Endocrinologie

Endocrinologie: este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor specifice sistemului endocrin. Acesta este format din glandele endocrine, specializate în secreția de hormoni – substanțe chimice care au rolul de a asigura buna funcționalitate a organismului.

Tiroida este una dintre cele mai importante glande ale corpului. O simplă dereglare a funcționalității sale poate duce la stări de oboseală, nervozitate, slăbiciune musculară, creștere sau scădere nejustificată în greutate, dar și la complicații precum pierderi de memorie, infertilitate, avort spontan. De asemenea, afecțiuni de tipul: diabet, tulburări de comportament alimentar, sindromul ovarelor polichistice sunt strâns legate de sistemul endocrin.

Cele mai cunoscute afecțiuni în endocrinologie sunt:

·        hipertiroidia (cantitate mare de hormoni secretați);

·        hipotiroidia (cantitate mică de hormoni secretați);

·        mărirea glandei tiroide (gușă) sau nodulii tiroidieni.

Femeile sunt mai predispuse să dezvolte afecțiuni tiroidiene, estimările arătând că 1 din 8 femei va avea probleme cu tiroida de-a lungul vieții. De aceea, se recomandă ca simptome aparent banale precum oboseala, depresia, modificări în greutatea corporală să nu fie trecute cu vederea, deoarece ar putea fi primele simptome ale unei afecțiuni endocrinologice.

Important în endocrinologie: se adresează atât pacienților copii cât și adulți. Copiii pot suferi de tulburări de creștere, dezvoltare sau obezitate datorate dereglărilor hormonale, iar adulții pot acuza tulburări de somn, stări de anxietate, de astenie, scădere sau creștere nejustificată în greutate, infertilitate sau alte complicații. Pentru un diagnostic corect, se recomandă consult medical de specialitate, care poate fi completat de ecografia tiroidiană sau alte investigații specifice și analize medicale de laborator.

În cazul nodulilor tiroidieni, o patologie relativ frecventă, ei fiind prezenți, după unele studii epidemiologice, la pană la 30% din populație, dintre investigațiile necesare pentru aprecierea naturii nodulului tiroidian, cea mai importantă este puncția cu ac subțire. În funcție de rezultatul puncției, nodulii tiroidieni se vor încadra în categoriile: benign, probabil malign sau nedeterminat. Procentul de noduli maligni variază între 4-10%.

Endocrinologie: În cazul categoriilor benign și nedeterminat, atitudinea medicală este de monitorizare ecografică la 6/12 luni. În cazul categoriei “ suspect malign (papilar/ folicular/ medular), atitudinea indicată este cea chirurgicală, constând în tiroidectomie totală. Dacă diagosticul citologic se confirmă următorul pas va fi terapia ablativă a resturilor tisulare tiroidiene cu I131, în secția de terapie nucleară.

Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: