Ce sunt tumorile glandelor parotide?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Glanda parotidă este o glandă salivară pereche cu rol important în digestie, prin facilitarea procesului de înghițire a alimentelor. Alte glande salivare majore sunt glandele salivare submandibulare și cele sublinguale. Tumorile glandelor salivare, inclusiv cele ale glandei parotide, sunt creșteri anormale ale celulelor de la acest nivel. Tipul de tumoră de glandă parotidă influențează abordarea terapeutică, așadar cunoașterea naturii benigne sau maligne are o importanță crescută.

Tumorile glandelor parotide, fie ele benigne sau maligne, pot avea impact important asupra funcției de mestecare, înghițire și vorbire. Aceste tumori necesită tratament medical de specialitate și pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții pacientului.

Watch on YouTube

Tipuri de tumori parotidiene

Tumorile parotidiene pot fi clasificate în două categorii principale în funcție de tipul lor histologic: tumori benigne sau tumori maligne.

Tumori parotidiene benigne

Cele mai frecvente tumori benigne ale glandelor parotide sunt adenomul pleomorf și tumora Warthin. Aceste tumori au un risc scăzut de a deveni maligne și pot fi tratate cu succes în majoritatea cazurilor.

Adenomul pleomorf este cel mai frecvent tip de tumoră benignă a glandei parotide și poate apărea la orice vârstă. Adenomul pleomorf se caracterizează prin prezența de celule și țesuturi de tipuri diferite. Creșterea tumorii este lentă.

Tumora Warthin este o tumoră benignă rară care afectează în special bărbații aflați la o vârstă mai avansată. Această tumoră este prezentă în structura sa celule epiteliale și țesut limfoid.

Tumori parotidiene maligne

Carcinomul mucoepidermoid este cel mai frecvent tip de cancer la glandele salivare și reprezintă o categorie de cancere de cap și gât. Apare cu precădere la nivelul glandelor parotide și se poate manifesta la orice vârstă. Acest tip de carcinom se dezvoltă din celulele glandulare și celulele epiteliale.

Carcinomul adenoid-cistic este unul dintre cele mai frecvente tumori maligne ale glandelor salivare. De obicei apare la nivelul glandelor salivare mici, dar poate afecta și glandele parotide.

Carcinomul acinic este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la glandele salivare. El apare, de obicei, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Deși este o tumoră malignă, carcinomul acinic are o creștere relativ lentă.

De ce apar tumori la glandele parotide?

Cauza exactă a apariției tumorilor parotidiene nu este cunoscută. Cu toate acestea, specialiștii consideră că acestea ar putea fi rezultatul unor mutații genetice în structura ADN a celulelor glandelor parotide. De asemenea, pot fi responsabili și anumiți factori nocivi de mediu sau boli genetice ereditare.

Radiațiile au fost asociate cu carcinoame ale glandelor parotide, însă apariția acestora are loc după de ani de zile de la expunere. De asemenea, tumorile maligne ale pielii de la nivelul capului și gâtului pot da tumori secundare (metastaze) la nivelul glandelor parotide.

Au existat cazuri în care pacienții cu tumori ale glandelor parotide au fost expuși la locul de muncă la substanțe nocive, precum praful de siliciu sau nitrozaminele.

Semne și simptome

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tumorile parotidiene se manifestă cel mai frecvent cu umflături în zona feței sau maxilarului, de cele mai multe ori fără ca acestea să fie dureroase. Din cauza naturii nedureroase a tumorilor, diagnosticarea poate fi întârziată, ceea ce subliniază importanța controalelor medicale regulate.

În funcție de dimensiunile tumorii, pot apărea și dificultăți la înghițit,deoarece o tumoră de dimensiuni mari poate îngusta spațiul prin care trec lichidele și alimentele ingerate.

În cazul cancerului la glandele salivare, tumora poate invada nervul facial, provocând senzații de durere pe traiectul săusau chiar paralizia mușchilor feței.

Diagnosticul tumorilor glandelor parotide

Diagnosticul de tumoră la glandele parotide sau de cancer la glandele parotide este stabilit pe baza unei serii de examinări și investigații.

La examenul fizic, în cazul în care medicul suspectează existența unei tumori la nivelul glandelor salivare, se vor palpa ganglionii din zona feței și gâtului.

Biopsia prin aspirație cu ac fin reprezintă principala modalitate de diagnosticare a tipului de tumoră de glandă parotidă. Aceasta stabilește tipul de celule din tumoră și natura sa benignă sau malignă.

RMN-ul este investigația imagistică preferată deoarece limitează expunerea la radiații, însă se poate efectua și o tomografie computerizată (CT). Aceste metode imagistice au rolul de a confirma sau infirma prezența de tumori parotidiene și a eventualelor metastaze.

Tratamentul pentru tumorile parotidiene

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

În funcție de tipul și stadiul tumorii, sunt disponibile mai multe variante de tratament.

Intervenția chirurgicală este, de obicei, opțiunea de tratament preferată. În cadrul acesteia tumora este eliminată, iar funcția normală a glandei parotide este păstrată pe cât posibil. În funcție de dimensiunea, localizarea și stadiul tumorii, se pot efectua mai multe tipuri de operație:

  • excizia tumorii fără a îndepărta și din țesutul glandei parotide;
  • excizia tumorii împreună cu o parte a glandei parotide (parotidectomie parțială);
  • îndepărtarea glandei parotide în totalitate (parotidectomie totală).

Radioterapia folosește radiații asupra zonei specifice afectate pentru a distruge celulele canceroase. De obicei ea este utilizată post-operator, dar în cazul în care tumora are dimensiuni crescute, radioterapia poate fi folosită și înainte de operație pentru a micșora formațiunea.

Chimioterapia poate fi asociată cu radioterapia după intervenția chirurgicală, însă poate fi utilizată și pre-operator cu scopul de a micșora dimensiunile tumorii ce urmează a fi excizată.

Terapia țintită acționează direct asupra mutațiilor specifice din celulele glandei parotide, distrugând astfel celulele maligne fără a afecta țesutul sănătos al glandei salivare. Această opțiune terapeutică este folosită în cazul tumorilor aflate în stadii avansate sau în cazul tumorilor recurente de glandă parotidă.

La SANADOR, pacienții cu tumori ale glandelor parotide au acces la cele mai noi proceduri de tratament, realizate cu echipamente de ultimă generație. Medicii de elită ai Centrului Oncologic SANADOR aleg cele mai bune opțiuni de tratament, în funcție de specificul fiecărui caz. Pregătirea lor de excepție și experiența vastă cresc șansele de reușită. Pacientul este monitorizat și tratat cu empatie și dedicare, într-un cadru care asigură confort și siguranță.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR