Ce este hemangiomul cerebral?

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Hemangiomul cerebral este o formațiune benignă, necanceroasă, formată dintr-o aglomerare de vase capilare cerebrale strâns împachetate. Capilarele sunt cele mai mici vase de sânge din organism, care fac conexiunea între arteriole (cele mai mici ramificații ale arterelor) și venule (corespondentul venos al arteriolelor). De obicei, hemangioamele sunt leziuni congenitale (prezente de la naștere), formate în timpul dezvoltării intrauterine, însă studiile recente arată că acestea se pot dezvolta și ulterior, pe parcursul vieții.

Hemagioamele cerebrale se prezintă ca formațiuni nodulare roșii-violacee la suprafața creierului, asemănătoare cu fructele de zmeură. Aceste capilare care formează hemangiomul prezintă pereți foarte subțiri, ceea ce le predispune la hemoragii cerebrale. Capilarele sunt separate de țesut conjunctiv și pot avea diametre de la 2 milimetri până la câțiva centimetri. Sângele din interiorul hemangioamelor prezintă flux lent sau chiar absent, ceea ce poate determina formarea unor trombi (cheaguri) în interiorul acestora.

Watch on YouTube

Studiile sugerează că aceste hemangioame sunt prezente de la naștere în aproximativ 0.5-1% din populație, însă pot deveni simptomatice în doar 40% din cazuri. Nu există o predispoziție de dezvoltare în funcție de sex, hemangioamele putând fi prezente atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Deși majoritatea sunt diagnosticate la vârsta adultă, în general după vârsta de 30-40 de ani, un sfert dintre cazurile de hemangioame cerebrale sunt descoperite la copii.

Hemagioamele cerebrale pot fi unice sau multiple. Acestea pot apărea oriunde la nivelul creierului, însă pot fi prezente și la nivelul trunchiului cerebral sau la nivelul măduvei spinării. Prezența unor hemangioame multiple nu implică neapărat un risc crescut de apariție a simptomelor cerebrale sau de dezvoltare a complicațiilor.

Tipuri de hemangiom cerebral

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cel mai frecvent tip de hemangiom cerebral este hemangiomul cerebral cavernos sau cavernomul. Acesta poate fi, la rândul său, de două tipuri:

  • Familial – în aproximativ 20% dintre cazuri, hemangiomul cerebral se dezvoltă în urma unei mutații genetice moștenite de la unul dintre membrii familiei; mutațiile genetice sunt de tip autozomal dominant, ceea ce presupune că, dacă unul dintre părinți prezintă gena afectată, există un risc de 50% de transmitere a acesteia către copii; de obicei, formele familiale se asociază cu prezența hemangioamelor multiple;
  • Sporadic – în 80% dintre cazuri, hemangioamele apar pe cale sporadică sau spontan, fără ca dezvoltarea acestora să fie cauzată de o mutație moștenită în familie; hemangioamele care apar sporadic sunt, de obicei, unice.

Cauze și factori de risc

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cele mai multe dintre hemangioamele cerebrale apar spontan, fără o cauză identificabilă. Acestea se formează în urma unor anomalii genetice ale celulelor care formează vasele sanguine, dobândite pe parcursul dezvoltării și care nu sunt transmise între membrii familiei. De multe ori, formele sporadice se asociază cu prezența unor anomalii de dezvoltare a venelor cerebrale, ceea ce implică un risc crescut de dezvoltare a hemangioamelor. Radioterapia țintită la nivel cerebral în timpul copilăriei sau biopsia cerebrală pot determina dezvoltarea hemangioamelor cerebrale.

Pentru forma familială, factorul de risc principal pentru apariția hemangioamelor cavernoase este reprezentat de istoricul familial pozitiv pentru cavernoame (prezența afecțiunii la unul dintre membrii familiei).

Semnele și simptomele provocate de un hemangiom cerebral

Cele mai multe hemangioame cerebrale nu provoacă niciun simptom și sunt descoperite incidental, în urma efectuării unor investigații cerebrale de tip imagistic. Hemangioamele pot determina o simptomatologie diversă, în funcție de regiunea cerebrală în care se situează, din cauza compresiei acestora asupra parenchimului (țesutului) cerebral. Astfel, cavernoamele se pot prezenta clinic prin:

  • Crize convulsive – acestea pot reprezenta prima manifestare a hemangioamelor cavernoase în 50% din cazuri;
  • Cefalee (durere de cap);
  • Diplopie (vedere dublă);
  • Dureri oculare;
  • Afectarea echilibrului;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Afectarea memoriei;
  • Amețeli;
  • Dizartrie (afectarea vorbirii);
  • Tinitus (țiuit în ureche);
  • Paralizie facială, ce se va manifesta clinic prin “căderea feței” pe o parte;
  • Schimbări de personalitate;
  • Slăbiciune la nivelul membrelor superioare sau inferioare;

Investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cele mai multe dintre hemangioamele cavernoase sunt diagnosticate prin examenul de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN),cu sau fără substanță de contrast. Aceasta identifică hemangioamele cu o acuratețe de aproape 100%. Cu ajutorul unei secvențe speciale de rezonanță magnetică – SWI (Susceptibility weighted imaging)se pot identifica cavernoamele de dimensiuni reduse, precum și hemoragii mici sau produși ai sângelui formate în urma ruperii hemangioamelor, care pot fi omise sau dificil de detectat pe celelalte secvențe.

Tomografia computerizată cerebrală (examenul CT) are un rol limitat, diagnosticul putând fi ratat atunci când nu se utilizează substanță de contrast, însă poate fi de ajutor în cazul prezenței contraindicațiilor pentru efectuarea RMN-ului cerebral.

Complicațiile unui hemangiom cerebral

Hemangioamele cerebrale se pot complica prin:

  • Hemoragie cerebrală – aceasta poate fi manifestarea de debut în 25% dintre cazuri și poate determina accidente vasculare cerebrale de tip hemoragic; capilarele din interiorul cavernomului prezintă pereți subțiri, ce se pot rupe ușor, determinând hemoragii cerebrale cu diverse localizări; odată ce hemangiomul a sângerat, există un risc de recurență (de resângerare) de aproximativ 20% în următorii 5 ani;
  • Creșterea dimensiunilor hemangiomului – deși cele mai multe dintre hemangioame rămân stabile în timp, unele dintre acestea pot crește în dimensiuni pe parcursul anilor, ceea ce implică un risc crescut pentru apariția simptomatologiei și consecințe mai severe în caz de sângerare;
  • Pierderea vederii, din cauza compresiei hemangiomului asupra nervului optic;
  • Deficite neurologice progresive.

Tratamentul recomandat

Tratamentul hemangioamelor cerebrale este diferit, în funcție de simptomatologia determinată, de numărul leziunilor și de istoricul de sângerare a acestora. Dacă pacientul a fost diagnosticat cu un hemangiom cerebral în urma unei investigații imagistice cerebrale, însă acesta nu determină simptome, se preferă simpla monitorizare imagistică a acestuia prin efectuarea de RMN cerebral la intervale regulate de timp. Dacă sunt prezente simptome, precum cefalee sau convulsii, medicul neurolog poate prescrie un tratament medicamentos pentru controlul acestora.

Tratamentul chirurgical poate fi recomandat în următoarele situații:

  • Istoricul de hemoragie în urma ruperii hemangiomului;
  • Crize convulsive care nu cedează în urma tratamentului medicamentos;
  • Prezența deficitelor neurologice determinate de hemoragie.

Tratamentul chirurgical implică rezecția pe cale deschisă a hemangiomului. Medicul neurochirurg va efectua inițial o craniotomie, adică va tăia o bucată din calota osoasă a craniului pentru a ajunge la nivelul leziunii. Aceasta se efectuează sub anestezie generală.

O altă variantă de tratament este reprezentată de radiochirurgia stereotaxică, o metodă prin care este furnizată, într-o singură ședință, o concentrație mare de radiație strict în zona leziunii, ceea ce determină necroza (moartea) hemangiomului și cicatrizarea acestuia. Aceasta poate fi recomandată în cazul hemangioamelor unice sau în cazul acelor hemangioame care se localizează în proximitatea unor structuri cerebrale cu rol vital, a căror lezare pe calea abordului deschis ar determina deficite neurologice severe.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu hemangiom cerebral beneficiază de investigații avansate, efectuate cu echipamente moderne. Departamentul de Radiologie și imagistică medicală dispune de 4 echipamente RMN ultraperformante, inclusiv Magneton Vida 3T, un aparat foarte puternic, care se adaptează anatomiei fiecărui pacient și elimină artefactele de mișcare și respirație ale acestuia. Astfel, imaginile obținute sunt foarte puternice, la o calitate fără precedent.

În funcție de rezultatele consultației și investigațiilor, medicii neurologi experimentați ai Spitalului Clinic SANADOR aleg tratamentul potrivit. Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, medicii neurochirurgi de la Spitalul Clinic SANADOR, care au pregătire de excepție, o realizează în cele mai bune condiții, cu echipamente de top, ca microscopul operator ZEISS KINEVO 900, care permite realizarea de incizii mici și tehnici chirurgicale de mare finețe, esențiale într-o zonă anatomică atât de sensibilă.

Pentru tratamentul hemangiomului cerebral prin radiochirurgie stereotactică, pacienții au acces la Centrul Oncologic SANADOR. Acesta este dotat cu acceleratoare de ultimă generație, care reduc timpul de expunere și oferă precizie maximă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR