Inclusiv proceduri hibride impreuna cu medicii cardiologi interventionali
cardio
PROGRAM 24/24, 7/7
04_-RMN-3-tesla2
IRADIERE REDUSĂ, EXAMEN MAI PUȚIN DUREROS, SCURTAREA DURATEI PROCEDURII
Mamografie 3D
SIGURANȚĂ PENTRU MAMĂ ȘI COPIL
06. Nastere
Definim inteligența medicală cu ultima generatie de microscop operator dedicat neurochirurgiei
1
AFLĂ CUM TE POATE AJUTA CHIRURGIA BARIATRICĂ SĂ CÂȘTIGI LUPTA CU KILOGRAMELE ÎN PLUS
banner_sanador
VINO SĂ TE ÎNSCRII LA MEDICINĂ DE FAMILIE LA SANADOR
banner_sanador dr Tranca

Factorul antinuclear – indicator de bază în urmărirea bolilor autoimune

anaSenzație de oboseală, dureri articulare și musculare, iritații recurențe sau urticarie, furnicături în membre, cu caracter tranzitoriu, sensibilitate solară, uscarea ochilor, a gurii sau a pielii sunt doar câteva simptome care pot apărea în patologia bolilor autoimune. Factorul antinuclear (FAN sau ANA-“Anti Nuclear Antibodies”) este un indicator de bază în urmărirea bolilor autoimune, de la ghidarea medicului spre diagnostic, la folosirea adecvată a tratamentelor și monitorizarea acestora. Prezența autoanticorpilor poate fi decelată cu mult timp înainte de instalarea simptomelor caracteristice, putându-se administra un tratament adecvat încă din fazele incipiente ale bolii.

FAN reprezintă anticorpi care acționează împotriva structurilor proprii de la nivelul nucleului celular. Sinteza acestor autoanticorpi este determinată de autoantigene (structuri proprii) dar și de antigene străine (infecții virale prin mimetism molecular). În situații de stres, infecții, la tratamentul cu anumite medicamente, sistemul imunitar poate determina sinteza de autoanticorpi, fără semnificație în patologia bolilor autoimune. Prevalenţa poate fi până la 15% la adulții sănătoși, chiar mai mare odată cu înaintarea în vârstă, femeile fiind mai afectate.

Factorul antinuclear reprezintă primul semnal de alarmă în bolile autoimune. Un rezultat pozitiv însă trebuie coroborat cu alte teste de laborator în contextul clinic. Medicul de specialitate va dori monitorizarea în timp, a aspectului și titrului, precum și detecția individuală a unor autoanticorpi, fapt ce permite un diagnostic cât mai precis.

Testarea FAN se efectuează prin mai multe metode, pretabile unui diagnostic de laborator de screening și confirmare. În primul rând, FAN se testează prin Imunofluorescență Indirectă pe substrat de celule Hep-2 (FAN calitativ). Acesta este “gold standardul”, fiind metodă cu sensibilitatea cea mai ridicată. Prin această metodă se poate vizualiza fluorescența determinată de legarea autoanticorpilor față de orice structură de la nivel celular. Titrul de screening recomandat de producător este de 1:40. Pozitivii se retestează pentru determinarea titrului (ultima diluție la care anticorpii se pot observa) și clarificarea aspectului de legare a acestora la nivel celular. Limitare: Deși se raportează paternul de legare al anticorpilor, nu se identifică cu exactitate tipul anticorpilor.

Testarea FAN prin tehnică ELISA detectează autoanticorpi nucleari față de ADN dublucatenar, RNP, SM, SS-A/Ro, SS-B/La, Șcl-70, CENP-B, Jo-1, având o diluție de lucru de 1:100. Cei 8 autoanticorpi sunt cei mai frecvent întâlniți în boli autoimmune de tipul lupusului, boli de țesut conjunctiv, sindrom Sjogren, scleroză sistemică progresivă, artrită reumatoidă, polimiozită. Dar acești 8 autoanticorpi nu sunt singurii care pot fi produși împotriva structurilor proprii. Și aici, imunofluorescența este mult mai sensibilă, pentru că surprinde tot ce poate fi considerat autoanticorp. ELISA (FAN cantitativ) este un test de confirmare în anumite situații în care unul dintre cei 8 autoanticorpi este produs în cantitate mare, suficientă pentru a fi decelabil la această testare. Limitare: Nu se identifică autoanticorpul/autoanticorpii. Un rezultat negativ nu semnifică absența oricărui autoanticorp nuclear, ci doar a acelora specifici antigenelor conținute de kit.

Testarea FAN Profil ANA extins detectează și identifică individual 15 autoanticorpi prin tehnică imunoblot: nRNP/Sm, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, Șcl-70, PM/Șcl, Jo-1, CENP B, dsDNA, nucleozomi, histone, proteină P ribozomala, AMA-M2, având o diluție de lucru de 1:100. Este cel mai complex test de confirmare, cu un număr mare de antigene și capacitatea de identificare a autoanticorpilor. Un rezultat negativ nu semnifică absența oricărui autoanticorp nuclear, ci doar a acelora specifici antigenelor conținute de kit.

In laboratorul Sanador se executa urmatoarele analize:
FAN calitativ – tehnica Imunufluorescenta. Termen de executie 7 zile, pret: 56 lei.
FAN cantitativ – tehnica ELISA. Termen de executie 7 zile, pret: 56 lei.
Profil ANA extins – tehnnica Immunoblot. Termen de executie: 7 zile, pret 150 lei.