Inclusiv proceduri hibride impreuna cu medicii cardiologi interventionali
cardio
LABORATORUL DE CATETERISM CARDIAC ȘI LABORATORUL DE ELECTROFIZIOLOGIE
03. cardiologie interventionala
PROGRAM 24/24, 7/7, DISCOUNT PE PERIOADA NOPȚII
04_-RMN-3-tesla2
IRADIERE REDUSĂ, EXAMEN MAI PUȚIN DUREROS, SCURTAREA DURATEI PROCEDURII
04. Mamografie 3D
SIGURANȚĂ PENTRU MAMĂ ȘI COPIL
06. Nastere
ANGIOGRAFUL PHILIPS AZURION 7, UNIC ÎN ROMÂNIA
Website_Vizual_960x310_px_V2

TEHNICA CHIRURGICALĂ ORIGINALĂ DE MASTECTOMIE RADICALĂ MODIFICATĂ ÎN CANCERUL MAMAR

Considerat ca o boală generală, cancerul mamar trebuie să beneficieze de un tratament complex adresat atât leziunilor loco-regionale cât şi celor sistemice, pentru a putea spera într-o vindecare durabilă. Practic în protocoalele terapeutice moderne sunt combinate sub diferite variante metode chirurgicale, de iradiere, chimio, hormono şi imunoterapie, toate având ca obiectiv vindecarea bolii, sau în subsidiar, o supravieţuire cât mai lungă şi în condiţii acceptabile sub raport estetic, psihic şi social.

Tehnica chirurgicală originală (cunoscută şi sub denumirea de tehnica „Griviţa”) se adresează cancerului mamar cu indicaţie de mastectomie radicală modificată şi cazurilor la care chirurgia conservatoare este contraindicată, oferind un control local superior faţă de chirurgia conservatoare sau mastectomia simplă. Poate fi introdusă şi ca secvenţă terapeutică în funcţie de gradul regresiei tumorale sub radioterapie sau polichimioterapie.

Problema tehnică principală pe care o rezolvă tehnica originală este abordarea întregii axile (în special vârful său) şi a ganglionilor interpectorali (Rotter), permiţând astfel efectuarea unei celulo-limfadenectomii complete, “la vedere“, în bloc cu tumora mamară. Metoda înlătură dezavantajele cunoscute ale altor tehnici chirurgicale, oferind condiţii optime pentru disecţia axilară prin îndepărtarea temporară a muşchilor pectorali. Se asigură astfel abordul direct, larg, pe cale anterioară iar refacerea componentei musculare a peretelui anterior al axilei, funcţional şi protector faţă de iradiere, dirijează cicatrizarea evitând apariţia edemului de braţ.

Oferă o radicalitate loco-regională satisfăcătoare din punct de vedere oncologic deoarece:

  • Rezecă în bloc glanda mamară, ţesutul adipos perimamar, tegumentele pe o suprafaţă largă, ca şi sistemul fascial de vecinătate cu păstrarea muşchilor pectorali; îndepărtează tumora primară ca şi eventualele focare multiple subclinice vecine, cea mai mare parte a colectoarelor limfatice, inclusiv ganglionii interpectorali, realizând astfel şi o profilaxie eficace a recidivelor.
  • Limfadenectomia axilară completă permite: controlul microscopic al tuturor ganglionilor, evitându-se rezultatele fals negative; aprecierea gradului de invazie; înlăturarea ganglionilor pozitivi, care obiectivizând depăşirea capacităţii lor de apărare, devin posibile focare de metastazare; stadializarea corectă a bolii; stabilirea unui prognostic mai exact şi a terapiei complementare necesare;
  • Respectând principiul rezecţiei monobloc la distanţă de tumoră se reduc riscurile  diseminării intraoperatorii.

Intervenţia executată cu ligasure sau harmonic scalpel este simplă, rapidă, netraumatizantă, bine suportată chiar şi de bolnave mai tarate.

Supravieţuirea la 5 ani este comparabilă cu cea din literatura de specialitate, dar calitativ mai bună şi cu rezultate estetice mulţumitoare (oferă condiţii favorabile pentru reintervenţiile plastice, la cazuri bine selectate).

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior

semnatura