Diabet, Boli Nutriție și Metabolice

Diabet, nutriție și boli metabolice este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul pacienților cu diabet sau care suferă de afecțiuni provocate de o nutriție inadecvată sau tulburări de metabolism.

Milioane de oameni suferă de diabet zaharat. Acesta este o afecțiune care se caracterizează prin valorile ridicate ale concentrației de glucoză din sânge (hiperglicemie), metabolismul dereglându-se ca urmare a modificărilor care au loc în organism. Hormonul care ajută celulele din corp să folosească glucoza ca sursă de energie este insulina, iar atunci când secreția de insulină nu este suficientă, consecința este diabetul zaharat.

Boala este una cronică, însă poate fi ținută sub control, dacă pacientul se informează și își schimbă stilul de viață. Altfel, acest diabet zaharat poate evolua în comă diabetică sau complicații cronice, neurologice, renale, oftalmologice sau cardiovasculare.

Nutriţie: Modul în care ne hrănim nu trebuie să fie întâmplător sau haotic. Medicul nutriționist împreună cu pacientul poate trasa linia unei alimentații corecte, sănătoase, sățioase, care să asigure necesarul energetic specific fiecărui individ și o dezvoltare sau menținere armonioasă. Tot nutriționistul este acela care analizează consecințele unui regim alimentar deficitar sau ale excesului alimentar, corectând în prealabil și stabilind cu ajutorul pacientului său un regim alimentar potrivit, care să reflecte adoptarea unui stil de viață sănătos. Scopul? Să evităm orice tip de diabet.

Foarte important despre metabolism: bolile metabolice se caracterizează prin acumularea în exces a anumitor compuși chimici, care provoacă reacții chimice anormale în organism și duc la apariția unor probleme de sănătate, de ordin neurologic, hepatic, cardiac sau retard al dezvoltării somatice. Există diferite tipuri de boli metabolice, aici fiind incluse și tulburările metabolice ereditare.

 

Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: