Vaccin antigripal: se refera la cea mai eficienta modalitate de a reduce numarul de imbolnaviri cauzate de gripa si, implicit, numarul internarilor, al zilelor de concediu medical, al zilelor lipsite de la scoala si, evident, al deceselor cauzate de acesti virusi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), dar si Centrele pentru controlarea si prevenirea bolilor recomanda vaccinarea a aproape tuturor oamenilor cu varsta de peste 6 luni, in fiecare an. Acest lucru se aplica indeosebi femeilor insarcinate, copiilor intre sase luni si cinci ani, celor cu alte probleme de sanatate, amerindienilor si celor care lucreaza in domeniul serviciilor medicale.

Un vaccin antigripal este, in general, sigur. La copii, febra apare la intre 5 si 10%, precum si dureri musculare sau surmenare. Una la un milion de doze poate cauza sindromul Guillain Barre in cazul persoanelor cu varsta inaintata. Vaccinul nu ar trebui administrat persoanelor cu alergii severe la versiuni mai vechi ale vaccinului. Aceste vaccinuri pot avea forme virale inactive sau slabe ale virusului.

In Romania, vaccinul antigripal nu este in schema obligatorie. Ministerul Sanatatii il asigura, totusi, pentru urmatoarele grupe de risc - bolnavi cronici, gravide, persoane peste 65 de ani si personal medical. Din aceste categorii fac parte in jur de 3 milioane de romani.

Tipuri de vaccin antigripal

1. Trivalente. Impotriva cui ofera protectie? Protejeaza contra a trei tulpini ale virusului gripal: de obicei cele doua tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) si virusul gripal A (H3N2)) si virusul gripal B.

2. Tetravalente: protejeaza impotriva a patru virusuri gripale. Acestea ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B.

Cui i se adreseaza un vaccin antigripal? Toata lumea ar trebui sa se vaccineze, insa exista niste grupe de risc unde indicatia este aproape obligatorie: Persoanele in varsta, cele cu sistem imunitar slabit, persoanele cu boli cronice, copiii mai mari de 6 luni si femeile gravide, cele care alapteaza sau cele care planuiesc sa ramana gravide.

Cum se achizitioneaza un vaccin antigripal? Vaccinul se cumpara de la farmacie, dupa ce ai primit indicatia de vaccinare de la medicul de familie.

Un tip de vaccin este Vaxigrip Tetra. El ajuta la protejarea adultului sau a copilului impotriva gripei. Cand unei persoane i se administreaza VaxigripTetra, sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) va produce proprii anticorpi (de protectie) impotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate provoca gripa.

Gripa este o boala care se poate raspandi rapid si este cauzata de tipuri diferite de tulpini virale care se pot schimba in fiecare an. Din cauza modificarii potentiale anuale a tulpinilor care circula, precum si a duratei protectiei anticipate pe baza administrarii vaccinului, se recomanda vaccinarea in fiecare an. Cel mai mare risc de imbolnavire de gripa apare in timpul lunilor reci, perioada cuprinsa intre lunile octombrie si martie.

Vaxigrip Tetra are scopul sa protejeze impotriva celor patru tulpini de virus din compozitia vaccinului dupa aproximativ 2-3 saptamani de la administrarea injectiei. Daca ai fost expus gripei imediat inainte sau dupa vaccinare, poti sa te imbolnavesti, deoarece perioada de incubatie a gripei este de cateva zile.