Ce este un test de fertilitate? Este acel test pe care il face un barbat sau o femeie pentru a determina cauzele care duc la infertilitatea unui cuplu.

Unde se efectueaza testul de fertilitate la femei?

Incepe in cabinetul medicului ginecolog unde, in urma unui control medical fizic, specialistul poate exclude existenta unor eventuale anomalii structurale. Investigatiile de fertilitate cuprind urmatoarele analize: FSH, Lh, TSH, Prolactina, Progesteron, Estradiol, AMH.

De ce faci un test de fertilitate?

Pentru a intelege motivele, trebuie sa stii ce e infertilitatea. Aceasta din urma este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa un an, timp in care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. Ceea ce impune realizarea unor teste de fertilitate.

Stiai ce indica statisticele privind fertilitatea?

Faptul ca doar 20% dintre cuplurile care au raporturi sexule neprotejate vor concepe un copil într-o luna, iar 85% dintre cupluri vor concepe natural după un an de incercari. Cu toate acestea, daca femeia are peste 35 de ani, specialistii recomanda ca evaluarea pentru infertilitate sa inceapa dupa doar 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, astfel incat femeia sa urmeze un tratament de specialitate cat mai curand.

Cum se desfasoara?

Atat barbatii, cat si femeile sunt supusi anamnezei. In timpul efectuarii anamnezei, doctorul pune intrebari legate de comportamentul sexual, eventuala existenta a unor boli cu transmitere sexuala, medicatia utilizata si consumul de cofeina, tutun, alcool si droguri ilegale. Apoi, si femeia, si barbatul care formeaza cuplul sunt supusi unui examen fizic. Este efectuat de doctor in vederea determinarii starii generale de sanatate si detectarii eventualelor cauze evidente de infertilitate.

Ce face o femeie la un test de fertilitate?

Examenul fizic pentru femei se efectueaza de obicei intr-un cabinet medical si include examinarea pelvina si testul Papanicolau.

Ce fac barbatii la un test de fertilitate?

O spermograma. Ce este? Analiza spermei. Spermograma masoara volumul spermei, numarul de spermatozoizi, forma spermatozoizilor (procentul de spermatozoizi care par a fi normali din punct de vedere al formei), motilitatea spermatozoizilor (masurata de asemenea in procente) si numarul de leucocite prezente in sperma. Pe lista acestor teste urmeaza: teste de sange sau urina, testele pentru determinarea hormonului luteinizant si progesteronului, hormonul luteinizant. La barbati se poate efectua un test pentru determinarea nivelului de testosteron.

Ce li se poate recomanda ambilor parteneri la un test de fertilitate?

Amandoi veti putea efectua teste pentru detectarea bolilor cu transmitere sexuala. Care este cel mai des intalnit motiv al infertilitatii masculine? Producerea de sperma care contine spermatozoizi intr-o concentratie insuficienta sau a caror mobilitate sau aspect sunt anormale. Chiar si cu rezultate normale: 20 – 120 milioane spermatozoizi/ml, 30% de forma si marime normala, iar 50% cu o bună mobilitate, dereglarile functionale pot impiedica sperma sa penetreze ovulul.

Ce trebuie sa stie orice barbat inainte de a efectua un test de fertilitate?

Ca stilul lui de viata conteaza foarte mult in aceasta situatie. Orice cauza care creste temperatura bazala (bai lungi fierbinti, sauna, statul pe scaun in timp indelungat) anumite medicamente, consumul de alcoolul, drogurile, tutunul si steroizii anabolizanti.

Ce va ramane de facut voua, ca si cuplu, daca ati intretinut raporturi sexuale regulate, iar miracolul sarcinii se lasa asteptat? Optati pentru un examen medical la Spitalul Clinic SANADOR, unde va punem ambilor la dispozitie Pachetul Infertilitate Cuplu.

Pachetul Infertilitate Cuplu SANADOR contine:

Pentru EA:

  • Consultaţie medic endocrinologie
  • Consultaţie ginecologie
  • Ecografie transvaginală
  • Ecografie tiroidă
  • Analize de laborator: FSH, LH, Estradiol, Prolactina și Progesteron.

Pentru EL:

  • Consultaţie medic specialist
  • Consultaţie control medic specialist
  • Testosteron - ser
  • Spermograma-met automată

Galerie foto

SANADOR