Radiologie Intervențională

Departamentul de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic Sanador este dotat cu două angiografe de ultima generație: Philips Azurion 7 și Siemens ArtisZee – echipamente care permit și susțin performanțe medicale prin furnizarea și stocarea de imagini de înaltă rezoluție din interiorul vaselor de sânge (angiogramă).

Chemoembolizarea hepatică

Sanador a devenit primul centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu miscrosfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est și al doilea din Europa, după cel din cadrul Universității Heidelberg, Germania. Spitalul Clinic Sanador a fost atestat ca primul centru internațional de training în chemoembolizare hepatică.

Radiologie. Intervenția de chemoembolizare cu microsfere absorbabile se adresează pacienților cu tumori maligne hepatice, atât primare (neoplasm hepatic, hepatocarcinom), cât și secundare (metastaze de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon, dar și alte localizări), pacienților care au contraindicație de operație (rezecție) sau care din diverse motive refuză operația.

Procedura se realizează cu anestezie locală și presupune introducerea unui microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumora respectivă. În aceste vase, ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice, care au rolul de a distruge tumora din interior, dar și de a opri fluxul sangvin către tumoră. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentrația locală (intratumorală) de chimioterapie va fi mai mare, iar reacțiile adverse mult minimizate, în special cele sistemice (în restul organismului), astfel că, în comparație cu chimioterapia convențională, în cazul chemoembolizării toxicitatea în afara ficatului este aproape inexistentă. Intervenția de chemoembolizare cu microsfere absorbabile este principala terapie minim invazivă în tratarea cancerului hepatic inoperabil, cu rezultate foarte bune și reacții adverse minime, oferind pacientului avantajul de a se externa în 24 ore de la intervenție. 

Neuroradiologia Intervențională

Pentru început trebuie să definim această supraspecialitate: neuroradiologia intervențională. Din semantica celor doi termeni alăturați putem spune că prin «neuro» definim toate leziunile vasculare din sfera cerebrală, iar «radiologie intervențională » totalitatea procedurilor minim invazive, prin abord arterial femural prin care leziunile vasculare cerebrale pot fi tratate endovascular de către medicul neuroradiolog, interfața dintre medic și pacient fiind angiograful cu substracție digitală.

Această supraspecialitate este relativ tânără în istoria medicinii, vorbim de 25 de ani de la implementarea ei în spitalele din țările dezvoltate. Apariția acestei ramuri medicale a fost posibilă datorită limitelor neurochirurgiei clasice (intervențiile deschise neurochirurgicale în cadrul patologiei cerebrovasculare având limitări tehnice și riscuri importante). Dezvoltarea continuă în ultimii 10 ani a unor materiale neuro-endovasculare de înaltă calitate și ameliorarea substanțială a calității imaginii angiografice și a multitudinii protocoalelor de imagistică volumetrică 3D obtinute pe angiografele de ultimă generație au extins exponențial arsenalul terapeutic și mai ales siguranța intervențiilor minim invazive neuro-endovasculare.

Radiologie. În prezent, la Sanador existența celui mai performant angiograf Philips disponibil pe piața de profil la nivel mondial – Philips Azurion 7. Acesta face posibilă terapia acestor leziuni vasculare cerebrale cu o acuratețe și siguranță echivalentă celor din marile centre de neuroradiologie intervențională din occident. În același timp, colaborarea  Spitalului Clinic Sanador cu medicul Cristian Mihalea, supraspecializat în această ramură cu echipa profesorilor Jacques Moret și Laurent Spelle din Paris, începând din anul 2011 a făcut posibilă dezvoltarea acestei activități. Împreună cu conf.dr. Bogdan Popa, intervențiile neuroendovasculare sunt efectuate de echipa Sanador începând cu anul 2014, iar fiecare caz beneficiază de o atentă analiză preoperatorie precum și de un abord pluridisciplinar cu membri echipei de neurochirurgie.   

Neuroradiologia intervențională poate trata în esența urmatoarele patologii din sfera patologiei cerebrovasculare:

Anevrismul cerebral reprezintă o dilatație anormală, de obicei saculară pe traiectul uneia din arterele cerebrale. Rata de ruptură a unui anevrism cerebral este estimată în studiile largi ca fiind de circa 2-3% pe an. Cu cât pacientul este mai tânăr cu atât șansele sale de a experimenta o ruptură de anevrism și implicit o hemoragie cerebrală, sunt mai mari. Ruptura unui anevrism cerebral este în proporție de 50% fatală pentru pacient și supraviețuirea după o ruptură de anevrism cerebral lasă sechele neurologice în proporție de 30-40%. Din acest motiv, embolizarea anevrismului cerebral, adică excluderea lui din circulația sanguină prin implantarea în sacul anevrismal de materiale specifice neuroendovasculare sau plasarea unui stent de tip «Flow Diverter» în fața coletului anevrismal, a devenit metoda de elecție pentru tratarea acestei patologii.

Principalele avantaje sunt date de:

-  siguranța acestui tip de procedură (1,5-2% risc cumulat) în comparație cu rata de risc în cazul procedurilor de neurochirurgie deschisă ce ajunge la 5-8%.
-  timpul scurt de spitalizare și recuperare necesar post intervenție de circa 3-5 zile în comparație cu 10-25 de zile în cazul intervenției clasice neurochirurgicale.

Radiologie . Malformația arterio venoasă cerebrală (MAV-ul cerebral) este o afectiune rară ce constă în prezența, încă de la naștere, a unui pachet de arteriole (numit «nidus ») anormal dezvoltate și cu o fragilitate crescută. Riscul de ruptură există și este estimat la 1,5-3% pe an, iar un MAV cerebral o data rupt are o rată de re-ruptură crescută de 5 ori, adică 7,5-15% pe an în funcție de angio arhitectura specifică fiecărui pacient. Neuroradiologia intervențională vine cu soluția excluderii acestor leziuni din circulația sanguină și reducerea la zero a riscului unei noi sângerări prin injectarea unui co-polimer specific la nivelul « nidusului ».

Principalele avantaje:

-  perioada scurtă de spitalizare și recuperare
-  această metodă este în multe cazuri unica  ce poate fi oferită pacienților, deoarece neurochirurgia clasică nu poate fi aplicată unor MAV-uri profunde sau de dimensiuni mari.  

Fistulă durala arterio-venoasă cerebrală (DAVF-ul cerebral) este o afectiune rară ce constă într-un traiect de comunicare patologic între o arteră și venă cerebrală (« patul fistulei ») ce se dobândește în cursul vieții pacientului. Simptomatologia este data în unele cazuri de hemoragia cerebrală datorită ruperii componentei venoase a fistulei sau de tinitusul permanent pe care o bună parte din pacienți îl percep atunci când fluxul sanguin crește în teritoriul fistulei cerebrale. Cauzele sunt complexe și rezidă în esență în patologia infecțioasă din sfera ORL (otite repetate) sau patologia post traumatism cranian sever. Tratamentul neuroendovascular este în mare proporție singurul capabil să trateze această patologie cu o rată de succes ridicată și un risc minim per procedură (1,5-2% risc cumulat). Trebuie spus că, atât în cadrul malformațiilor cât și al fistulelor cerebrale, pot fi necesare 2, 3 sau chiar 4 sesiuni de embolizare efectuate la interval de 2-3 luni distanță.

Radiologie. Accidentul cerebral ischemic (AVC-ul) este reprezentat de obstruarea cu un tromb (sânge coagulat) a unui vas important din circulația cerebrală rezultând privarea de sânge oxigenat a teritoriului cerebral arondat respectivului vas ceea ce conduce implicit la moartea acestuia în următoarele 5-6 ore, pacientul dezvoltând simptomatologie neurologică specifică (imposibilitatea de a mișca mână și piciorul – «hemiplegie» sau imposibilitatea de a vorbi – «afazie» etc.). Neuroradiologia intervențională prin procedeul de trombectomie mecanică are posibilitatea de a obstrua vasul închis în primele 4-6 ore de la debutul simptomatologiei prin extragerea mecanică a trombului ocluziv cu ajutorul fie a unui «stent retriver» fie a unui cateter de aspirație foarte suplu. AVC-ul ischemic este din păcate a treia cauza de deces la nivel mondial, iar progresele importante făcute de neuroradiologia intervențională în ultimii 5 ani tind să ofere soluția terapeutică ideală în cazul acestei patologii. Avantajul acestei proceduri este unul imens deoarece salvează viața pacientului și de asemenea dacă este făcută în timp util, sub 4-5 ore de la debut sechelele neurologice pot fie să nu existe sau să fie minime. AVC-ul ischemic cerebral are că primă cauză un tromb format la nivelul inimii pe fondul unei aritmii cardiace de obicei fibrilația atrială. Din acest motiv este esențial ca pacienții peste 55 de ani să efectueze controale periodice la medicul de familie și medicul specialist cardiolog pentru a depista această patologie precum și alți factori paraclinici ce pot duce la AVC ischemic precum dislipidemiile și problemele de coagulare.

Stentarea stenozelor carotidiene: boala aterosclerotică poate afecta orice arteră a organismului uman, fie că vorbim de arterele coronare, femurale sau arterele carotide. Stenoza carotidiană este o afecțiune severă  ce poate angaja prognosticul vital al pacientului și care, nerezolvată la timp conduce la AVC-ul ischemic cu consecințe neurologice importante. Există 2 modalități de a trata această leziune, fie prin endarterectomie carotidiană – intervenție de chirurgie vasculară clasică deschisă efectuată de medicul chirurg vascular, fie prin procedeul minim invaziv de plasare a unui stent în dreptul plăcii ateromatoase stenozante de către medicul neuroradiolog intervenționist. Ambele metode au avantaje și dezavantaje asemănătoare și pacientul poate opta pentru oricare din aceste două metode.

Embolizarea pre-operatorie a unor tumori cerebrale cu vascularizație proprie importantă prin injectarea de micro-sfere la nivelul patului tumoral este o procedură cu grad minim de risc a cărui principal avantaj este devascularizarea unei tumori (în principal meningioame de dimensiuni mari) ce urmează a fi supusă exciziei pe cale neurochirurgicală clasică. Prin această procedură intervenția neurochirurgicală devine mult mai puțin riscantă datorită reducerii exponențiale a sângerării intra-operatorii, iar recuperarea pacientului se scurtează considerabil.

Radiologie. În concluzie, situațiile enumerate mai sus sunt patologii ce angajează riscul vital asupra vieții pacientului sau pot lăsa sechele neurologice importante. Neuroradiologia intervențională oferă posibilitatea tratamentului minim invaziv cu riscuri minime (1-2%) și o perioadă de spitalizare scurtă (în medie 3-4 zile). În majoritatea cazurilor nu este nevoie de o perioadă de recuperare post-operatorie deoarece parenchimul cerebral nu este afectat, procedurile efectuându-se prin abord vascular de la nivelul arterei femurale, pacientul fiind supus anesteziei generale. Diagnosticul preoperator precis al acestor leziuni  prin angiografia cerebrală diagnostică (procedura ce durează în medie 30 de minute și se desfășoară sub anestezie locală) este cheia unui tratament endovascular adaptat anatomiei și particularităților morfologice specifice fiecărui pacient în parte. 


Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: