MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-03iulie-1
Află mai multe sau programează-te la (021) 9699
promotiile verii la Sanador_banner_ site
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELEAZĂ CALL CENTER SANADOR: (021)9699 (DISPONIBIL 24/24 H)
banner-site-sanador_
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELEAZĂ CALL CENTER SANADOR: (021)9699 (DISPONIBIL 24/24 H)
banner-site-sanador-danila
AFLĂ MAI MULTE SAU PROGRAMEAZĂ-TE LA (021) 9699
banner-site-sanador

Opinii Medicale la Distanta – Chirurgie Endocrina

OPINII MEDICALE LA DISTANTA – CHIRURGIE ENDOCRINA – bolile suprarenale

Aceasta este o initiativa noua, cu scopul de a facilita comunicarea intre pacientii care ar dori sa foloseasca serviciile medicale in Spitalul Sanador si clinicienii care ofera aceste servicii.

Proiectul debuteaza cu afectiuni de chirurgie endocrina, cu accent pe chirurgia suprarenala.  Dr Radu Mihai  va raspunde la intrebari legate de chirurgia tumorilor suprarenale, bazandu-se pe informatii  trimise de fiecare pacient catre adresa sa personala de email (radumihai@doctors.org.uk). Puteti trimite rezultate de analize, scrisori medicale recente sau imagini de radiologie.

Tumorile suprarenale pot fi diagnosticate uneori pe baza semnelor si simptomelor datorate secretiei excesive a unor hormoni.  Mult mai frecvent insa, astfel de tumori sunt nefunctionale si sunt diganoticate ca incidentaloame, anume descoperite in mod neasteptat in urma unui scan (de exemplu CT abdomen) facut ca investigatie pentru o alta afectiune.

Tumorile functionale sunt cauza unor boli caracteristice:

  • sindrom Cushing: este datorat secretiei excesive de cortisol ,care cauzeaza o crestere ponderala cu distributie specifica a adipozitatii, vergeturi, pierderea masei musculare, risc crescut de hipertensiune si diabet zaharat.  Diagnosticul necesita teste de specialitate pe care medicul endocrinolog le va putea discuta cu fiecare pacient si al caror scop este sa stabileasca daca secretia de cortizol este datorata stimularii glandelor suprenale de catre o tumora hipofizara care secreta ACTH sau este datorata secretiei autonome de catre o tumora suprarenala.
  • sindrom Conn: secretia excesiva de aldosteron rezulta in hipertensiune.  Se credea ca numai hipertensivii care au si hipokalemie (adica nivel scazut la potasiului in testele de singe) au acest diagnostic , dar in ultimii ani s-a aratat ca multi dintre pacienti au potasiul normal.
  • feocromocitom: secretia excesiva de adrenalina si noradrenalina genereaza episoade intermitente cu simptome caracteristice (ex durere de cap, tahicardie, sudoratie excesiva, dureri abdominale).  Diagnosticul se confirma prin analiza unei probe urinare de 24 ore in care se masoara nivelul metanefrinelor.  Astfel de pacienti necesita o evaluare stricta de catre endocrinolog, care initiaza si tratamentul medicamentos preoperator adecvat (ex. fenoxibenzamina+propranolol).

Tumorile nefunctionale nu creaza nici un semn sau simptom si sunt diagnosticate frecvent ca incidentaloame. Pentru tumori > 4 cm se recomanda tratamentul chirurgical, caci exista un risc de malignitate (care creste in paralel cu cresterea dimensiunii maxime a tumorii).

La pacienti tratati anterior pentru anumite cancere (ex. melanom, cancer renal, cancer de colon, cancer mamar, etc) , prezenta unei tumori suprarenale ridica suspiciunea unei metastaze si pentru astfel de pacienti chirurgia suprarenala este de multe ori necesara.

fii < 1/million populatie (deci in Romania probabil sunt numai 20 de pacienti diagnosticati anual).  Evolutia bolii este extrem de severa si foarte putini pacienti supravietuiesc mai mult de 5 ani.  De aceea este necesara o colaborare strinsa intre chirurg, endocrinolog si oncolog pentru diagnosticul si tratamentul radical al acestor tumori.  In spitalul din Oxford in care lucrez eu sunt responsabil pentru tratamentul acestor tumori pe intreaga regiune si de aceea in ultimii 3 ani am operat mai mult de 20 de astfel de pacienti.

Aceste informatii sumare pot fi discutate in detaliu cu fiecare pacient in functie de rezultatele anterioare. Pentru cei care au nevoie de operatie, interventia chirurgicala se efectuaza laparoscopic.  Numai pacientii cu tumori extreme de mari pentru care exista suspiciunea de cancer suprarenal nu pot fi operati laparoscopic.

Va asteptam cu intrebari .

Dr. Radu Mihai- medic primar in chirurgie endocrina

(www.radumihai.info)