Ce este un traumatism renal?

Traumatismul renal apare atunci când un rinichi este afectat din cauza unui impact sau lovituri externe. Rinchii sunt protejați de mușchii de la spate și de coaste. Cu toate acestea, pot apărea probleme atunci când rinichii sunt loviți sau afectați de obiecte care pătrund în corp. Orice tip de lovitură sau impact asupra rinichilor poate să le afecteze funcționarea corectă. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Sistemul urinar este format din rinichi, uretere, vezică urinară și uretră. Rinichii îndeplinesc rolul principal de filtrare a sângelui. Aceștia filtrează aproximativ 150 de litri de sânge în fiecare zi și generează aproximativ 2 litri de urină, pentru a îndepărta surplusul de apă și deșeurile. De asemenea, rinichii mențin echilibrul fluidelor, reglează nivelurile de electroliți și controlează tensiunea arterială și numărul de celule roșii din sânge. Când rinichii sunt afectați, pot apărea probleme, iar în cazuri grave, pot fi necesare tratamente precum dializa.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de traumatism renal

Traumatismele de la nivelul rinichilor pot fi împărțite în trei categorii principale: traumatism nepenetrant, penetrant și iatrogen. Traumatismul nepenetrant este cauzat de loviturile puternice datorită accidentelor de mașină, căderilor sau accidentelor sportive și reprezintă cauza principală a leziunilor în sistemul urinar. Acest tip de traumatism afectează rinichii fără a implica o pătrundere sau perforare a pielii sau a altor țesuturi. Traumatismului penetrant implică intrarea unui obiect în rinichi, cum ar fi în cazul împușcăturilor sau înjunghierilor. Traumatismul iatrogen se referă la afectarea rinichiului în urma unor proceduri medicale, precum biopsii renale sau litotriții extracorporale cu unde de șoc. Acest tip de traumatism este mai rar.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Traumatismul la rinichi poate avea cauze diverse și este influențat de anumiți factori de risc. Accidentele auto reprezintă cea mai obișnuită cauză, forța impactului putând provoca leziuni la nivelul rinichilor. Alte cauze frecvente includ accidentele sportive, căzăturile de la înălțime și accidentele în care zona flancului este lovită direct. Situații mai grave, precum împușcăturile sau înjunghierile, pot provoca leziuni severe la rinichi.

Procedurile medicale, precum cele din cadrul endourologiei, litotriția extracorporală cu unde de șoc, biopsia renală sau alte intervenții percutane pentru rinichi reprezintă o altă sursă de risc pentru leziunile renale. De asemenea, situații mai neobișnuite, precum respingerea unui rinichi transplantat, pot contribui la apariția traumatismelor renale.

Malformațiile renale, cunoscute sub numele de anomalii congenitale, pot face rinichii mai susceptibili la leziuni. Vârsta, mai ales în cazul bărbaților tineri, joacă un rol important în creșterea riscului de traumatisme renale, deoarece această grupă de vârstă este adesea asociată cu un comportament mai riscant și activități fizice intense.

Semne și simptome provocate de un traumatism la rinichi

Cel mai evident semn al unei leziuni nepenetrante la rinichi este prezența sângelui în urină, cunoscută și sub denumirea de hematurie. În unele cazuri, sângele poate fi observat cu ușurință cu ochiul liber, în timp ce în altele poate fi identificat doar prin analiza la microscop. Alte manifestări pot include durere sau vânătăi în regiunea superioară a abdomenului sau în flancuri.

În cazul loviturilor la rinichi pot să lipsească semnele externe vizibile la nivelul pielii sau al abdomenului. Traumatisme penetrante pot fi suspectate atunci când se observă o leziune sau o rană la suprafața pielii, cauzată de un obiect ascuțit, un glonț sau alt obiect care a pătruns în corp. În situațiile în care leziunile la rinichi sunt grave, pot să apară scăderi ale tensiunii arteriale și niveluri scăzute de hemoglobină, în special dacă pacientul pierde o cantitate mare de sânge.

Investigații pentru diagnostic

Diagnosticul traumatismelor renale începe cu analiza urinei pentru a identifica prezența sângelui. Sângele se poate observa cu ochiul liber (hematurie macroscopică) sau cu ajutorul unui microscop (hematurie microscopică).

În cazul traumatismelor nepenetrante la rinichi, pacienții care prezintă doar hematurie microscopică, nu au probleme majore cu circulația sângelui în organism și au o stare generală stabilă au de obicei leziuni renale minore care nu necesită intervenție chirurgicală. Prin urmare, în aceste situații, tomografia computerizată (CT) nu este considerată necesară.

Când se bănuiește prezența unei leziuni renale severe, se recomandă realizarea unei tomografii computerizate folosind un agent de contrast pentru a determina extinderea leziunii renale și pentru a identifica posibile traumatisme intraabdominale și complicații asociate.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale unui traumatism renal

Complicațiile în urma traumatismelor renale depind de gravitatea inițială a leziunii și de tratamentul utilizat. Complicațiile timpurii care pot apărea includ extravazarea urinară, urinomul, sângerarea întârziată, fistula urinară și abcesul retroperitoneal. Extravazarea urinară prelungită este cea mai frecventă complicație după un traumatism renal și înseamnă scurgerea urinei în afara rinichiului sau a căilor urinare. Urinomul, adică o colecție anormală de urină, apare rar în traumatismele renale. Sângerarea renală întârziată, apărută în primele două săptămâni, poate necesita transfuzii și embolizare. Fistulele urinare pot să apară din colecții nedrenate. Abcesele retroperitoneale pot fi drenate percutanat, iar CT-ul ajută la evaluarea extinderii acestora.

Hidronefroza, fistula arteriovenoasă, pielonefrita, formarea de calculi și hipertensiune pe termen lung sunt complicații care pot să apară mai târziu. Cicatrizarea în zona pelvisului renal și a ureterului poate cauza obstrucții urinare și formarea de calculi. Fistula arteriovenoasă apare mai des după înjunghiere. Hipertensiunea pe termen lung este rară și poate fi cauzată de ischemie renală. Monitorizarea pe termen lung este importantă pentru identificarea complicațiilor tardive.

Tratamentul necesar

Tratamentul traumatismelor renale este determinat de starea de sănătate a pacientului, severitatea leziunii renale și prezența altor răni asociate. În cazul în care pacientul se află într-o stare stabilă și nu există leziuni în alte părți ale corpului, nu este nevoie de o intervenție chirurgicală. Pacientul va rămâne sub observație în spital până când sângele va dispărea din urină. După externare, pacientul este supravegheat pentru identificarea semnelor de deteriorare renală, precum sângerarea întârziată sau creșterea tensiunii arteriale.

În cazul în care starea pacientului este instabilă și se pierde o cantitate semnificativă de sânge din rinichi, poate fi necesară intervenția chirurgicală. În timpul operației, chirurgul încearcă să trateze și să mențină cât mai mult posibil funcționalitatea rinichiului afectat, astfel încât acesta să poată îndeplini în continuare rolurile sale în organism. Dacă pacientul necesită o intervenție chirurgicală deschisă pentru a trata și alte organe, chirurgul va verifica și va corecta și leziunile de la nivelul rinichiului. În unele cazuri, un rinichi poate fi grav afectat, impunând necesitatea îndepărtării acestuia.

Cea mai mare parte a leziunilor renale sunt tratate fără intervenție chirurgicală, iar tehnicile minim invazive, precum embolizarea angiografică, sunt adesea eficiente în gestionarea sângerărilor la nivelul rinichilor.

Tratament la SANADOR

Traumatismele renale impun deseori necesitatea tratamentului de urgență. Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este pregătit să primească pacienți cu orice tip de traumatism renal, inclusiv cu leziuni severe, la orice oră, în orice zi. Pacienții sunt preluați rapid, investigațiile fiind realizate la patul bolnavului sau în imediata apropiere, prin protocolul Point-of Care. CPU SANADOR deține propriul serviciu de ambulanță, cu dispecerat propriu, disponibil non-stop.

Pacienții beneficiază de tratament prompt, realizat cu tehnici și echipamente moderne, pentru rezultate cât mai bune. Pacienții în stare critică sunt internați la secția ATI SANADOR, care este acreditată ca secție de nivel I, cu competență extinsă. Această acreditare marchează capacitatea Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de a oferi cele mai bune servicii medicale pentru pacienții în stare gravă sau care necesită intervenții chirurgicale complexe.

Persoanele cu traumatisme renale care necesită operație au acces la chirurgi cu experiență, care efectuează intervențiile într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, în condiții de siguranță maximă. Îngrijirea pacienților este la cele mai înalte standarde, iar aceștia primesc cele mai bune recomandări pentru recuperarea după operație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR