Ce este cancerul pleural?

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cancerul pleural constă în proliferarea unor celule maligne la nivelul pleurei, țesutul subțire care căptușește plămânii. Pleura este formată din două straturi subțiri de țesut, între care se găsește un fluid care previne fricțiunea în timpul umplerii și golirii plămânilor. Stratul extern, care intră în contact cu peretele toracic, se numește pleură parietală, iar cel intern, care intră în contact cu plămânii, se numește pleură viscerală. Atunci când celulele de la nivelul pleurei se dezvoltă anormal sau atunci când alte cancere din organism se răspândesc în această zonă, apar tumorile maligne.

Tipuri

Există mai multe tipuri de cancere pleurale, care pot fi primare, adică formate direct din celule locale, apărute prin extindere directă de la o tumoră adiacentă sau dezvoltate în urma metastazării unui alt cancer din corp. Tipurile de țesut la nivelul cărora se dezvoltă cancerul pleural primar sunt mezoteliul, mezenchimul și țesutul limfatic.

Principalele tipuri de tumori maligne pleurale sunt:

Cauze și factori de risc

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cancerul apare ca urmare a unor serii de mutații care apar în ADN-ul celulelor. ADN-ul conține informația necesară funcționării celulelor, iar mutațiile alterează această informație. Apar astfel celule maligne, care se dezvoltă și se înmulțesc necontrolat și care au abilitatea de a se răspândi la distanță și de a distruge țesuturi sănătoase. Celulele maligne se răspândesc prin sânge sau prin intermediul sistemului limfatic, dar și prin contact direct cu alte țesuturi. În cazul cancerelor pleurale secundare, sursa primară poate fi o tumoră pulmonară care presează pleura.

Nu se știe exact ce produce mutațiile care duc la apariția tumorilor primare ale pleurei. Factori de mediu și genetici pot fi implicați, în proporții diferite. În cazul mezoteliomului pleural, principalul factor incriminat este expunerea la azbest, un mineral fibros, termorezistent, cu multiple aplicații în industrie. Fibrele inhalate sau înghițite duc, la unele persoane, la apariția mezoteliomului pleural, de multe ori după zeci de ani. Însă nu toate persoanele expuse la azbest dezvoltă acest tip de cancer, de aceea specialiștii au ajuns la concluzia că există și alți factori implicați, ca radioterapia, mutații genetice moștenite și expunerea la nanotuburi de carbon utilizate în industria producătoare de articole sportive, componente auto și multe alte obiecte.

În cazul blastomului pleuropulmonar, un tip de cancer pleural rar care apare în primii ani de viață, apariția bolii este asociată unor mutații genetice și malformații ale plămânilor. Limfomul pleural primar se asociază, de obicei, cu un sistem imunitar compromis, ca în cazul pacienților infectați cu HIV sau anumite boli autoimune.

Factorii de risc cunoscuți pentru apariția cancerului pleural sunt:

  • Expunerea la azbest, ca urmare a exercitării unei profesii în construcții, industria producătoare de izolații, minerit, industria auto și navală; această expunere provoacă și placă pleurală.
  • Traiul în vecinătatea unor mine de azbest sau șantiere de demolare ori conviețuirea cu o persoană expusă la particule de azbest, care pot fi transportate pe haine;
  • Sistem imunitar compromis;
  • Istoric de cancer pleural în familie;
  • Tratament de radioterapie în trecut;
  • Prezența anumitor malformații pulmonare.

Semne și simptome de cancer pleural

Tumorile maligne ale pleurei pot să nu provoace manifestări, în unele cazuri. În general, cu cât cancerul este mai avansat, cu atât simptomele sunt mai evidente. Persoanele afectate pot acuza:

  • Dificultăți de respirație;
  • Stare generală alterată;
  • Senzație de oboseală;
  • Tuse prelungită, cu striuri sangvinolente;
  • Durere toracică;
  • Scădere în greutate.

Stabilirea diagnosticului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului de cancer pleural se face pe baza examenului fizic amănunțit, a anamnezei corect efectuate și cu ajutorul mai multor investigații. Examenul fizic este important pentru identificarea acumulării de fluid și a afectării respiratorii, iar analizele de sânge pot releva existența unor markeri tumorali. Investigațiile imagistice oferă date importante pentru identificarea cancerului și stadiului bolii. Radiografia poate ajuta la descoperirea tumorilor, însă mai sensibile sunt tomografia computerizată, examenul PET-CT și examenul RMN, care pot evidenția în detaliu îngroșarea pleurei, acumularea de lichid și eventuale metastaze.

Biopsia, deși presupune anestezie generală, este o investigație cu grad foarte ridicat de precizie. Medicul o poate realiza prin toracocenteză, care presupune introducerea unui ac în spațiul dintre cele două foițe care compun pleura și extragerea de lichid. În cancerul pleural se poate acumula lichid în exces, astfel că toracocenteza se poate realiza și ca procedură terapeutică. Dacă rezultatele sunt neconcludente, medicul poate preleva țesut de la nivelul pleurei.

Procedurile diagnostice sunt necesare și pentru stadializare. În funcție de gradul de răspândire, cancerul la pleură prezintă 4 stadii:

  • Stadiul 1: celulele maligne sunt prezente doar la nivelul pleurei.
  • Stadiul 2: cancerul s-a răspândit dincolo de pleură și poate afecta ganglionii limfatici din apropiere, însă nu a ajuns în cealaltă parte a toracelui.
  • Stadiul 3: cancerul a ajuns la țesuturile, organele și ganglionii limfatici din vecinătate.
  • Stadiul 4: celulele maligne s-au răspândit prin limfă sau sânge în corp și au produs metastaze.

Tratamentul pentru cancerul pleural

Cancerul pleural este dificil de tratat și pronosticul este, în multe cazuri, rezervat. Totuși, tratamentul prelungește durata de viață în cancerul pleural. În cazul mezoteliomului pleural, de exemplu, pacienții mai trăiesc, în medie, 1-4 ani de la finalizarea tratamentului. Fără terapie, pacienții trăiesc, în medie, cel mult 12 luni. Alegerea tratamentului depinde de stadiul bolii și starea pacientului. Medicii utilizează chimioterapia și radioterapia pentru a ucide celulele maligne sau a le limita dezvoltarea. Imunoterapia se utilizează pentru a întări sistemul imunitar și a-l pregăti pentru a identifica și distruge celulele maligne.

Medicii realizează intervenții chirurgicale, în general, în stadiile incipiente ale cancerului. Acestea constau în rezecția țesuturilor afectate de la nivelul pleurei și, dacă este cazul, al plămânilor și diafragmei. Chirurgia este precedată sau urmată, deseori, de chimioterapie.

Tratamentul se concentrează și pe reducerea simptomelor și îmbunătățirea vieții pacientului. Tratamentul paliativ constă, în multe cazuri, în îndepărtarea regulată a fluidului care se acumulează la nivelul pleurei, prin toracocenteză. În urma acestei proceduri, presiunea de la nivelul plămânilor se reduce și pacienții au dureri mai reduse și respiră mai ușor.

Măsuri de prevenție

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Cancerele pleurale nu au o cauză clară, deci prevenția nu este mereu posibilă. Totuși, în cazul mezoteliomului pleural, medicii recomandă evitarea expunerii la azbest sau, în cazul lucrului cu acesta, purtarea echipamentului de protecție. Renunțarea la fumat și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt, de asemenea, importante. Controalele medicale periodice ajută la descoperirea cancerului pleural în stadiu incipient, ceea ce crește șansele de succes ale tratamentului. În plus, sunt benefice descoperirea timpurie și managementul corect al altor forme de cancer care pot metastaza la nivelul pleurei.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Persoanele cu simptome de cancer la pleură trebuie să se adreseze unui medic pneumolog. De asemenea, persoanele care știu că au fost expuse la azbest ar trebui să meargă la medic pentru controale regulate. La SANADOR, medicii pneumologi experimentați realizează investigații amănunțite pentru diagnosticarea tumorilor pleurale și pentru alte afecțiuni pulmonare, inclusiv examene CT cu computerul tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri, care este superperfomant, și examene RMN, efectuate cu echipamentul de rezonanță magnetică Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai inovator aparat de imagistică din Europa de Sud-Est.

Pacienții cu simptomatologie de cancer pleural sau confirmați cu această boală beneficiază de consultații complete, multidisciplinare, investigații avansate și tratamente de ultimă generație la Centrul Oncologic SANADOR. Deciziile legate de managementul bolii se iau într-o comisie formată din medici cu diferite specialități, numită Tumor Board. Astfel, pacienții au garanția unui plan de tratament cât mai bun, care poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie și tratament chirurgical.

Medicii experimentați în chirurgie toracică și chirurgie generală realizează o gamă extinsă de intervenții pentru cancer pleural, ca toracocenteza diagnostică și terapeutică, drenajul pleural, mediastinoscopia, toracotomia, pneumectomia extrapleurală și pleurectomia cu decorticare. Pentru operațiile complexe, ca rezecțiile pulmonare, medicii de la Spitalul Clinic SANADOR folosesc și chirurgia toracică asistată video.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR