Fractură gravă de coloană vertebrală, tratată cu succes la SANADOR

Investigații diagnostice de top, pentru o afecțiune neurochirurgicală gravă

Durerile de spate fac ca mai mult de 50% din oameni să se adreseze medicului, la un moment dat pe parcursul vieții, aceasta fiind una dintre problemele medicale întâlnite cel mai des. De regulă, durerile de spate își fac simțită prezența odată cu înaintarea în vârstă, când apar tasările vertebrale, situație în care corpul vertebral se prăbușește. Deși osteoporoza este cea mai frecventă cauză a acestora, fracturile vertebrale sau tasările vertebrale mai pot fi produse și de traumatisme sau de tumori vertebrale secundare (metastaze), care necesită un tratament complex.

  • Dacă și tu te confrunți cu dureri puternice de spate, vino la SANADOR pentru un diagnostic prompt și un tratament adecvat!

Pentru probleme similare, programează-te pentru o consultație de neurologie sau de neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR!

În cazul durerilor de spate, pentru un diagnostic precis, după examinarea clinică atentă și anamneza corect efectuată, medicul mai poate recomanda și investigații suplimentare. Acestea pot fi radiografia simplă a coloanei vertebrale sau tomografia computerizată (CT), dar cele mai multe informații se obțin prin imagistica prin rezonanță magnetică, mai ales atunci când examenul RMN se face cu echipamente cu puterea câmpului magnetic de 3 Tesla.

La SANADOR, pacienții cu dureri de spate pot beneficia de cele mai bune soluții pentru un diagnostic adecvat și un tratament modern al afecțiunilor neurochirurgicale, iar experiența pacienților noștri confirmă acest lucru.

Dureri puternice de spate, care afectau viața de zi cu zi

Daniela, în vârstă de 53 de ani, s-a confruntat timp de mai bine de un an cu dureri puternice de spate. Disconfortul era atât de mare, încât abia putea să mai meargă la serviciu sau să își ducă la bun sfârșit activitățile obișnuite din timpul zilei.

„Am început să am dureri în zona lombară și, ca tot românul care se autodiagnostichează, am încercat un antiinflamator, un unguent. Durerile se atenuau, dar în două-trei zile reveneau. A devenit destul de greu să stau la birou, atâtea ore și pe scaun. Nici în picioare, pe tocuri, nu mai puteam sta mult ori în mașină, și cumva așa am început să fac câte o investigație”, explică Daniela.

  • Evită să te tratezi singur, deoarece boala ta se poate complica! Programează-te la SANADOR pentru diagnosticul precis al afecțiunii tale!

Pentru că viața devenise un calvar, Daniela a încercat să acceseze mai multe investigații. La început, a făcut o ecografie abdominală, bănuind existența unor pietre la rinichi, însă rinichii Danielei erau sănătoși. Medicul i-a recomandat în schimb o radiografie completă a coloanei vertebrale, din zona cervicală până în cea lombară, iar rezultatul avea să o surprindă.

„Medicul mi-a arătat imaginile, iar la nivelul T12 aveam o fractură mai veche. Nu aveam nicio senzație de durere în acea zonă, însă durerea migra. Mi s-a recomandat să contactez un neurochirurg, pentru că problema mea medicală ținea de această specialitate medicală”, își amintește pacienta despre momentul aflării diagnosticului.

Fractura de coloană pe care o avea Daniela se agravase de-a lungul timpului din cauza unei afecțiuni nedescoperite la timp. „Cu siguranță, nu am făcut ce trebuia când trebuia. Se pare că toată coloana mea este atinsă de osteoporoză. Am încercat să îmi explic, pentru că eu nu îmi amintesc să mă fi lovit în acea zonă. Dacă aș fi făcut la timp un examen CT, se descoperea problema și aș fi putut fi tratată printr-o tehnică puțin invazivă”, a declarat Daniela.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune gravă, întâlnită mai des la persoanele în vârstă, în special la femeile aflate la menopauză. Aceasta afectează structura și densitatea țesutului osos până când oasele devin fragile, cu un aspect de burete. Din pricina bolii, oasele se pot deforma cu ușurință în urma unor activități obișnuite sau lovituri ușoare. Fragilitatea osoasă apare, de regulă, la nivelul coloanei vertebrale, șoldului sau oaselor antebrațelor, dar pot apărea și fracturi de humerus.

Însă, până la diagnosticul de osteoporoză, pacienții se pot confrunta cu osteopenia. Aceasta se manifestă printr-o scădere moderată sub valoarea normală a densității minerale osoase și reprezintă un stadiu premergător osteoporozei. De regulă, osteopenia apare odată cu îmbătrânirea sau în anumite situații predispozante.

Diagnosticarea osteoporozei se realizează măsurând densitatea minerală osoasă cu ajutorul unui aparat care folosește o tehnică imagistică numită absorbțiometrie cu energie duală cu raze X (DEXA). La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații de osteodensitometrie pentru diagnosticarea osteoporozei cu echipamentul de ultimă generație Lunar iDEXA, care permite măsurarea densității osoase și evaluarea riscului de fractură.

Tratamentul modern al afecțiunilor neurochirurgicale, la SANADOR

  • La SANADOR, pacienții cu afecțiuni neurochirurgicale pot beneficia și de tratament minim invaziv. Vino la consultație!

Întrucât Daniela avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală pe coloană, la recomandarea altui medic, femeia a ajuns să îl contacteze pe Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

„Șapte luni au trecut până mi-am dat seama că această problemă se va rezolva cu o intervenție chirurgicală deloc simplă. Doctorul Dan Benția a fost omul care mi-a câștigat încrederea la telefon. Eu simt omul, empatizez. Simt omul care mi se potrivește chiar și într-o problemă de sănătate. Și nu m-am înșelat, pentru că așa a fost, iar decizia a fost numai a mea. Am zis: eu aici merg, aici mă voi opera!”, povestește Daniela.

„Pacienta avea o fractură gravă, practic vertebra era foarte tasată și o bucată din vertebră era deplasată spre sacul medular. La acel nivel, coloana era modificată în curbura ei fiziologică, generând o cocoașă”,  explică Dr. Dan Benția. După mai multe investigații imagistice suplimentare, care au evidențiat exact nivelul de fractură, medicul a decis că Daniela are nevoie de o intervenție chirurgicală complexă – o rahisinteză lombară.

Pacienta a fost supusă unei operații în care s-au introdus în corpurile vertebrale niște șuruburi speciale, canulate. Prin acestea, s-a injectat în fiecare vertebră un ciment special. S-au introdus mai multe astfel de șuruburi, de la T10 și T11, până la L1 și L2. În final, s-a îndreptat mare parte din cifoză, adică din cocoașa pacientei, și s-a fixat coloana în noua poziție.

„Fracturile de coloană pot fi foarte periculoase atât prin prisma pierderii stabilității coloanei, cât și prin prisma deplasării spre posterior a unui fragment osos. Atunci pot apărea semne neurologice date de compresiile nervilor sau chiar a măduvei, până la paralizia mâinilor și picioarelor în cazul leziunilor cervicale sau paralizia picioarelor în cazul leziunilor lombare sau toracale”, explică Dr. Dan Benția.

Neurochirurgie cu rezultate spectaculoase, la Spitalul Clinic SANADOR

În cazul Danielei, Dr. Dan Benția a ales o tehnică chirurgicală clasică, pentru că fractura era într-un stadiu avansat. La Spitalul Clinic SANADOR, ori de câte ori este posibil, neurochirurgii folosesc proceduri neurochirurgicale cât mai puțin invazive pentru problemele coloanei vertebrale. Vertebroplastia și kifoplastia sunt procedee prin care pot fi tratate tasările vertebrale și astfel se elimină durerile generate de acestea. Astfel de intervenții au beneficii multiple pentru pacienți: complicații reduse, recuperare postoperatorie rapidă și o durată scurtă a spitalizării.

Intervențiile neurochirurgicale de la SANADOR sunt realizate cu precizie și siguranță datorită tehnologiilor avansate: două microscoape operatorii Zeiss Kinevo 900 dedicate intervențiilor de neurochirurgie, precum și sistemelor ultraperformante de neuronavigaţie Medtronic.

Imediat după intervenție, pacienta nu a mai avut dureri de spate la fel de puternice și a reușit să meargă singură, fără cadru, la scurt timp după operație. A fost externată la cinci zile după procedură cu o stare de sănătate vizibil ameliorată, dar și cu o atitudine pozitivă care a ajutat-o să depășească acest moment.

„După operație, m-am simțit eliberată, aș putea spune chiar fericită. Acum coloana mea arată într-un mare fel, pot să spun că ce este acolo este arhitectură clasică. Este mână de artist, nu doar de medic. Trebuie să fii făcut, să ai răbdare ca să poți realiza lucruri de genul ăsta”, declară Daniela, cu recunoștință, despre medicul care a operat-o – Dr. Dan Benția.

„Am avut foarte mare încredere în el și am știut că o să fie totul bine, orice s-ar întâmpla. Știam că lucrurile sunt sub control aici, la SANADOR, și asta mi-a dat mult curaj. Operația trebuia făcută, pentru că boala îmi amenința viața”, conchide pacienta.

  • Pentru o recuperare completă, pacienții SANADOR beneficiază de programe de recuperare medicală personalizate. Programează-te!

În prezent, Daniela se recuperează după operație, urmând în același timp și un tratament hormonal pentru osteoporoză. Spune că, după această experiență, a învățat o lecție importantă. În viitor va încerca să aibă mai multă grijă de ea, va merge la controale mai des și nu va mai amâna vizita la medic.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR