clinic, semnele și simptomele pot lipsi în totalitate sau pot fi asociate cauzei de bază, fiind acute sau cronice. Detectarea prezenței hidroureterului poate fi utilă pentru a diagnostica anomaliile asociate și pentru a determina localizarea leziunilor obstructive din tractul urinar. Este foarte importantă identificarea etiologiei afecțiunii, pentru a o trata și a preveni astfel dezvoltarea unei disfuncții renale severe.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauzele apariției hidroureterului

Cauzele pot fi congenitale (înnăscute) sau dobândite. Printre cele mai întâlnite cauze congenitale se numără:

  • refluxul vezicoureteral - urina curge înapoi din vezică în uretere și, eventual, în rinichi;
  • obstrucția joncțiunii ureteropelviene - joncțiunea ureteropelviană (zona care leagă ureterul de rinichi) nu se canalizează în timpul dezvoltării fetale, obstrucționând fluxul normal de urină;
  • valvele uretrale posterioare - în secțiunea uretrei cea mai apropiată de vezica urinară există membrane obstructive, care blochează fluxul de urină;
  • megaureterul primar - ureter dilatat fără a exista o obstrucție;
  • ureterocel - dilatație a extremității inferioare a ureterului, cauzată de o îngustare a orificiului de îmbinare a ureterului cu vezica urinară;
  • ureterul ectopic - un ureter care nu se conectează corect la vezica urinară.

Pe de altă parte, cauzele dobândite includ:

Semne și simptome de hidroureter

Hidroureterul poate fi total asimptomatic în anumite situații. Cele mai multe semne și simptome clinice care apar sunt în legătură cu etiologia de bază. În principal, pacientul poate avea următoarele manifestări clinice:

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile hidroureterului

În funcție de vârsta la care apare această afecțiune, hidroureterul poate determina apariția mai multor complicații. De exemplu, în timpul dezvoltării intrauterine, o posibilă complicație a hidroureterului este oligohidramnios (scăderea volumului lichidului amniotic). Acest lucru poate afecta dezvoltarea normală a plămânilor bebelușului și poate duce la îngustarea cordonului ombilical, fapt care limitează aportul de sânge, nutrienți și oxigen al copilului.

După naștere, o persoană cu hidroureter este mult mai predispusă la infecțiile de tract urinar, care pot evolua în pielonefrită (o afecțiune inflamatorie a rinichilor, cauzată de o infecție bacteriană). În timp, infecțiile recurente pot duce la o afectare a funcției renale, care poate evolua către boală renală cronică.

Stabilirea diagnosticului de hidroureter

În multe situații, hidroureterul este asimptomatic și este descoperit întâmplător, la o ecografie abdominală de control sau la altă investigație imagistică, precum o tomografie computerizată (CT), efectuată pentru o altă afecțiune.

Însă, pentru stabilirea diagnosticului de hidroureter este necesară o consultație la un medic nefrolog sau urolog. Acesta poate recomanda anumite investigații țintite, precum analize de urină (sumar de urină și urocultură), repetarea unei ecografii abdominale sau efectuarea tomografiei computerizare ori a unui examen prin rezonanță magnetică (RMN), pentru a identifica etiologia și localizarea hidroureterului.

În cazul prezenței unui hidroureter din timpul dezvoltării intrauterine, acesta poate fi de obicei observat la ecografia de sarcină de la 20 de săptămâni. De obicei, medicul va recomanda repetarea ecografiilor la fiecare 4-5 săptămâni, pentru a urmări aspectul ureterului și pentru a măsura volumul lichidului amniotic. După naștere, poate fi indicată efectuarea unei ecografii a vezicii urinare, a ureterelor și a rinichilor, pentru a verifica fluxul de urină.

Tratamentul pentru hidroureter

Tratamentul pentru hidroureter urmărește eliminarea obstrucției și reluarea unui flux normal de urină. În funcție de cauză, medicul poate recomanda diferite opțiuni de tratament, precum:

  • Profilaxia cu antibiotice - de obicei sunt prescrise pentru a preveni apariția infecțiilor tractului urinar la pacienții vârstnici, care sunt mai predispuși la astfel de infecții;
  • Litotriție cu unde de șoc - indicată în litiaza renală, pentru mărunțirea calculilor, astfel încât să poată fi eliminați în mod natural;
  • Cateter urinar sau suprapubian - pentru pacienții cu hiperplazie de prostată, pentru a permite golirea vezicii urinare;
  • Stentarea ureterală ghidată cistoscopic - introducerea unui stent pe ureter, pentru a-l menține permeabil;
  • Intervenție chirurgicală - recomandată în cazurile de compresie extrinsecă provocată de tumorile pelvine sau retroperitoneale.

În cazul hidroureterului descoperit intrauterin, este indicată urmărirea periodică, deoarece poate să se remită spontan înainte sau în primele luni după naștere. Dar, dacă starea generală a pacientului se înrăutățește și hidroureterul nu se remite, intervenția chirurgicală este singura soluție care poate rezolva problema.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici foarte bine pregătiți profesional, de analize de laborator performante și de investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticul rapid și corect al afecțiunilor urologice.

Tratamentul pentru hidroureter este stabilit individualizat, în funcție de localizare, de severitatea afecțiunii și de cauza care a provocat dilatarea ureterului. Pentru tratamentul obstrucțiilor urinare care au determinat apariția hidroureterului, pacienții au acces la toate procedurile necesare, în funcție de indicație – intervenții minim invazive, precum litotriție cu unde de șoc, sau intervenție chirurgicală.

Atunci când este necesară operația, procedura este realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR