Recuperare, Medicină fizică și Balneologie

Fizioterapie: știința ce studiază mecanismele de acțiune ale factorilor fizici, cum sunt masajul, exercițiul fizic, împachetările, apa, lumina, căldura, electricitatea, și utilizarea acestora cu scop de tratare, recuperare și profilaxie în tratarea afecțiunilor organismului uman.

Sanador oferă servicii de recuperare medicală – tratamente de specialitate, complete și complexe, recomandate în urma consultului medical de specialitate și efectuate sub permanenta monitorizare a terapeuților Sanador, în săli de recuperare medicală echipate cu aparatură dedicată, modernă. 

Afecțiuni medicale care necesită proceduri de recuperare medicală (fizioterapie):

• modificări de postură ale coloanei (cifoză, scolioză)
• artroze (gonartroză, coxartroză, periartrită scapulo-humerale, artroză degete)
• hernie de disc
• dureri articulare de diferite cauze
• dureri de spate
• dar și o serie de afecțiuni neurologice, reumatismale, cardio-vasculare, respiratorii, digestive, metabolice, uro-genitale și obstetrice.

Kinetoterapia este una dintre cele mai importante etape de recuperare medicală, urmărește redarea sau îmbunătățirea mobilității fizice, a posturii si echilibrului, tonifiere musculară, drenaj venos si limfatic, cresterea capacitătii la efort, profilaxie pentru diferite afectiuni ale coloanei, profilaxie osteoporoză, profilaxie căderi pentru persoanele vârstnice prin exerciții fizice specifice, adaptate pacientului și efectuate în prezența terapeutului. 
Kinetoterapia se adresează unei game largi de afecțiuni, dar în aceeași măsură poate fi efectuată și de către persoane sănătoase în vederea obținerii unei forme fizice bune sau pentru întreținere corporală.

Despre Fizioterapie: când o folosim -  este folosită atât pentru prevenție cât și pentru tratament. Prin intermediul unor proceduri care nu provoacă durere, bazate pe curent electric, lumină, presiune sau căldură, fizioterapia are rezultate deosebite în recuperarea capacităților fizice funcționale ale pacientului.

Masajul face parte din conduita de recuperare medicală, fiind recomandat și deosebit de eficient în cazul multor afecțiuni. Are rolul de a stimula circulația sângelui, îmbunătățește metabolismul și are efect analgezic. De asemenea avem personal specializat in masajul de drenaj limfatic recomandat pacientilor cu edeme limfatice membre (inclusiv a edemelor post interventii chirurgicale oncologice).

Fizioterapie. Departamentul de Recuperare Medicală, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador pune la dispoziția pacienților tratamente complete și complexe de specialitate, realizate cu aparatură de înaltă performanță. Serviciul de recuperare – medicină fizică este structurat astfel: 

• compartiment de electroterapie, în care se aplică terapiile bazate pe curenți de frecvență joasă, medie și înaltă, terapie cu câmp magnetic, terapie cu ultrasunete precum și laser terapie, laser de inalta intensitate HIL, terapie Tecar, crioultrasunet;  aplicatii parafina
• compartiment de masaj; 
• compartiment de kinetoterapie (dotat inclusiv cu pat pentru elongatii coloană cervicală și lombară).

Fizioterapie. Departamentul are recepție proprie pentru primirea pacienților, informarea acestora și preluarea de către personalul medical. Procedurile aplicate sunt consemnate în fișa de tratament întocmită de medicii de specialitate ca urmare a consultului și fac parte din planul care vizează recuperarea sau/și îmbunătățirea funcției unui organ, segment sau a întregului organism.  În cadrul departamentului se asigură asistență de recuperare-medicină fizică pentru afecțiuni de tipul: 

• patologia aparatului locomotor de cauză post-traumatică și ortopedică; 
• patologie neurologică (afecțiuni ale sistemului nervos periferic - nevrite, nevralgii, polineuropatii, precum și afecțiuni ale sistemului nervos central - sindroame spastice și hipertone de cauză piramidală și extrapiramidală); 
• afecțiuni circulatorii (arteriopatii, insuficienta venoasa, edeme limfatice); 
• afecțiuni locale dermatologice: cicatrici cheloide, afecțiuni locale ale țesutului de colagen; 
• afecțiuni ginecologice (anexite cronice); 
• afecțiuni ORL: reacții sinusale, sinuzite cronice, pareze faciale; 
• patologia aparatului locomotor de cauză reumatismală (reumatism degenerativ, inflamator cronic, abarticular).

Fizioterapie. În cadrul Departamentului de Recuperare – Medicină Fizică se pot desfășura programe de reechilibrare funcțională a organismului sau/și de relaxare prin mijloace specifice, cu indicații pentru persoanele cu activitate socio-profesională dominată de sedentarism, stres psihic sau fizic. 
Mulțumită dotărilor din cadrul sălilor de kinetoterapie, hidroterapie și termoterapie, se pot aplica planuri de recuperare pentru îmbunătățirea stării fizice, și, implicit, a celei psihice, pentru paciente aflate în perioada de pregătire a unei sarcini sau postpartum, paciente care întâmpină dificultățile perioadei de pre- sau post-menopauză sau pentru pacienți afectați de osteoporoză.

Sanador oferă tratament personalizat și integrat pentru sportivii de performanță, sportivii amatori sau persoanele active, în cadrul Departamentului de Traumatologie SportivăAcesta reunește 5 secţii: imagistică, bloc operator (ortopedie) şi ATI, recuperare, psihologie, boli de nutriţie şi metabolism. Astfel, medicii implicaţi în acest departament pot să comunice şi pot să urmărească, mult mai în detaliu, evoluţia unui pacient, din momentul în care acesta este evaluat clinic şi paraclinic, diagnosticat, operat (acolo unde este necesar), recuperat medical, consiliat psihologic şi nutriţional, până la integrarea familială şi profesională.

Un sportiv de performanţă are nevoie nu doar de o intervenţie chirurgicală, ci şi de un program de recuperare preoperatorie şi postoperatorie adaptat necesităţilor sale, de un consilier psihologic şi de un nutriţionist. În ultimii 3 ani, avem aproximativ 500 de intervenţii chirurgicale reuşite la Sanador, în zona sportivă, servicii chirurgicale completate de un program complex de recuperare oferit de colegii mei. De aici nevoia Departamentului de Traumatologie Sportivă: ne dorim să oferim, în continuare, calitate și servicii medicale complete unor pacienţi ale căror cariere depind de noi, din momentul în care intră în spital, până la reluarea activităţii.”, declară Dr. Bogdan Andrei, Medic Specialist Departament Traumatologie Sportivă, Spitalul Clinic Sanador. 

 

Afecţiunile tratate în cadrul Departamentului de Traumatologie Sportivă cuprind afecţiuni ale membrului superior, ale membrului inferior, rupturi musculare, rupturi totale şi parţiale ale tendoanelor. Afecțiunile cu un grad crescut de risc sunt tratate prin tehnici inovatoare de chirurgie. Un tratament practicat în cadrul Sanador este terapia cu celule stem, care reprezintă cel mai performant tratament existent la ora actuală în ortopedie şi în traumă sportivă. În linii generale, se bazează pe recoltarea de măduvă osoasă (minim invaziv) din tibie sau din creasta iliacă, care, apoi, se centrifughează şi se obţin celulele stem, care sunt folosite pentru tratarea diferitelor afecţiuni.

Echipa operatorie a Departamentului de Traumatologie Sportivă este formată din medici specializați în ortopedie traumatologie: Dr. Bogdan Ioan Andrei, Dr. Mihai Gavrilă, Dr. Alexandru Cristian Crintea, Dr. Vlad Cătălin Gican, Dr. Liviu Ojoga, Dr. Codrin Huszar, Dr. Adrian Dima, Dr. Razvan Ionut Dragomir, Dr. Vladimir Pușcașu şi Dr. Ciprian Costel Pașcu, care au lavea la dispoziţie două săli de operaţie dedicate ortopediei şi traumatologiei. 


Mai multe detalii despre 
Departamentul de Traumatologie Sportivă aici.

 

Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: