MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Tot ce trebuie să știți despre infecțiile respiratorii

portrait-couple-blowing-their-nose-with-tissue-paper-gray-background_23-2147889448Numărul cazurilor de infecții respiratorii este în creștere în sezonul rece. Gripa și răceala, principalele afecțiuni, apar în special la persoanele care au sistemul imunitar slăbit, la copii și la vârstnici, deoarece capacitatea de apărare împotriva agenților infecțioși este redusă.

Cauzele infecțiilor respiratorii

Majoritatea infecțiilor respiratorii apar prin inhalarea picăturilor de secreție nazofaringiană ce conțin germeni patogeni. Acestea sunt expulzate în aer prin tuse, strănut sau chiar conversație, și pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp.

Mai mult, din cauza scăderii umidității relative a aerului consecutive scăderii temperaturii, stratul de mucus ce tapetează epiteliul tractului respirator se usucă și devine ineficient în purificarea aerului inspirat. Astfel, crește riscul contactului mucoasei epiteliale din fosele nazale cu agenții potențial patogeni ce tranzitează porțiunea superioară a căilor respiratorii, în timp ce receptorii endoteliali sensibilizați pot internaliza mai ușor virusurile și bacteriile.

De câte tipuri sunt infecțiile respiratorii

Infecțiile respiratorii se împart în două categorii: virale și bacteriene. Infecțiile virale sunt cele mai frecvente, iar infecțiile bacteriene apar cel mai adesea ca o complicație consecutivă infecției virale.

Cum se pune diagnosticul în caz de infecție respiratorie

Diagnosticul diferențial este esențial în alegerea tratamentului țintit, cu efect maxim asupra patogenului implicat și reacții secundare minime. De cele mai multe ori diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei, de obicei sugestivă pentru o infecție virală, bacteriană sau alergie/hipersensibilitate.

În ce constă tratamentul pentru infecții respiratorii

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că jumătate din antibioticele prescrise sunt administrate în cazul infecțiilor virale, însă acestea nu au vreun efect asupra evoluției bolii, ba dimpotrivă, pot exercita o presiune pozitivă asupra apariției mecanismelor de rezistentă.

Antibioticul este preluat atât de bacteriile patogene cât și de cele saprofite (flora microbiană normală). Prin selecție naturală și adaptare genetică, bacteriile dezvoltă mecanisme de rezistență la antibiotice. Aceste modificări, localizate la nivelul unor structuri genetice transmisibile (plasmide) sunt păstrate de flora microbiană normală și transmise tulpinilor patogene cu care venim în contact. Tulpinile patogene care au încorporat un nou mecanism de rezistență sunt transmise la o altă persoană, de la care poate prelua un alt mecanism de rezistență ș.a.m.d.

Astfel, a apărut conceptul de “superbug”, bacterie rezistentă la majoritatea antibioticelor. Utilizarea antibioticelor este recomandată doar când se suspectează o infecție bacteriană, iar acest lucru este confirmat prin diagnosticul de laborator.

Metoda recomandată pentru descoperirea unui anumit patogen în cazul infecțiilor respiratorii

Utilizarea metodelor de biologie moleculară pentru confirmarea prezenței genomului unui anumit patogen este recomandată de toate ghidurile de specialitate, fiind considerată “gold standard”.

Sensibilitatea și specificitatea crescută, timpul relativ scurt de execuție și aplicabilitatea în cazul patogenilor greu cultivabili (Haemophilus influenzae, adenovirus s.a.) recomandă aceste teste în diagnosticul diferențial al infecțiilor respiratorii.

Totodată, identificarea rapidă, prin teste sensibile de biologie moleculară (PCR) poate reduce administrarea de antibiotice și permite grăbirea vindecării, printr-un diagnostic și tratament corect, aceste teste fiind in special indicate la populația cu risc ridicat (copii și bătrâni).

În perioada 01 februarie – 28 februarie 2019, beneficiați de 10% reducere la următoarele teste, în oricare dintre punctele de recoltare SANADOR:

-        Virus Influenza A + B – screening test rapid – tampon nazal – 57 Ron 51 ron

-        Panel respirator-virusuri gripale A si B/ AH1/AH3/H1pdm09 si Virus sincitial respirator A si B met PCR – tampon nazal – 280 Ron 252 ron

Rezultatele se eliberează într-o zi

Pentru programări și informații suplimentare, vă rugăm contactați Call Center Sanador: (021). 9699 (disponibil 24/24H).