Chirurgie Generală

În cadrul Secției de Chirurgie Generală se efectuează o gamă complexă și completă de intervenții pe cale laparoscopică sau clasică, precum: colecistectomii, apendicectomii, chirurgie oncologică (colectomii/hemicolectomii, hepatectomii, exenterații pelvine), tratamentul chirurgical al ocluziei/peritonitei, drenajul diverselor abcese (mamar, anal, hepatic), cură chirurgicală a eventrației, obezității (gastric banding), herniilor, prolapsului anal, hemoroizilor, etc. Sunt disponibile, de asemenea, o serie de intervenții endocrinologice: tiroidectomii, chisturi de canal tireoglos, suprarenalectomii, parotidectomii, etc.


Colecistectomia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia se extirpă vezica biliară (colecistul). Colecistul reprezinta un diventricul in forma de saculet situat pe fata viscerala a ficatului in adiacenta pediculului hepatic. El comunica cu calea biliara principala prin intermediul canalului cistic si are rolul de a depozita bila produsa de ficat in perioadele interdigestive. 

Incepand cu deglutia si trecerea bolului alimentar prin esofag si stomac, colecitstul se contracta si elimina bila prelucrata in tubul digestiv, participand astfel la absortia alimentelor si in principal a grasimilor.

Cele mai frecvente afectiuni sunt litiaza biliara impreuna cu complicatiile ei: inflamatorii, mecanice sau degerenative si afectiunle neoplazice – cancer colecistic


Apendicectomia este practicata in caz de apendicita pentru a preveni ruptura apendicelui inflamat, care ar provoca o peritonita sau un abces abdominal. Apendicectomia se efectueaza prin incizarea chirurgicala a abdomenului sau, mai recent, prin celoscopie. Incizia, oblica sau transversala, este practicata in dreapta abdomenului, in fosa iliaca. In general, i se permite pacientului sa bea si sa manance la 24 ore de la interventie.


Chirurgie bariatrică - tehnicile operatorii care se adresează obezității sunt grupate sub denumirea de operații bariatrice și aparţin de chirurgia generale, fiind realizate sub anestezie generală cu intubație oro-traheală. Obiectivele chirurgiei bariatrice urmăresc o scădere ponderală durabilă, cu ameliorarea stării de sănătate, diminuarea sau dispariția comorbidităților, creșterea bunăstării și a calității vieții pacienților.


Tehnicile de chirurgie bariatrică influențează balanța echilibrului energetic diminuând considerabil aportul alimentar și determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie înseamnă diminuarea țesutului adipos, slăbire, recăpătarea aspectului normal, ușurarea semnificativă a funcțiilor vitale, dispariția sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. Pacienții operați slăbesc treptat și ar trebui să ajungă la o greutate convenabilă în circa 8-12 luni. Intervențiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, adică prin minimă invazivitate și agresiune asupra țesuturilor interesate, lucru deosebit de important pentru reușita terapeutică finală la pacienții obezi. Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacienții obezi indiferent de patologia pentru care sunt operați. Conform principiilor laparoscopiei, dimensiunile inciziilor nu sunt influențate de grosimea peretelui abdominal.

GASTRECTOMIA LONGITUDINALĂ, cunoscută ca Micșorarea Stomacului sau
GastricSleeve (engl.) presupune îndepărtarea porțiunii laterale a stomacului de-a lungul micii curburi, de la antrul gastric pană la unghiul Hiss. Durata medie a unei operații laparoscopice de micșorare de stomac este de aproximativ 70 de minute, iar spitalizarea postoperatorie este de maxim 3 zile. Intervenția este urmată de o dietă strictă, bazată pe lichide și semisolide, pentru a menaja stomacul operat, și de tratament antisecretor gastric timp de 5-6 săptămâni.

GASTRIC BY PASS este procedeul de chirurgie bariatrică care se caracterizează prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni și anastomozarea acestuia la o ansă jejunală situată în aval de prima porțiune a intestinului. Durata medie a unei operații laparoscopice de gastric by-pass este de aproximativ 2 ore și 30 de minute, iar spitalizarea postoperatorie este de maxim 3 zile. Dieta strictă bazată pe lichide și semisolide, pentru a menaja stomacul și intestinele operate, și tratamentul antisecretor gastric se impun timp de 4 săptămani. Pentru o perioadă nedeterminată (câțiva ani sau permanent) pacientul va fi nevoit să ia vitamine și minerale de substituție.

PLICATURA GASTRICĂ reprezintă un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrică prin care se micsorează stomacul chirurgical fără implanturi sau agrafe metalice, prin imbricarea (înfundarea / plicaturarea ) peretelui gastric urmat de sutură definitivă în această nouă formă. Capacitatea stomacului va fi redusă considerabil pană la 200 cmc. Operația este gândită ca o altenativă mai ieftină a operației de gastric sleeve pentru că nu se folosesc stapler de sutură mecanică.

BALONUL INTRAGASTRIC este o procedură endoscopică (non chirurgicală) care presupune introducerea în stomac a unui balon din silicon umplut cu cca 700 ml de albastru de metilen, deci suficient de mare cât să nu poată fi împins în duoden, dar nici regurgitat prin esofag. El va rămane în stomac o perioadă limitată pană la 6 luni, înlocuind mare parte a conținutului gastric și, teoretic pacientul va mânca mai puțin, realizând acel deziderat recomandat de nutriționiști: de a mânca puțin și des!

Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Bloc operator

Blocul operator include 10 săli de operații și este dotat cu plafoane cu flux laminar, asigurând un grad de asepsie 3 sau 4, care face ca riscul pentru infecții nozocomiale să fie nesemnificativ. Fiecare sală de operație este deservită de o centrală proprie pentru tratarea aerului. 

Tehnologie

Pentru calitatea actului medical, inclusiv în Chirurgie generală, în sălile de operație este utilizat echipament ultraperformant: 

 ● turnuri de laparoscopie și endoscopie High Definition Olympus 

 ● electrochirurgie cu sigilare de vase ligasure Valleylab 

 ● instrumentar chirurgical Aesculap 

 ● lămpi scialitice tehnologia “fara umbre” cu LED Draeger 

 ● brațe pneumatice de chirurgie și anestezie Draeger 

 ● microscoape operatorii cu două posturi Zeiss 

 ● radiologie portabila Siemens 

 ● brațe C Siemens 

 ● transmisie live din sălile de operații (orice locație)  

Terapie intensiva

Departamentul este conectat cu cea mai performantă secție de Anestezie Terapie Intensiva (ATI) din sectorul medical privat, cu 17 posturi (paturi cu toate funcțiunile acționate electric), sistem de console “bridge” deasupra patului prevăzut cu prize de gaze medicale, prize electrice, lumină de noapte, precum și suport pentru monitoare, ventilatoare, injectomate și perfuzomate. Departamentul ATI este prevăzut cu centrală proprie de tratare a aerului, pentru asigurarea unui grad adecvat de asepsie. De asemenea, în cadrul departamentului există și rezerve septice de terapie intensivă.

Conditii de spitalizare

Chirurgie generală. Spitalizarea se face în rezerve cu 1 pat sau 2 paturi (prevăzute cu consolă de gaze medicale), cu dotări de 5 stele: televizor LCD, frigider, minibar, casetă de valori, uscător de păr, cântar. Fiecare pacient beneficiază de: halat, prosoape, papuci, obiecte de toaletă de unică folosință, un telefon mobil cu buton “call nurse” cu ajutorul căruia poate apela și comunica direct cu asistentele de pe secție, dar și în exteriorul spitalului. Pe toată durata spitalizării, pacientul beneficiază de mai multe tipuri de meniuri (3 mese și 2 gustări zilnic), personalizate în funcție de afecțiunile sale medicale și de vârstă (adult sau copil) și atent monitorizate de către dieteticienii spitalului.

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: