Ce este stomatita?

Stomatita constă în inflamația mucoasei ce căptușește cavitatea orală. Boala se manifestă prin durerea importantă în interiorul cavității orale, ce poate fi însoțită de dificultăți de alimentație. Stomatita la copii poate să apară în contextul infecțiilor bacteriene sau virale, complicând aceste boli cu dificultăți de alimentație și hidratare. Stomatita este o boală ce produce disconfort local în cavitatea orală. De obicei poate fi tratată la domiciliu, însă stomatita la bebeluși poate să împiedice hidratarea și să necesite internare în spital.

La SANADOR, stomatita și afecțiunile asociate sunt diagnosticate și tratate de medici experimentați. Echipa multidisciplinară și dotările la standarde internaționale contribuie la calitatea superioară a serviciilor medicale.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de stomatită

În funcție de zona afectată, stomatita este de mai multe tipuri. Glosita este denumirea utilizată pentru inflamația la nivelul limbii, cheilita sau stomatita angulară la nivelul buzelor și gingivita la nivelul gingiilor.

Stomatita poate fi clasificată în funcție de cauza sa. Ulcerațiile aftoase reprezintă leziuni albicioase sau galbene, înconjurate de o zonă roșie inflamată. Acestea sunt dureroase, iar vindecarea lor poate dura în medie 4-14 zile. Stomatita aftoasă afectează pacienți de orice vârstă, însă este mai frecventă la adolescenți. Stomatita herpetică reprezintă o infecție virală determinată de herpes virus. Boala este contagioasă și se manifestă prin senzație de arsură și durere, urmată de apariția unor zone inflamate ce devin alb-gălbui. Stomatită micotică apare mai frecvent la persoane cu diabet zaharat, infecție HIV sau consum recent de antibiotice și necesită tratament antifungic.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele și factorii de risc

Unul dintre factorii de risc ce predispun la apariția stomatitei este trauma locală determinată de mușcături la nivelul obrajilor, limbii sau buzelor sau periajul abraziv . Purtarea aparatului dentar reprezintă un alt factor de risc ce poate predispune la traume locale și formarea ulterioară a stomatitelor. De asemenea, gura uscată sau fumatul predispun la fomarea leziunilor bucale.  

În bolile sistemice precum Boala Crohn sau deficitele nutriționale (de vitamina B6 sau vitamina B12)  aftele pot fi parte din tabloul clinic. Alergiile pot de asemenea favoriza apariția stomatitei.

Infecțiile bacteriene, virale și fungice predispun la dezvoltarea stomatitei, în special la persoane cu deficite imune. Stomatită candidozică apare după consumul de antibiotice pe termen lung.

Semnele și simptomele de stomatită

Stomatita se manifestă prin durere sau senzație de arsură la nivelul cavității orale. În interiorul acesteia se pot observa ulcerații alb-gălbui înconjurate de eritem (roșeață). Acestea se dezvoltă la nivelul obrajilor (pe partea internă), a buzelor sau a limbii. Aceste leziuni se pot însoți de inflamație locală. Durata bolii este în medie de 4-14 zile, dar deseori reapare.

În stomatita aftoasă, febra este absentă. Deși leziunile sunt dureroase, acestea dispar în 5-10 zile. Aftele au un risc mare de reapariție. Leziunile herpetice sunt dureroase și sunt prezente pentru 7-10 zile, însă durata poate fi scurtată prin tratament antiviral.

Analize și investigații pentru diagnostic

Cel mai important pas al diagnosticului este investigarea cavității orale de către medicul orelist, medicul de familie, medicul pediatru sau de la camera de gardă. Diagnosticului stomatitei este clinic. Testele suplimentare sunt efectuate în funcție de ceea ce a determinat stomatita. Se pot recolta teste din gât cu ajutorul unor tampoane sterile (exsudat faringian) pentru identificarea bacteriilor sau fungilor prezenți la acest nivel. Testele de sânge precum hemoleucograma nu sunt necesare pentru diagnostic, însă pot fi utile pentru diferențierea între o infecție virală și una bacteriană. Dacă este suspectată o cauză alergică a stomatitei, se pot efectua teste alergologice.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul recomandat pentru stomatită

Tratamentul pentru stomatită este recomandat în funcție de cauza bolii. Infecțiile bacteriene sunt tratate cu antibiotice la domiciliu, în funcție de germenele suspectat sau evidențiat prin teste de laborator. Pentru stomatita herpetică, tratamentul etiologic este cel antiviral – aciclovir sau valaciclovir. Acesta scurtează durata bolii. Pentru deficitele nutriționale, este de preferat respectarea unui regim alimentar corect, împreună cu suplimentarea alimentației cu vitamine din grupul B (B6).

Tratamentul local este important pentru a diminua disconfortul dat de stomatită. Anestezice locale (lidocaină, anestezină), antibiotice topice (locale), sau preparate cu corticosteroizi (dexametazonă, triamcinolon) sunt recomandate pentru a diminua inflamația și disconfortul din cavitatea orală. Medicul poate recomanda preparate farmaceutice pe bază de glicerină boraxată, anstezină și nistatină. De asemenea, tratamentul simptomatic cu acetaminofen reduce senzația de durere. Apa de gură pe baza de clorhexidină reduce cantitatea de bacterii din cavitatea bucală, prin dezinfectarea acesteia. O altă variantă pentru igiena locală recomandată în stomatită este apa bicarbonatată, ce se poate prepara acasă prin amestecarea apei cu bicarbonat de sodiu (o cană de 200 ml apă și 4 linguri de bicarbonat de sodiu).

Cum poate fi prevenită stomatita?

Stomatita poate fi prevenită prin o igienă orală riguroasă și consult anual la medicul stomatolog. Spălarea dinților de două ori pe zi și utilizarea apei de gură dezinfectează cavitatea orală și reduc flora bacteriană prezentă în mod normal la acest nivel. Periuțele de dinți recomandate sunt cele cu peri moi, pentru a preveni leziunile gingivale. Regimul alimentar corect și hidratarea susțin capacitatea de apărare a organismului și umiditatea cavității bucale, deoarece uscăciunea la acest nivel favorizează apariția stomatitei.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu simptome de stomatită sau alte boli ale limbii și cavității bucale beneficiază de consultații amănunțite și teste precise, efectuate în Laboratoarele SANADOR, care sunt dotate modern. Pacienții au la dispoziție servicii medicale asigurate de oreliști, medici de familie și stomatologi experimentați și dedicați. Pacienții pediatrici beneficiază, de asemenea, de servicii medicale complete, inclusiv în regim de internare. La Spitalul Clinic SANADOR funcționează și o gardă permanentă de pediatrie, pentru urgențe medicale.

Atunci când este suspectată o alergie, pacienții se pot adresa medicilor alergologi, care pot recomanda teste pentru identificarea alergenilor responsabili de apariția stomatitei și, în funcție de rezultatele acestora, indica tratamentul potrivit.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR