Ce este chistul glandei Bartholin?

Chistul glandei Bartholin este o formațiune plină cu lichid, care se dezvoltă lângă orificiul vaginal. Este o afecțiune benignă des întâlnită la femeile de vârstă reproductivă și de cele mai multe ori nu produce simptome. Chistul se dezvoltă la nivelul glandelor Bartholin, care sunt situate de o parte și de alta a vulvei (zona externă a aparatului genital feminin) și au rolul de a secreta fluid pentru a menține vaginul lubrifiat, inclusiv în timpul actului sexual.

În cazurile ușoare, când chistul nu se asociază cu disconfort, acesta nu necesită tratament, pentru că se poate remite de la sine. Totuși, în unele cazuri, formațiunea se poate infecta, provocând un abces al glandei Bartholin (colecție de puroi).

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Chistul Bartholin apare din cauza obstrucției glandei cu același nume, când orificiul glandei este blocat, iar fluidul se acumulează în exces, formând o umflătură.

În general, chistul afectează femeile de vârstă reproductivă. Riscul de a dezvolta această afecțiune crește gradual, începând cu pubertatea, și se reduce după menopauză. Statisticile arată că aproximativ 2 din 10 femei se confruntă cu această afecțiune la un moment dat.

Nu se cunosc cu exactitate factorii predispozanți pentru chistul Bartholin, dar afecțiunea poate fi favorizată de:

  • Leziuni sau iritații la nivelul vulvei – traumatizarea acestui țesut poate avea loc în timpul nașterii naturale și epiziotomiei (procedură care constă în efectuarea unei incizii în regiunea vaginului, pentru a facilita nașterea);
  • Infecții cu transmitere sexuală – cum sunt Gonoreea sau infecția cu Chlamydia;
  • Alte infecții bacteriene – de exemplu, infecția cu Escherichia coli.

Totuși, de multe ori, cauza chistului Bartholin nu poate fi identificată.

Semne și simptome ale chistului glandei Bartholin

Dacă are dimensiuni mici, un chist la glanda Bartholin rămâne adesea neobservat, până în momentul consultației ginecologice, când este observat. Atunci când formațiunea crește, este perceptibilă vizual și la palpare, ca umflătură moale, cu diametru de 2-4 cm, situată lângă deschiderea vaginului.

Deși de obicei este asimptomatic și nedureros, chistul Bartholin se poate asocia uneori cu disconfort, sensibilitate în zona afectată sau o senzație ușoară de iritație. Pentru că la nivelul vulvei se poate forma atât un chist, cât și un abces sau formațiuni tumorale, consultația ginecologică este esențială pentru diagnosticul diferențial.

Metode de diagnostic

Diagnosticul chistului Bartholin este pus pe baza anamnezei și a consultației ginecologice, care implică și examinarea vulvei și a vaginului. Medicul poate preleva o probă de secreție vaginală, pentru analiză în laborator, în scopul identificării unei posibile infecții cu transmitere sexuală. De asemenea, dacă va considera necesar, specialistul poate preleva și o biopsie,  pentru depistarea celulelor maligne, în urma unui examen histopatologic în Laboratorul de Anatomie Patologică.

Tratamentul chistului glandei Bartholin

În urma diagnosticului, medicul va stabili care este cea mai bună metodă de tratament.

În cazurile ușoare și necomplicate de chist Bartholin, medicul poate recomanda băi de șezut (Sitz). Acestea presupun scufundarea vulvei în apă caldă de mai multe ori pe zi, timp de 10-20 de minute, pentru 3-4 zile. Această măsură poate ameliora disconfortul. De asemenea, poate favoriza vindecarea țesutului și eliminarea lichidului din chist în mod natural.

Dacă formațiunea s-a infectat și provoacă durere, medicul poate recomanda analgezice și antibiotice. De asemenea, acestea din urmă pot fi prescrise și în cazul depistării unei infecții cu transmitere sexuală.

În cazul în care măsurile de îngrijire nu au produs rezultatele așteptate, chistul Bartholin s-a infectat sau a crescut mult în volum, medicul trebuie să îl îndepărteze. Intervenția se poate realiza prin mai multe metode:

  • Drenaj chirurgical – implică efectuarea unei incizii de mici dimensiuni la nivelul formațiunii și plasarea unui cateter (tub foarte subțire și flexibil din plastic). Acesta va rămâne fixat timp de aproximativ 6 săptămâni, pentru a elimina complet lichidul din chist și a favoriza vindecarea țesutului.
  • Marsupializare –în cazul unui chist sau abces recurent, medicul va efectua o incizie pentru a drena lichidul din interior, urmată de suturarea marginilor chistului. Astfel, medicul creează o deschidere permanentă, sub forma unui buzunar de piele, mai mic de 6 mm. Acesta poate plasa și un cateter, care va rămâne fixat timp de câteva zile, pentru eliminarea fluidului și prevenirea recidivei.
  • Excizia glandei – Rar, în cazurile în care chistul Bartholin reapare frecvent, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a glandei Bartholin.

Există și unele intervenții non-chirurgicale, mai puțin utilizate, pentru tratarea chistului Bartholin:

  • Tratamentul laser CO2 (dioxid de carbon) – medicul îndepărtează chistul sau efectuează o incizie în vederea drenajului, folosind laserul.
  • Puncție aspirativă cu ac – medicul extrage lichidul din interiorul chistului cu ajutorul unei seringi cu ac.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Măsuri de prevenție

Nu se cunosc deocamdată măsuri specifice de prevenție a chistului la glanda Bartholin, dar pot fi preveniți unii factori predispozanți, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală. De asemenea, riscul poate fi redus și printr-o igienă intimă riguroasă. 

Consultația ginecologică de rutină este esențială pentru a preveni și pentru a depista în timp util afecțiuni ale aparatului genital, fiind recomandată în fiecare an, chiar dacă nu există manifestări clinice neplăcute.

Diagnostic și tratament pentru chistul glandei Bartholin la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la consultații ginecologice complete, la analize de laborator și la investigații imagistice performante, pentru diagnosticul rapid și precis al afecțiunilor genitale – test Babeș-Papanicolau, genotipare HPV, examen de secreție vaginală, ecografie transvaginală, colposcopie și alte proceduri care pot fi indicate de medicul specialist.

După stabilirea diagnosticului, ginecologii empatici și experimentați de la SANADOR le recomandă pacientelor un tratament personalizat, intervențiile fiind realizate cu echipamente de ultimă generație, care permit efectuarea unor proceduri minim-invazive. Dacă este necesar tratament chirurgical, acesta se realizează în cele mai bune condiții de siguranță la Spitalul Clinic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR