Ce este meningoencefalita?

Meningoencefalita este inflamația simultană a sistemului nervos central (encefalită) și a țesutului ce îl învelește (meningită). Encefalita este determinată de inflamație la nivelul creierului. Meningele are rolul de a proteja creierul, însă atunci când este inflamat determină simptome importante, precum durerea de cap, fotofobia sau redoarea cefei. Meningoencefalita este o urgență medicală, deoarece poate pune în pericol viața sau provoca complicații pe termen lung. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

  • 021 9699 Apelează acum la SANADOR!

Tipuri

Meningoencefalita virală este cea mai freventă formă a acestei boli. Există mai multe virusuri care pot provoca boala: Coxsachie, Echovirus, herpes, citomegalovirus, Epstein-Barr, etc. Meningoencefalita herpetică este cauzată de virusul herpetic. Tipul 1 de herpes-virus determină mai frecvent herpes labial (la nivelul buzelor), in timp ce tipul 2 afectează mai frecvent aparatul genital. Acest virus poate determina meningoencefalita la recăderi ulterioare de-a lungul vieții.

Meningoencefalita bacteriană a scăzut ca incidență datorită vaccinării anti-Haemophilus influenzae de tip B, acest vaccin fiind inclus în schema națională. În plus, meningita cu bacteria denumită meningococ poate fi evitată prin realizarea vaccinului suplimentar Nimenrix. Mycobacterium Tuberculosis, bacteria ce determină tuberculoză, poate de asemenea în forme mai severe să se complice cu meningită tuberculoasă. Alte bacterii ce pot produce meningoencefalită sunt streptococul, Listeria, Pseudomonas sau stafilococul.

Meningita fungică afectează persoanele imunocompromise. Fungii ce pot determina această boală sunt Cryptococcus, Histoplasma sau Candida. Un tip special de meningoencefalită este cea determinată de Naegleria Fowleri. Aceast microorganism trăiește în apele calde ale râurilor sau lacurilor. Este denumită și amiba mâncătoare de creier, din cauza simptomatologiei severe pe care o determină, putând duce la pierderea vieții.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Infecțiile reprezintă cauza principală a meningoencefalitei, fiind determinată de virusuri sau bacterii. Meningoencefalita autoimună este o cauză mult mai rară a acestei boli, fiind mai frecventă la sexul feminin și cu istoric familial de boli autoimune.

Cel mai important factor de risc este imunosupresia.  Un sistem imunitar slăbit nu poate lupta corespunzător cu un virus sau o bacterie ce va putea traversa bariera hemato-encefalică. Copiii sub 5 ani și vârstnicii peste 65 de ani, pacienții HIV pozitivi sau cei aflați în tratament cu medicamente imunosupresante sunt mai predispuși să dezvolte meningoencefalită.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de meningoencefalită

Simptomele de meningoencefalită pot porni de la o simplă durere de cap și pot ajunge până la convulsii sau tulburări de comportament. Triada care trebuie să determine prezentarea de urgență la spital este formată din durere de cap, vărsături și febră. Unul dintre cele mai importante semne pe care clinicianul le observă este redoarea de ceafă, tradusă prin imposibilitatea punerii bărbiei în piept atunci când pacientul stă întins pe spate. Alte simptome care pot să apară în meningoencefalită sunt slăbiciunea membrelor, dificultăți de vorbire, fotofobie (sensibilitatea la lumină), halucinații sau chiar pierderea stării de conștiență.

Meningoencefalita poate afecta și copiii de vârstă mică sau sugarii la care aceste simptome nu sunt evidente. Aceștia vor prezenta modificări ale programului de somn, dificultăți de hrănire sau bombarea fontanelei anterioare.  

  • 021 9699 Sună la SANADOR dacă ai simptome de meningoencefalită!

Stabilirea diagnosticului

Medicul va efectua un examen clinic general și neurologic. Dacă în urma acestora și pe baza simptomelor relatate se ridică suspiciunea de meningoencefalită, va recomanda investigații suplimentare. Primul pas este recoltarea analizelor de sânge pentru identificarea semnelor de infecție bacteriană. Puncția lombară este obligatorie pentru a identifica microorganismul ce a determinat boala. Deși antibioticul se începe de la prezentarea la medic, rezultatele analizei lichidului cefalorahidian extras prin puncție poate orienta schema de tratament ulterior. Testul BioFire reprezintă un panel lucrat din lichidul cefalorahidian ce testează prezența a 14 bacterii, virusuri sau fungi în decurs de o oră.

Examenele imagistice de tip CT (tomografie computerizată) sau RMN (rezonanță magnetică) sunt utilizate în urgență pentru diagnosticul diferențial al meningoencefalitei cu tumori cerebrale sau accidente vasculare cerebrale. Acestea nu pun diagnosticul de meningită și, de aceea, puncția lombară rămâne standardul diagnostic de aur. Examenul CT este obligatoriu înaintea realizării puncției lombare pentru a preveni accidentele asociate acestei investigații invazive, în cazul prezenței hernierilor intracraniene.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamentul pentru meningoencefalită

Tratamentul encefalitei presupune medicație antibiotică, antivirală sau antifungică, în funcție de etiologia identificată în lichidul cefalorahidian analizat la microscop. Cele mai utilizate medicamente sunt cefalosporinele de generația a treia și aciclovirul intravenos. Dacă pacientul prezintă convulsii, se va administra fenitoină sau alte medicamente anticonvulsivante. Corticosteroiziii pot reduce inflamația cerebrală și diminua simptomatologia. Alte medicamente utilizate în tratamentul meningoencefalitei sunt cele simptomatice, pentru a diminua durerea de cap (ibuprofen, acetaminofen, metamizol sodic) sau vărsăturile (ondansetron).

Puncția lombară este considerată atât o metodă de diagnostic, cât și de tratament. Prin puncția și evacuarea unei cantități mici de lichid cefalorahidian se va reduce ușor presiunea acestuia și, implicit, și simptomatologia.

  • Vino la SANADOR pentru consultații asigurate de medici empatici și experimentați!

Măsuri de prevenție

Pentru a preveni meningoencefalita, este necesar să urmăm reguli riguroase de igienă, precum evitarea colectivităților aglomerate, spălarea mâinilor cu apă și săpun și minimizarea contactului cu persoane bolnave.  Pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală, precum virusul herpetic, se recomandă purtarea prezervativului.

Meningoencefalita bacteriană poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea anti-Haemophilus de tip B este inclusă în schema națională de vaccinare, în cadrul vaccinului hexavalent realizat la 2,4 și 11 luni. În plus părinții pot opta să își protejeze copiii și de meningococ. Vaccinul Nimenrix se efectuează suplimentar și protejează copilul de cele mai importante tulpini ale acestei bacterii.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat, este pregătit să preia persoanele cu manifestări de meningoencefalită în cel mai scurt timp posibil, datorită dispeceratului propriu și flotei de ambulanțe complet echipate, la orice oră, 7 zile din 7. După stabilizare, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, datorită liniilor de gardă disponibile. Testele sunt realizate la patul bolnavului, datorită protocolului point-of-care. Medicii au la dispoziție echipamente diagnostice de vârf, printre care se numără computerele tomograf cu 128 slice-uri și aparatura pentru examen RMN cu putere 3 Tesla, care furnizează imagini de mare calitate, într-un interval scurt.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii neurologi aleg tratamentul adecvat. Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, ceea ce facilitează acordarea de servicii medicale de cea mai bună calitate în cazurile în care este nevoie de colaborarea unor medici de diferite specialități.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR