Screeningul bolilor cardiovasculare

Ce este screeningul pentru afecțiunile cardiovasculare?

Screeningul bolilor cardiovasculare implică evaluarea stării de sănătate a inimii și a vaselor de sânge, printr-o serie de analize și investigații de rutină. În acest fel, pot fi descoperite din timp eventuale afecțiuni cardiovasculare, tratamentul poate fi administrat mai repede, iar complicațiile sunt prevenite. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de toate analizele de laborator și investigațiile recomandate de medic, pentru un screening cardiovascular complet.

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces la nivel mondial, având o prevalență ridicată în rândul populației. În același timp, ele rămân adesea silențioase, până ajung în stadii avansate. De aceea, screeningul afecțiunilor cardiovasculare are o importanță deosebită în cadrul consultațiilor medicale de rutină.

Procedurile de screening sunt considerate metode preventive, prin urmare se efectuează chiar dacă pacientul nu are manifestări clinice sugestive.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Importanța screeningului cardiovascular

Screeningul cardiac este esențial pentru a depista timpuriu afecțiunile cardiovasculare și pentru a începe tratamentul în timp util, înainte de apariția simptomatologiei și a complicațiilor (cum ar fi infarctul miocardic). Examinările de rutină sunt necesare și pentru pacienții deja diagnosticați cu boli de inimă, precum cardiopatia ischemică, pentru a monitoriza evoluția acestora, prevenind astfel riscul de a dezvolta complicații.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile cardiovasculare determină cele mai multe decese la nivel global, 85% dintre ele survenind prin accident vascular cerebral și prin infarct miocardic acut. O treime dintre decesele de cauză cardiovasculară au loc prematur, la persoane sub 70 de ani. Adesea, aceste boli sunt asimptomatice în stadii incipiente, însă sunt decelabile printr-o serie de analize și investigații.

Pe de altă parte, numeroși factori de risc cardiovasculari pot fi eliminați (cum ar fi dieta dezechilibrată, sedentarismul, fumatul). Prin urmare, bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-o serie de măsuri legate de stilul de viață, iar măsurile de screening facilitează profilaxia.

Avantajele screeningului pentru bolile cardiovasculare

Screeningul pentru boli de inimă aduce o serie de avantaje importante pentru pacienți:

  • Depistarea și tratarea timpurie a afecțiunilor cardiovasculare;
  • Identificarea și eliminarea factorilor de risc cardiovasculari în timp util, în scop preventiv;
  • Reducerea riscului de complicații amenințătoare de viață;
  • Menținerea stării generale de sănătate și a calității vieții, precum și promovarea longevității;
  • Monitorizarea stării de sănătate și a evoluției afecțiunilor de-a lungul timpului;
  • Reducerea costurilor pentru sănătate.

În plus, testele de screening cardiovascular se efectuează rapid, majoritatea fiind simple și noninvazive.

Când este indicat screeningul pentru boli de inimă?

Cele mai simple teste de screening pentru boli cardiovasculare, cum ar fi măsurarea tensiunii arteriale și determinarea profilului lipidic, se efectuează de rutină încă de la vârste tinere.

Analize și investigații mai complexe de screening cardiovascular sunt recomandate persoanelor care:

Analize și investigații pentru screening cardiovascular

Screeningul cardiovascular presupune efectuarea mai multor teste și investigații pentru evaluarea sănătății inimii și a riscului cardiovascular.

În primul rând, medicul efectuează o anamneză și un examen clinic, pentru a stabili factorii de risc. Acesta poate adresa întrebări cu privire la stilul de viață al pacientului (alimentație, nivel de activitate fizică, fumat, consum de alcool) și la istoricul medical al acestuia.

Datele antropometrice (măsurarea înălțimii și greutății) sunt necesare pentru a calcula indicele de masă corporală (IMC), care reflectă statusul nutrițional (cum ar fi supraponderea și obezitatea). Alături de circumferința abdominală și de caracteristicile compoziției corporale, acestea permit evaluarea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Printre analizele de screening pentru boli cardiovasculare se numără:

  • Profilul lipidic – măsurarea nivelului grăsimilor din sânge (colesterol total, LDL sau „rău”, HDL sau „bun”, trigliceride, lipide totale, colesterol non-HDL);
  • Glicemia – metabolismul glucidic alterat și diabetul zaharat netratat sau slab controlat se asociază cu o serie de complicații cardiovasculare serioase;
  • Hemoglobina glicată – evaluează controlul glicemic pe termen lung, fiind recomandată pentru diagnosticul diabetului zaharat și monitorizarea răspunsului la tratament;
  • Alte teste de sânge – medicul poate recomanda și alte analize, cum ar fi proteina C reactivă, creatinkinaza, fibrinogenul, homocisteina, apoliproteina B, apolipoproteina A1, troponina T. Spre exemplu, proteina C reactivă înalt sensibilă reprezintă un marker de inflamație și poate avea un nivel crescut în caz de ateroscleroză.

Principalele investigații de screening pentru boli cardiovasculare sunt monitorizarea tensiunii arteriale cu ajutorul tensiometrului și electrocardiograma (EKG sau ECG). Aceasta din urmă presupune măsurarea activității electrice a inimii cu ajutorul unor electrozi atașați de piele. Un EKG permite depistarea multor afecțiuni cardiace, de la aritmie până la cardiopatie ischemică și infarct miocardic în desfășurare sau în antecedente.

În cazul anumitor pacienți, cum ar fi cei cu diabet zaharat, medicul poate recomanda și alte investigații de rutină, cum ar fi ecografie cardiacă (ecocardiografie). Aceasta furnizează informații cu privire la structura și la funcția inimii.  

Alte teste de screening pentru bolile cardiovasculare pot include evaluarea riscului de a dezvolta o boală cardiacă pe baza factorilor de risc prezenți. Spre exemplu, un instrument utilizat frecvent este scorul Framingham, care estimează riscul cardiovascular pe următorii 10 ani. Acesta ia în considerare vârsta, valorile tensiunii arteriale, statusul de fumător, prezența diabetului zaharat, valorile profilului lipidic. 

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Ce urmează după screeningul afecțiunilor cardiovasculare?

Dacă screeningul bolilor de inimă pune în evidență modificări anormale ale unor parametri, cardiologul va recomanda investigații suplimentare.

Pot fi necesare o serie de analize de sânge și teste imagistice, proceduri intervenționale de diagnostic sau alte investigații - precum ecografie Doppler, test de efort, angio-RM sau angio-CT, coronarografie, scintigrafie miocardică, ecocardiografie de stres, monitorizare holter EKG.

În funcție de modificările patologice depistate și de factorii de risc prezenți, medicul poate recomanda următoarele măsuri, pentru a reduce riscul cardiovascular:

  • Terapie cu statine pentru îmbunătățirea profilului lipidic;
  • Medicamente antihipertensive sau anticoagulante;
  • Modificarea schemei de tratament pentru diabetul zaharat, cu scopul de a îmbunătăți controlul glicemic;
  • Renunțarea la fumat;
  • Scăderea în greutate (în caz de obezitate);
  • Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare;
  • Creșterea nivelului de activitate fizică;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Adoptarea unor măsuri optime de gestionare a stresului.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Screening cardiovascular la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete pentru screeningul bolilor cardiovasculare. Consultațiile de specialitate sunt realizate de medici foarte experimentați și sunt completate întotdeauna de analize de laborator și de investigații specifice, la indicația medicului – EKG, holter EKG, ecocardiografie de stres, test de efort EKG, ecografia cardiacă sau ecografie Doppler.

Atunci când sunt necesare investigații mai avansate, screeningul cardiovascular poate fi urmat de proceduri imagistice de ultimă generație – angio-RM cu echipament RMN 3 Tesla, angio-CT cu CT 128 slice, scintigrafie miocardică cu SPECT-CT, coronarografie sau alte tipuri de angiografie.

Toate procedurile de cardiologie intervențională se desfășoară în deplină siguranță, în condiții de asepsie similare unui bloc operator, în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din țară care dispune de două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Indiferent de afecțiunea cardiovasculară diagnosticată, la SANADOR pacienții au acces la tratament individualizat, printr-o abordare multidisciplinară, care asigură cele mai bune rezultate pe termen lung. Tratamentul chirurgical sau intervențional pentru bolile cardiovasculare este realizat în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR. Blocul operator dedicat operațiilor pe cord este complet digitalizat, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de asemenea digitalizată, acreditată ca secție ATI de categoria I - nivelul maxim de competență existent.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR