Ortopedie si Traumatologie

În cadrul Departamentului de OrtopedieTraumatologie SANADOR se efectuează intervenții chirurgicale atât pentru afecțiuni traumatice, artrozice, degenerative, congenitale, inflamatorii sau infecțioase, cât și pentru cele tumorale, primitive sau metastatice la nivelul aparatului locomotor. 

Echipa medicală este calificată și formată în cele mai prestigioase clinici de ortopedie din Europa și SUA, doctorii fiind membrii ai Societatilor de Ortopedie ESSKA, SRATS si SOROT. Sunt aplicate, la nivel înalt, tehnici chirurgicale moderne, susținute în execuție de dotări medicale excepționale.  

Interventiile care se pot efectua sunt: artroplastii primare sau de revizie la nivelul șoldului sau genunchiului, artroplastii de umăr, cot, șold, intervenții corectoare de ax – osteotomii, rezecții – reconstrucție în chirurgia tumorală. Medicii sunt supraspecializati în chirurgia genunchiului, artroscopie, chirurgie reconstructivă artroscopică ligamentară, mozaic-plastie, suturi meniscale și emondaj articular, rezolvarea fracturilor artroscopic minim invaziv, artroplastii primare și de revizie, revizii tumorale.  

Artroscopia de genunchi este o practică curentă în Departamentul de Ortopedie, Sanador fiind instituția cu cele mai multe cadre medicale instruite și competente în chirurgia artroscopică. Se efectuează: ligamentoplastii artroscopice pentru ligamentul încrucișat anterior, mozaic-plastie, suturi meniscale și emondaj articular, rezolvarea fracturilor artroscopic minim invaziv. Proteza de genunchi este un dispozitiv medical ce înlocuieşte articulaţia genunchiului. Interventîţia chirurgicala prin care se monteaza o proteza de genunchi se numeste artroplastie de genunchi. Indicaţia principala este reprezentată de gonartroză.

Artroscopia de umăr este efectuată frecvent în practica chirurgicală. Medicii din cadrul Sanador sunt promotorii unei chirurgii minim invazive, aplicate calificat, care permite o recuperare cu integrare socio-profesională rapidă.

Artroscopia de şold este o procedură chirugicală minim invazivă realizată la nivelul şoldului prin care se pot explora şi rezolva multiple probleme. Interventia se efectueaza prin 2-3 incizii mici prin care se introduc o camera si instrumente chirurgicale care vor ajuta la tratarea corecta a afectiunii prezente. Proteza de şold este un dispozitiv medical care înlocuieşte articulaţia şoldului. Intervenţia prin care se montează o proteză de şold se numeşte artroplastie de şold. Indicaţiile sunt reprezentate în principal de coxartroza, necroza aseptica de cap femural, fracturi de col femural. 

Coxartroza reprezintă o afecţiune degenerativa a cartilajului articular de la nivelul şoldului. Poate fi primitivă (odată cu inaintarea în vârstă) sau secundară (necroza aspetică de cap femural, boli reumatologice, displazie de sold, fracturi de acetabul). Tratamentul constă în principal în artroplastie de şold (înlocuirea articulaţiei uzate cu o proteză de şold).

Departamentul de Traumatologie Sportivă al Spitalul Clinic Sanador oferă tratament personalizat și integrat pentru sportivi de performanță, dar și pentru amatori. Inaugurat ca o nevoie firească a comunității sportive din România, departamentul reunește 5 secții: imagistică, bloc operator (ortopedie), anestezie terapie intensivă (ATI), recuperare, psihologie, boli de nutriție și metabolism.  Astfel, medicii departamentului pot comunica și urmări îndeaproape evoluția fiecărui pacient, din momentul evaluării clinice și paraclinice și până la diagnostic, operație (acolo unde este necesar), recuperare medicală, consiliere psihologică și nutritionala, integrare familială și profesională. 

În ultimii ani s-au realizat peste 1000 de intervenții chirurgicale în zona sportivă, completate de un program complex de recuperare. Afecțiunile tratate în cadrul Departamentului de Traumatologie Sportivă cuprind afecțiuni ale membrului superior și inferior, rupturi musculare, rupturi totale sau parțiale ale tendoanelor. Afecțiunile cu un grad crescut de risc sunt tratate cu ajutorul tehnicilor inovatoare de chirurgie.  

Un tratament practicat in cadrul Spitalului Clinic Sanador este terapia cu celule stem, care reprezintă cel mai performant tratament existent la oră actuală în ortopedie și în traumă sportivă. Tehnica se bazează pe recoltarea de măduvă osoasă (minim invaziv) din tibie sau din creasta iliacă, iar prin centrifugare se obțin celulele stem, care sunt ulterior utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Un sportiv de performanţă are nevoie nu doar de o articulaţie “reparată”, ci şi de un program de recuperare preoperatorie şi postoperatorie specială, de un consilier psihologic și de un nutriţionist. Practic, o articulaţie operată şi în curs de vindecare nu înseamnă, în totalitate, un succes medical al unei echipe chirurgicale, este doar un pas important, nu sfârşitul drumului. Ortopedie. Urmează centrul de recuperare cu medicii de recuperare şi kinetoterapeuţii implicaţi, nutriţionistul, psihologul. Reuşita medicală este atunci când pacientul revine la activităţile sale sportive, profesioniste sau de amator, în mod normal, cum le practica înainte de apariţia afecţiunii.

Afecţiunile pe care această echipă le tratează, sunt:

Membru superior:

- patologia la nivelul umărului (luxaţia primară / recidivantă de umăr, calcificările periarticulare, capsulita retractilă, leziuni ale coafei rotatorii, disjuncţia acromio-claviculară, sindromul de impingement al umărului, rupturi ale muşchiului supraspinos, rupturi ale muşchiului infraspinos, subscapular, biceps brahial proximal/distal; o serie de tehnici chirurgicale artroscopice şi / sau miniinvazive (Bankart, Latarjet);

- patologia şi traumele la nivelul humerusului, cotului, antebraţului, pumnului şi mâinii (sindromul de tunel carpian, sindromul de canal ulnar, boala Dupuytren, deget în resort).

- la nivelul şoldului (traumele la nivelul şoldului tratate de specialistul în Ortopedie, bursite pertrohanteriene, sindromul FAI, impingement);

- la nivelul genunchiului (defecte ale cartilajului articular, leziunile de menisc, rupturi parţiale şi totale ale ligamentelor încrucişate anterior, posterior, colateral medial şi lateral, luxaţia recidivantă de rotulă, sindromul de stres femuro-patelar, ruptura tendonului patelar, ruptura tendonului cvadriceps femural);

- la nivelul gambei (fracturi la nivelul gambei, genu varum/valgum);

- la nivelul antepiciorului şi gleznei (insta-bilitate de gleznă, leziuni osteocondrale la nivelul articulaţiei gleznei, leziuni LISFRANC, rupturi acute şi cronice ale tendonului achilian, fasceita plantară, tendinita achileană, maladia Haglund, hallux valgus, picior plat). Echipa operatorie din cadrul Departamentului de OrtopedieTraumatologie are o experienţă de peste 1000 de intervenţii chirurgicale reușite, efectuate în SANADOR, în ultimii 3 ani. Numărul mare de proceduri chirurgicale clasice, dar şi inovative, este greu de expus în câteva rânduri, câteva din procedurile pe care le folosim cu succes şi de care suntem mândri sunt:

Umar: 

-              Bankart şi Latarjet, disjunţia acromioclaviculară (fixare cu un implant special TightRope şi supra-stabilizare cu tendonul muşchiului gracilis recoltat de la pacient – o serie de sportivi de performanţă reabilitaţi cu această tehnică chirurgicală), reinserţia muşchiului biceps brahial cu ancore.

Genunchi: 

-              Refacerea ligamentului încrucişat anterior cu tehnica ALL INSIDE, refacerea ligamentului încrucişat posterior cu tehnica ALL INSIDE, refacerea ligamentului încrucişat anterior şi posterior în aceeaşi etapă, tehnici asociate în instabilităţile rotuliene (MPFL, lateral release, avansare rotuliană în patela alta asociată), artroscopie posterioară de genunchi în sinovita vilonodulară, troheoplastie în displazia rotuliană, minim invaziv instabilitatea postero-laterală a genunchiului.

- Infiltraţii cu PRP (plasmă bogată în trombocite: tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în ortopedie şi medicina sportivă.) folosit în cursul recuperării, în leziunile musculare, tendinopatii rotuliene, tendinopatii la cot, în leziunile de cartilaj.

Terapia cu celule STEM

Terapia cu celule stem reprezintă cel mai performant tratament existent la ora actuală în ortopedie şi în trauma sportivă. În linii generale se bazează pe recoltarea de măduvă osoasă (minim invaziv), din tibie sau creasta iliacă, care, apoi, se centrifughează şi se obţin celulele stem, care sunt folosite pentru tratarea diferitelor afecţiuni.

Reparație ortopedică cu celule stem sub formă de transfuzie se foloseşte pentru tratarea următoarelor afecţiuni: Tendinite (epicondilita, tendinita plantară, achiliană, rotuliană), rupturi ale tendoanelor, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj, indicaţie postoperatorie în suturile de menisc, ligamento-plastie (folosită şi în prepararea grefei), suturi/ reinserţii tendinoase (coafa muşchilor rotatori, Bankart, tendon achilian, tendon rotulian).

Ortopedie. Programele de pregătire preoperatorie și recuperare postoperatorie pentru cura chirurgicală a traumatismelor sportive ale membrelor reprezintă una din preocupările de bază ale Departamentului de Recuperare Medicală a Spitalului SANADOR.

Obiectivul principal al acestor programe complexe pre și postoperatorii este de a evita și/sau preveni instalarea sechelelor posttraumatice, recuperarea funcțională și revenirea sportivului în circuitul competițional, la nivelul funcțional și de performanță fizică avute anterior traumatismului. În prima etapă, cea a pregătirii preoperatorii, se urmărește:

1. Combaterea durerii și reducerea inflamației, cu prevenirea edemelor și a stazei venoase

2. Menținerea mobilității articulare și a tonusului muscular al aparatului locomotor, atât la nivelul segmentului accidentat, cât și la nivelul celorlalte segmente învecinate, a celor contralaterale sau la alt nivel (alte segmente și regiuni ale aparatului locomotor)

3. Păstrarea schemei normale de mișcare, a engramei motorii

4. Menținerea capacității respiratorii și a rezistenței la efortul global

5. Prevenirea sechelelor

 

Ortopedie. Mijloace terapuetice folosite în programele de recuperare medicala:

1. Procedura de kinetoterapie.

În recuperarea posttraumatica terapia prin mișcare își elaborează obiectivele și programele sale terapeutice în funcție de diagnosticul existent și de severitatea acestuia, de tipul intervenției ortopedico-chirurgicale, precum și de alte particularități ale pacientului, precum disciplina sportivă practicată.

Tratamentul de kinetoterapie în scop de recuperare funcțională începe cu o scurtă perioadă de protecție articulară și musculoligamentara segmentară.

Imobilizarea în diferite aparate de contenție postoperator realizează scăderea solicitării mecanice, având și efecte antialgice, antiinflamatorii.

Pe perioada de imobilizare, obiectivul terapeutic al kinetoterapiei este de a prezerva funcția normală a articulațiilor învecinate și prevenirea instalării redorii articulare și corectarea ei cât mai precoce.

2. Ortopedie. Procedurile fizicale, electroterapie, unde scurte, ultrasunete, laserterapie, drenaj venolimfatic, electrostimulare, crioterapie, magnetoterapie.

Produc importante efecte analgezice și antiinflamatorii, trofice prin creșterea metabolismului celular, prin stimularea circulației locoregionale și de facilitare a producerii lichidului sinovial, prin efectele miorelaxante, decongestionante și de drenaj venolimfatic intervin în combaterea durerii și a inflamațiilor, previn instalarea proceselor aderențiale, stimulează tonusul musculaturii peri-articulare și cresc randamentul funcțional, necesar procesului terapeutic de recuperare medicală.

3. Ortopedie. Procedura de masaj terapeutic.

Masajul terapueutic completează eficient programul de recuperare prin manevrele sale, având drept principal scop reducerea durerii și a proceului inflamator, relaxarea musculaturii, drenaj limfatic, biotroficizare locoregionala.

Masajul este foarte eficient în tratamentul recuperării posttraumatice, atunci cad este efectuat de specialiști cu experiență, precum sunt terapeuții colectivului de fiziokinetoterapie din cadrul departamentului de Recuperare Medicală a Spitalului SANADOR.

Implicarea activă în programele de recuperare medicală postoperatorie după traumatisme sportive, profesionalismul terapeuților și experiența în specialitate, responsabilitatea față de pacienții noștri reprezintă cartea noastră de vizită și garanția succesului pentru revenirea pacientior în viața competițională și dobândirea performanțelor sportive așteptate.


Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Bloc operator

Blocul operator include 10 săli de operații și este dotat cu plafoane cu flux laminar, asigurând un grad de asepsie 3 sau 4, care face ca riscul pentru infecții nozocomiale să fie nesemnificativ. Fiecare sală de operație este deservită de o centrală proprie pentru tratarea aerului. Spitalul Clinic Sanador pune accent pe implementarea tehnicilor chirurgicale cu minimă invazivitate. 

Tehnologie

Ortopedie. Pentru calitatea actului medical folosim echipamente ultraperformante în sălile de operație:  
 • turnuri de laparoscopie și endoscopie High Definition  Olympus 
 • electrochirurgie cu sigilare de vase ligasure Valleylab 
 • lămpi scialitice tehnologia “fără umbre” cu LED Draeger 
 • brațe pneumatice de chirurgie și anestezie Draeger 
 • microscoape operatorii cu două posturi Zeiss 
 • radiologie portabilă Siemens 
 • brațe C Siemens 
 • instrumentar chirurgical Aesculap 

• transmisie live din sălile de operații


Terapie intensiva

Blocul operator este conectat cu cea mai performantă secție de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din sectorul medical privat, cu 17 posturi (paturi cu toate funcțiunile acționate electric), sistem de console “bridge” deasupra patului prevăzut cu prize de gaze medicale, prize electrice, lumină de noapte, precum și suport pentru monitoare, ventilatoare, injectomate și perfuzomate. Departamentul ATI este prevăzut cu centrală proprie de tratare a aerului, pentru asigurarea unui grad adecvat de asepsie. De asemenea, în cadrul departamentului există și rezerve septice de terapie intensivă..

Conditii de spitalizare

Ortopedie. Spitalizarea se face în rezerve de 1 sau 2 paturi, cu dotări de 5* (fotoliu sau canapea pat, televizor LCD, frigider, minibar, casetă de valori, cantar, uscător de păr). Fiecare rezervă are baie proprie. Paturile din rezerve sunt motorizate cu 5 segmente și prevăzute cu consolă de gaze medicale și prize electrice.
Pacientul are la dispoziție: halat, prosoape, papuci, obiecte de toaletă de unică folosință, un telefon mobil personal cu buton de “call nurse” cu ajutorul căruia poate apela și comunica direct cu asistentele de pe secție și cu alte persoane din afara spitalului.
Pe toată durata spitalizării, pacientul beneficiază de mai multe tipuri de meniuri (3 mese și 2 gustări zilnic), personalizate în funcție de afecțiunile sale și de vârstă (adult sau copil), și atent monitorizate de către dieteticienii spitalului.

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: