Endoscopie Intervenţională

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) - extragerea de calculi din canalele biliare

Procedura de endoscopie utilizează un endoscop pentru a examina interiorul unui organ gol sau cavitate a corpului. De aici se desprinde şi tipul de endoscopie digestivă, ce este o investigaţie recomandată pentru vizualizarea tubului digestiv: stomac, pancreas, duoden, ficat.

Extragerea de calculi din căile biliare este o procedură destinată înlocuirii unei intervenții chirurgicale laborioase. Practic, cu endoscopul ajuns în duoden se intră în căile biliare, se secționează electric sfincterele și cu ajutorul unor dispozitive se extrag calculii (pietrele) migrate din colecist în calea biliară principală. Acest procedeu din endoscopie nu se poate aplica calculilor din vezicula biliară a căror soluție este numai chirurgicală, laparoscopică sau chirurgie deschisă. Procedura durează 60 minute cu timp activ 5-30 de  minute.

Echipa de medici ce practică ERCP la Sanador are cea mai vastă experiență din București pentru procedurile ERCP – peste 8000 de cazuri. Cu toate acestea, există posibilitatea unor complicații: sângerarea papilară, angiocolită, pancreatită, perforația digestivă (< 10% din cazuri). În 5-10% din cazuri calculii nu pot fi extrași din coledoc – de obicei în caz de împietruire sau atunci când aceștia sunt mult mai mari decât orificiul coledocului distal. Dacă pacientul are colecistul "pe loc” trebuie știut că procedura ERCP se poate complica tardiv cu o colecistită – fapt ce poate conduce la o operație ablativă, colecistectomia. Literatura medicală descrie posibilitatea evoluției letale după procedură, mai ales în cazuri grave – mortalitatea fiind de cca. 0,4%. Experiența echipei Spitalului Clinic Sanador: 1 caz de chirurgie corectivă la 2000 proceduri ERCP.

Endoscopie. Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP ) - montarea de stenturi în canalele biliare

Montarea de stenturi în căile biliare este o procedură destinată înlocuirii unei intervenții chirurgicale laborioase. Practic cu endoscopul ajuns în duoden se intră în căile biliare, se secționează electric sfincterele și cu ajutorul unor dispozitive se montează stenturi (drene) în calea biliară principală și canalele hepatice. Procedeul este destinat dezobstrucției biliare în cancerul pancreatic, colangiocarcinoame, ampulomul Vaterian, fistule bilio-digestive, stenoze biliare post-operatorii și post-transplant hepatic.  Procedura, ce ţine de endoscopie intervenţională, durează 60 minute cu timp activ 5-30 de  minute.

Echipa de medici ce practică ERCP la Sanador are cea mai vastă experiență din București pentru procedurile ERCP (peste 8000 de cazuri). Cu toate acestea există posibilitatea unor complicații: sângerarea papilară, angiocolită, pancreatită, perforația digestivă, toate sub 10%. Tardiv, stenturile pot migra, se pot colmata, poate apărea angiocolita, situații în care trebuie anunțată echipa medicală. Dacă pacientul are colecistul "pe loc”, trebuie știut că montarea de stenturi se poate complica tardiv cu o colecistită, fapt ce poate conduce la o operație ablativă, colecistectomia. Experiența echipei Spitalului Clinic Sanador: 1 caz de chirurgie corectivă la 2000 proceduri ERCP.

Endoscopie. Montarea stenturilor esofagiene expandabile

Montarea stenturilor esofagiene este destinată paliației disfagiei în cancerele esofagiene sau mediastinale care determină imposibilitatea alimentării pe cale naturală. Ea se adresează în special cancerului esofagian inoperabil prin metode clasice. În afară de malignități obstructive, stentarea esofagiană este eficientă atât în închiderea fistulelor eso-bronșice (eso-traheale), dar și a stenozelor benigne. Procedura durează 20 minute cu timp activ 5-10 de  minute. Experiența echipei Sanador: 40 - 50 de stenturi esofagiene montate în medie pe an, în ultimii 10 ani, fără complicații letale.

Dilatația endoscopică a acalaziei/ achalaziei

Acalazia cardiei este o boală motorie a esofagului în care sfincterul inferior (valva musculară între esofag și stomac) este contractat continuu și nu permite trecerea alimentelor și a lichidelor din esofag în stomac. Ca urmare, pacientul devine subnutrit, are senzație de oprire a mâncării în gât (disfagie), poate face pneumonii de aspirație. Acalazia poate apărea și la tineri, și la vârstnici. Tratamentul acalaziei are următoarele variante: medicamentos  (administrare de nifedipina retard), dilatația pneumatică cu balon sau chirurgia laparoscopică. Procedura durează 30 minute cu timp activ 10 minute.

Endoscopie. Dilatația endoscopică cu balon (pneumatică) are ca scop ameliorarea dificultăților de înghițire generate de acalazie. În esență, procedura constă în introducerea unui balon special care se umflă cu presiune de 2 atm până la diametre de 2,5, 3 sau 3,5 cm și dilată sfincterele musculare afectate. Dilatarea pneumatică este o procedură simplă și relativ sigură, este o alternativă bună la chirurgia laparoscopică, cu mai mici indicații la tineri și aplicabilă mai ales la vârstnici. Experiență echipei Sanador: 1 caz de chirurgie corectivă la 200 proceduri de dilatație esofagiană și niciun caz letal.

Montarea/extragerea balonului intragastric

Endoscopie digestivă. Montarea baloanelor intragastrice au ca scop facilitarea tratamentului obezității. Cu ajutorul unui endoscop se montează în stomac balonul care mai apoi se umflă cu cca 500-600 ml lichid salin. După 6 luni de zile, balonul se extrage tot printr-o procedură endoscopică. Procedura durează 30 minute cu timp activ 15 minute.

Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: