In societatea contemporana, tot mai multe femei se straduiesc sa-si construiasca o cariera profesionala, dar si sa aiba o familie fericita. In cazul sarcinii, apar schimbari de statut social, familial si parental, care aduc, in acelasi timp, tot felul de temeri. In cadrul unor studii efectuate in perioada pre si post-natala au fost identificate urmatoarele categorii de modele anxiogene:

  • teama de durere (92%)
  • teama de o anomalie a fatului (87%)
  • teama de naștere naturală si de incapacitatea fizica a gravidei in timpul travaliului (78%)
  • teama pe care o implica dobandirea statutului de mama (54%)
  • teama de a nu i se schimba copilul (37%)
  • teama de anestezie (36%)
  • teama de suferinta fetala (33%)
  • teama de ereditate patologica (28%)
  • teama de riscul mortii la nastere (4%)

Emotional, femeile gravide parcurg o etapa unica in viata lor. Aceasta unicitate este data de starea psihica speciala pe care o are gravida. Modificarile neurovegetative, hormonale si metabolice, care se petrec in corpul femeilor gravide, influenteaza dispozitia afectiva a acestora, influentand, astfel, si evolutia fatului.

Starea psihica speciala a acestor femei, o stare psihica ,,contaminata", se caracterizeaza prin: labilitate emotionala (schimbari ale tonusului afectiv, cum ar fi trecerile bruste de la bucurie la tristete, de la exaltare la pesimism etc.), anxietate, accentuarea sensibilitatii (hipersensibilitate), scaderea tolerantei la frustrare. Aceste modificari sunt observabile intr-o mai mica sau mai mare masura, in functie de tipul de personalitate, de educatie, de evenimentele traumatice pe care le are in antecedente, de capacitatea de gestionare si de integrare a acestora.

Totusi, sarcina ramane o perioada de implinire emotionala si bucurie pentru femeia gravida. In urma cercetarilor, s-a concluzionat ca, in timpul sarcinii, se creeaza un "rezervor de hormoni" care produc schimbari permanente in creierul gravidei. Acesti hormoni maresc capacitatea emisferei cerebrale care controleaza invatarea si memoria si cresc considerabil abilitatile femeilor de comunicare si gandire.

De asemenea, creste acuitatea vizuala la femeile insarcinate, instinctele sunt mai puternice, iar memoria mai buna, intrucat ,,graviditatea isi pune amprenta asupra creierului pentru tot restul vietii".

Maternitatea supraincarca creierul feminin, fapt care va genera imbunatatiri ale abilitatilor mentale (cognitive) si va crea o protectie impotriva bolilor degenerative.

Consilierea psihologica pe timpul sarcinii este necesara atat pentru starea de bine a gravidei, cat si pentru stabilirea unei relatii pozitive intre mama-copil, tata-copil. La fel de binevenita este si asistenta psihologica pentru viitorul tata care, de multe ori, este bulversat de sentimente contradictorii vizavi de sarcina sotiei.

Sugestia noastra este ca la aparitia disconfortului psihologic, a depresiei, a sentimentelor de vina, viitoarea mama sa apeleze la un psihoterapeut. Atunci cand nu sunt tratate, tulburarile psihologice pot conduce la iminență de avort, avorturi spontane, depresii post-natale si dificultati in ingrijirea nou-nascutului. De asemenea, este important ca pacientele sa aleaga o maternitate de top, ca sa aiba siguranta ca va beneficia de cele mai bune servicii medicale inainte, in timpul si dupa nastere.

Psiholog Gabriela Stanoaia

SANADOR