AM DESCHIS CENTRUL ONCOLOGIC SANADOR
Sanador COS banner_site 960x310px
MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU PROGRAMARI, APELATI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
propunere-4-oct-v2
TEHNOLOGIE LASER : WATERLASE IPLUS, BIOLASE EPIC™ X
banner_sanador-stomato-17-oct-v2-gol
MEDICINĂ NUCLEARĂ EXAMEN NON INVAZIV, NEDUREROS, PROGRAMĂRI LA 021.9699 (24/24H)
banner_scintigrafie-25-oct
VINO SĂ TE ÎNSCRII LA MEDICINĂ DE FAMILIE LA SANADOR
banner_sanador dr Tranca
Inclusiv proceduri hibride impreuna cu medicii cardiologi interventionali
cardio
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v1-gol
Câștigă lupta cu kilogramele în plus
banner_sanador_6nov2

Închidere non-chirurgicală minim invazivă de PFO, cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7, la Sanador

Angiograf SanadorForamen ovale patent, cunoscut şi sub abrevierea PFO reprezintă o comunicare între cavităţile superioare ale inimii care nu s-a închis după naştere. PFO poate fi întâlnit la aproximativ 25% din populaţie, are însă semnificaţie şi trebuie tratat doar la un număr mic de persoane. În general, PFO nu determină complicaţii. Există însă studii ce indică faptul că persoanele care suferă de migrene cu aură sau accidente vasculare de cauză nedeterminată au o incidenţă mai mare a prezenţei PFO. Astfel, la persoanele cu risc crescut sau care suferă astfel de evenimente, se poate lua în considerare închiderea non-chirurgicală minim-invazivă a acestuia.

În Laboratorul de Cardiologie Intervenţională al Spitalului Clinic Sanador a fost tratat, la finalul lunii aprilie, un caz medical PFO. Pacienta, în vârstă de 40 de ani, s-a adresat echipei de cardiologie acuzând migrene intense. La examenul ecocardiografic s-a pus diagnosticul de PFO, anomalie asociată unui mic anevrism de sept interatrial, cu shunt semnificativ în momentul în care s-a efectuat o manevră specială, cu injectare de soluţie glucozată barbotată. Pacienta a fost evaluată complet în ceea ce priveşte riscul trombotic şi s-a dovedit a fi purtătoare a trei gene de trombofilie, condiţie ce o încadra la risc crescut pentru formarea de cheaguri, cu potenţial de pasaj prin PFO şi risc de accident vascular cerebral.

S-a decis excluderea intervenţională a comunicării şi, după un bilanţ biologic specific, pacienta a fost internată şi s-a practicat închiderea percutană a malformaţiei. S-a montat la nivelul venei femurale un cateter cu supapă (teacă femurală), cu ajutorul căruia s-a avansat un ghid metalic şi un mic cateter prin vena cavă inferioară până la nivelul atriului drept, s-a trecut prin comunicarea de la nivelul atriilor (PFO) în atriul stâng şi de acolo în vena pulmonară superioară stângă. Cu ajutorul unui ghid metalic special mai rigid, s-a introdus o teacă lungă care a ajuns cu vârful în atriul stâng şi sub ghidaj radiologic şi ecocardiografic s-a avansat un dispozitiv de închidere. Acest dispozitiv, format din două discuri şi un picioruş, a ajuns pliat până la nivelul atriului stâng unde s-a deschis primul disc, ulterior s-a retras întreg sistemul şi s-a deschis al doilea disc la nivelul atriului drept, cele două discuri prinzând ca în două palme defectul şi închizându-l.

Procedura, realizată cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7, cea mai recentă inovație dedicată intervențiilor ghidate imagistic, a durat aproximativ 45 de minute. După 24 de ore de la intervenţie, s-a efectuat reevaluarea ecocardiografică, după care pacienta a fost externată, în stare clinică foarte bună, cu defectul atrial închis. Preconizarea medicilor implicaţi în rezolvarea PFO este că în 3 până la 6 luni discurile se vor endoteliza şi vor reface complet peretele atrial.

Acest tip de procedură simplă rezolvă o patologie cu un potenţial de evoluţie extrem de grav şi de imprevizibil (accidentul vascular cerebral). Procedura necesită o ECHIPĂ A INIMII, care să fie antrenată să integreze datele clinice, paraclinice, biologice şi imagistice şi care să lucreze împreună oferind pacientului un maximum de siguranţă şi confort. Pentru procedura aceasta, din Echipa Inimii au făcut parte dr. Andrada Bogdan (medic specialist cardiologie), dr. Rodica Niculescu (medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie şi cardiologie intervenţională), dr. Cristina Căldăraru (medic primar cardiologie, competenţe cardiologie clinică şi ecocardiografie), dr. Anca Filip (medic specialist ATI).

Procedura completează portofoliul de proceduri intervenţionale, oferind pacienţilor care apelează la astfel de servicii posibilitatea unui tratament cardiovascular complet, non-chirurgical şi minim-invaziv, la cele mai înalte standarde profesionale.

Acest articol a aparut si pe site-ul www.revistagalenus.ro (https://www.revistagalenus.ro/practica-medicala/inchidere-non-chirurgicala-minim-invaziva-de-pfo-cu-ajutorul-angiografului-philips-azurion-7-la-sanador/)