MATERNITATEA SANADOR RESPONSABILITATE PROFESIONALISM
banner-sanador-campanie-nasterea-4-oct
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner-site-sanador
INCLUSIV PROCEDURI HIBRIDE ÎMPREUNĂ CU MEDICII CARDIOLOGI INTERVENȚIONIȘTI
banner_sanador Chirurgie cu eticheta
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR: (021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador-v2 (002)
PENTRU INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI, APELAȚI CALL CENTER SANADOR:(021).9699 (DISPONIBIL 24/24H)
banner_sanador_22_aprilie
CÂȘTIGAȚI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador_6nov2
GAMĂ COMPLEXĂ DE ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
banner_sanador-v1
EXAMEN NON-INVAZIV DE MEDICINĂ NUCLEARĂ
banner_sanador-v1
PENTRU UN ASPECT NATURAL AL DANTURII ȘI UN ZÂMBET IMPECABIL
banner_sanador-27febr-1

Kinetoterapia vestibulară – element esențial în sprijinul pacientului vertiginos sau instabil

Kinetoterapia vestibulară, se referă la o reeducare a vertijului și a problemelor de echilibru în sens larg. Principiul se adresează celor trei mari sisteme răspunzătoare echilibrului: proprioceptiv, vizual, vestibular.

Obiectivul principal este de a recupera posibilitătile statice și dinamice echilibrării, până a se reda autonomia cvasinormală, tratând vertijul în cauza și efectele sale.

Reeducarea trebuie să completeze tratamentul medicamentos, însă uneori este și singura modalitate de recuperare, în situațiile următoare: vertijul pozițional paroxistic benin, a canalului semicircular posterior, superior sau lateral, maladia Meniere, areflexiile vestibulare uni sau bilaterale, problemele otolitice, instabilitatea, omiterea vestibulară, sindroamele cerebeloase, diverse intervenții la nivelul urechii medii, interne sau unghiul pontino cerebelos, toate problemele de echilibru necorespunzător controlate de un tratament medicamentos.

Kinetoterapeutul este persoana cheie al acestei reeducări, el trebuie să fie format prin diferite metode și să cunoască patologia dată. Reeducarea vestibulară trebuie efectuată cu un echipament specific: posturografie dinamică, fotoliu rotativ, covor burete, stimulator optocinetic, plan înclinat, trambulină, platformă.

Ca principiu al reeducării, nu există o rețetă miraculoasă, totul se rezumă la compensarea muncii vestibulare insuficientă, apoi, progresiv, se antrenează aferentele vizuale și proprioceptive pentru a diminua solicitare vestibulului. Acesta muncă este progresivă, nedescurajând pacientul și permițându-i  strategii de compensare. Contribuția esențială a kinetoterapeutului vestibular este de a doza probele în funcție de evoluția pacientului și patologiei.

Kinetoterapia vestibulară este un element esențial în sprijinul pacientului vertiginos sau instabil. Nu există proceduri standard, principiul se bazează pe progresivitatea pacientului.

Mai multe detalii: https://www.sanador.ro/noutati/posturografie-computerizata-dinamica-cu-multitest-equilibre/

Dana Tănase, 
Kinetoterapeut 
Specializare în recuperare și reeducare motorie și somato-functională, 
Supraspecializare în reeducare vestibulară