Ce este incompatibilitatea de Rh?

Incompatibilitatea de Rh apare atunci când o femeie cu Rh negativ este însărcinată cu un copil cu Rh pozitiv. Factorul Rh este un tip de proteină găsită pe suprafața externă a celulelor roșii (hematii) din sânge, care se moștenește de la părinți. Dacă există această proteină, atunci persoana are Rh pozitiv, la fel ca 85% din populație, dacă nu are proteina respectivă, atunci are Rh negativ.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Dacă o femeie cu Rh negativ este expusă la celule sanguine Rh pozitive, atunci sistemul ei imunitar se activează și produce anticorpi anti-Rh, care persistă toată viața și pot trece din sânge, prin placentă, în circulația fetală, unde se atașează de hematiile fătului Rh pozitiv, pe care le distruge. În prezent, sunt disponibile mai multe variante de tratament pentru a preveni complicațiile incompatibilității de Rh.

De ce apare incompatibilitatea de Rh?

Incompatibilitatea Rh apare numai atunci când mama este Rh negativ, iar copilul este Rh pozitiv. Primul copil nu este de obicei afectat, pentru că, pe durata sarcinii, sângele mamei și al fătului nu intră în mod normal în contact.

În timpul travaliului și al nașterii, indiferent dacă este naștere naturală sau naștere prin cezariană, o cantitate mică de sânge Rh pozitiv intră în circulația mamei. Acest fenomen activează sistemul imunitar, care consideră celulele fetale Rh pozitive ca fiind o substanță străină, dăunătoare, și produce anticorpi împotriva lor. Acești anticorpi pot trece însă prin placentă la o sarcină viitoare, afectând un viitor făt aflat în curs de dezvoltare. Toți copiii pe care îi va avea ulterior respectiva femeie, dacă au Rh pozitiv, pot fi afectați.

Există situații când mama Rh negativ a intrat în contact cu sânge cu Rh pozitiv înainte de nașterea primului copil, situație în care poate apărea incompatibilitate de Rh încă de la prima sarcină. Acest lucru se poate întâmpla în diferite situații, de exemplu:

Posibile complicații

Complicațiile nu apar de obicei în timpul primei sarcini, dar un Rh negativ în sarcină devine o problemă la al doilea copil cu Rh pozitiv, pentru că anticorpii anti-Rh pot trece în sângele fătului și pot ataca celulele roșii din sângele acestuia, provocând anemie hemolitică.

Prin distrugerea globulelor roșii se produce bilirubină, o substanță chimică care, prin acumulare, poate determina apariția de icter (colorație gălbuie a pielii și a ochilor), letargie și tonus muscular scăzut la copil în momentul nașterii. Acestea sunt complicațiile ușoare, pentru care fătul poate să nu necesite un tratament special. În cazurile severe, în care efectele incompatibilității Rh nu sunt prevenite, pot apărea complicații precum:

  • leziuni cerebrale ale copilului, din cauza nivelurilor ridicate de bilirubină, care sunt cunoscute sub numele de kernicterus,
  • acumularea de lichid, situație numită hidrops fetal,
  • afectări ale funcției mentale, ale mișcării, ale auzului și/sau vorbirii,
  • convulsii,
  • anemie hemolitica severă,
  • moartea copilului, în cazurile extreme.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Teste pentru diagnosticului incompatibilității de Rh

Odată ce o femeie rămâne însărcinată, medicul obstetrician va recomanda diverse teste, pentru a determina dacă există riscul de incompatibilitate de Rh.

Determinarea grupului sanguin și a Rh-ului este esențială pentru orice femeie însărcinată. Dacă mama este Rh pozitiv, atunci nu sunt necesare alte analize. În schimb, dacă mama este Rh negativ, va fi testat și tatăl. Dacă tatăl este și el Rh negativ, nu există probleme, pentru că se exclude riscul de incompatibilitate de Rh. Dar dacă tatăl este Rh-pozitiv și mama este Rh-negativ, atunci sunt indicate și alte teste:

  1. Dozarea titrurilor (cantității) de anticorpi anti-Rh ai mamei. Niveluri ridicate de anticorpi materni sugerează un risc pentru făt, pentru care pot fi necesare investigații suplimentare încă din timpul sarcinii, cum ar fi amniocenteza (prelevarea de lichid amniotic) și/sau cordocenteza (prelevarea de sânge din cordonul ombilical), pentru a evalua starea fătului.
  2. Testul Coombs direct cu rezultat pozitiv este un semn de incompatibilitate de Rh. Acest test folosește o probă de sânge matern, pentru a căuta prezența anticorpilor anti-Rh.
  3. Dozarea bilirubinei în sângele din cordonul ombilical al fătului - o valoare crescută este un semn al incompatibilității Rh.
  4. Dozarea de bilirubină în sângele copilului în primele 24 de ore după naștere - o valoare peste 6,0 miligrame pe decilitru este un semn al incompatibilității de Rh.

Tratamentul pentru incompatibilitatea de Rh

În cazul femeilor cu Rh-negativ însărcinate, la care s-a demonstrat absența de anticorpi anti-Rh, medicul va recomanda administrarea de imunoglobulină Rh. Aceasta este un medicament care împiedică organismul să producă anticorpi anti-Rh, dar este util doar dacă nu s-au produs deja anticorpi. Imunoglobulina Rh se administrează sub formă de injecții în cazul apariției unui avort spontan, în timpul unei sângerări în timpul sarcinii și în timpul sarcinii, în primul trimestru și apoi la 72 de ore după naștere.

Tratamentul cu imunoglobulină Rh nu este de ajutor dacă femeia cu Rh negativ a produs deja anticorpi, iar fătul este expus riscului de a dezvolta complicații. Cel mai bun tratament în această situație este monitorizarea atentă pentru tot parcursul sarcinii. Acesta este motivul pentru care este importantă cunoașterea factorul Rh și administrarea de tratament cât mai curând posibil.

În cazul dezvoltării de incompatibilitate de Rh, tratamentul nou-născutului se concentrează pe prevenirea complicațiilor. În cazurile ușoare, copilul poate fi tratat după naștere prin:

  • transfuzii de sânge,
  • administrarea de fluide hidratante,
  • administrarea de electroliți (substanțe minerale precum sodiu, potasiu, magneziu),
  • fototerapia - constă în expunerea tegumentelor nou-născutului la lumină albă sau albastră, care determină descompunerea bilirubinei și eliminarea produșilor rezultați prin urină și scaun.

În cazurile foarte grave, pot fi necesare o serie de transfuzii speciale de sânge, în timp ce bebelușul se află încă în uter sau imediat după naștere, sau medicul poate recomanda nașterea înainte de termen.

Gestionarea sarcinii cu incompatibilitate de Rh la Maternitatea SANADOR

Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, asigură pacientelor servicii complete pentru monitorizarea sarcinii și cele mai bune condiții pentru naștere în siguranță. Analizele recomandate în sarcină, disponibile la SANADOR, includ și testele prin care poate fi descoperită o posibilă incompatibilitate de Rh.

După stabilirea diagnosticului, medicul obstetrician va recomanda cea mai potrivită soluție pentru prevenirea complicațiilor, astfel încât atât bebelușul, cât și viitoarea mămică, să fie în deplină siguranță. Chiar dacă apar situații neprevăzute, echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR poate interveni cu succes pentru rezolvarea acestora.

Atunci când este indicată o naștere prematură, micuțul va beneficia de cele mai bune îngrijiri de specialitate pe secția de Neonatologie, dotată cu toate echipamentele necesare pentru gestionarea acestor cazuri. Spitalul Clinic SANADOR dispune inclusiv de o secție performantă de Terapie Intensivă neonatală, pentru stabilizarea și tratamentul nou-născuților cu probleme de sănătate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR